Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Εξετάζει η Ελλάδα τη στροφή προς την πυρηνική ενέργεια;

Ερώτηση Χάρη Μαμουλάκη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Διευκρινίσεις ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλ​ευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή του αρμόδιου Τομεάρχη Σωκράτη Φάμελλου και 21 ακόμη Βουλευτών, αναφορικά με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ενδιαφέρον γαλλικού ενεργειακού ομίλου στη δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου στην Ελλάδα.

«Οι κίνδυνοι για την δημόσια υγεία, την δημόσια ασφάλεια και το περιβάλλον από την επέκταση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας είναι γνωστή και καταγεγραμμένη εδώ και δεκαετίες» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Ειδικά σε μια σεισμογενή χώρα όπως η Ελλάδα, η προοπτική δημιουργίας μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού από πυρηνική ενέργεια φαντάζει, τουλάχιστον, ως εφιαλτική. Η Κυβέρνηση πρέπει να μας απαντήσει για το εάν θεωρεί την προοπτική χαρακτηρισμού της πυρηνικής ενέργειας ως συμβατή με τους στόχους της κλιματικής ουδετερότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς επίσης για το εάν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ενεργειακούς ομίλους για την δημιουργία μονάδας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην χώρα μας.».

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Συμπληρωματική Πράξη για το Κλίμα στην οποία περιλαμβάνονταν το σύστημα ταξινόμησης των επενδύσεων (European Taxonomy) σε σχέση με την συνεισφορά τους στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης (SDG’s). Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτηρίζονταν οι μονάδες φυσικού αερίου και οι μονάδες πυρηνικής ενέργειας, ως συμβάλλουσες στον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Η πρόταση της Επιτροπής, για να αποκτήσει κανονιστική ισχύ, χρειάζεται να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αναμένεται να συναντήσει τεράστιες αντιδράσεις ακόμα και από κυβερνήσεις όπως αυτή της Γερμανίας. Από μόνη της, ωστόσο, συνιστά μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη και μια τεράστιας κλίμακας θεσμική παραποίηση του περιεχομένου και του πνεύματος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ