Δίκη για το Μάτι: Απαλλαγή Δούρου και Καπάκη ζήτησε ο εισαγγελέας

Newsroom
Newsroom

Τι πρότεινε ο εισαγγελέας για την κατηγορία της μη οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης των πολιτών

Να απαλλαγεί η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Καπάκης από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, ζήτησε ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, Παναγιώτης Μανιάτης.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων για την Ρένα Δούρου όσον αφορά την κατηγορία πως δεν μερίμνησε για την αποψίλωση της περιοχής «αποδείχθηκε ότι η μόνη αρμοδιότητα συντήρησης της περιφέρειας ήταν η λεωφόρος Μαραθώνος και είχε ανατεθεί σε εταιρία. Οι εργασίες σύμφωνα με τα έγγραφα είχαν εκτελεστεί».

Απαλλακτικός ήταν ο εισαγγελέας σχετικά με τις κατηγορίας για μη ενημέρωση των αρμόδιων φορέων, τη μη παροχή ενημέρωσης στη κοινό με ιδιαίτερη πρόνοια σε ευπαθείς ομάδες και τη μη λήψη απόφασης για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση. «Από τη στιγμή που δε δόθηκε εισήγηση από την πυροσβεστική, η περιφέρεια δεν μπορούσε να κάνει κάτι. Αν είχε δοθεί θα αφορούσε Μαραθώνα και Ραφήνα, άρα τότε την απόφαση θα έπρεπε να λάβει η περιφερειάρχης. Ουδέποτε γεννήθηκε η υποχρέωση της 15ης κατηγορούμενης για τη λήψη αυτής της απόφασης, άρα η κατηγορία είναι άνευ αντικειμένου».

Νωρίτερα, δριμύς ήταν ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, Παναγιώτης Μανιάτης, που αγορεύει για δεύτερη συνεδρίαση, για το γεγονός ότι ο κόσμος στο Μάτι δεν ενημερώθηκε για τον επικείμενο κίνδυνο στις 23 Ιουλίου 2018.

 

Ο εισαγγελικός λειτουργός χαρακτήρισε αυτό το γεγονός απαράδεκτο και αδικαιολόγητο και στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η μοναδική οδηγία που δόθηκε στους κατοίκους ήταν «κάντε ό,τι μπορείτε, σώστε ό,τι σώζεται» γεγονός που αποτυπώνει την παντελή απουσία του κράτους τις ώρες του κινδύνου που η φωτιά είχε μπει πλέον στο Μάτι.

Ο κ. Μανιάτης ήταν κάθετος για το ότι υπήρχε χρόνος και εναλλακτικές καλύτερης αντιμετώπισης αν ο μηχανισμός ενημέρωνε και κινητοποιούσε έγκαιρα τους πολίτες.

Φωτογραφία αρχείου via EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας

Διαβάστε επίσης:

Δίκη για το Μάτι: Ακόμη μια παράλειψη χρέωσε στον Βασίλη Ματθαιόπουλο ο εισαγγελέας

Πηγή: newsit.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ