Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Αναίρεση της απόφασης αποφυλάκισης Κορκονέα πρότεινε ο εισαγγελέας

Τί είπε ο Βασίλης Πλιώτας

Την αναίρεση της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας με την οποία χορηγήθηκε ελαφρυντικό στον Επαμεινώνδα Κορκονέα πρότεινε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο εισαγγελέας Βασίλης Πλιώτας.

Υπενθυμίζεται, ότι με την χορήγηση του ελαφρυντικού ο ειδικός φρουρός, που δολοφόνησε τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, αποφυλακίστηκε καθώς η ποινή του «έπεσε» στα 13 έτη κάθειρξης. Ο πρώην ειδικός φρουρός είχε ήδη συμπληρώσει 11 χρόνια στη φυλακή, ενώ στον χρόνο που είχε εκτίσει προσμετρήθηκε ο ευνοϊκός υπολογισμός της εργασίας που παρείχε μέσα στις φυλακές, δηλαδή τα «μεροκάματα» που έκανε ως έγκλειστος.

Στην δικαστική αίθουσα βρέθηκαν η μητέρα του Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσαλακιάν και η αδελφή του Αρετή Γρηγοροπούλου. Σήμερα κατά την έναρξη της διαδικασίας η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου επισήμανε από έδρας ότι μετά τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα η απόφαση αυτή που θα εκδώσει η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι κατά την προσωπική της άποψη η πλέον σημαντική.

Τι είπε ο εισαγγελέας

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατά την αγόρευσή του επισήμανε ότι ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο του δράστη, αλλά με το σεβασμό των αγαθών της καθημερινής ζωής. «Η ύπαρξη λευκού ποινικού μητρώου αποτελεί σοβαρή ένδειξη αλλά όχι δεσμευτική για το δικαστήριο καθώς απαιτείται συστηματική προσπάθεια εκ μέρους του δικαστηρίου και να θεωρηθεί εξαίρεση το έγκλημα στη ζωή του δράστη. Το λευκό ποινικό μητρώο δεν συνδέεται με τη σύννομη ζωή, έτσι ώστε να χορηγηθεί το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου» ανέφερε ο κ. Πλιώτας.

Μάλιστα, αναφέρθηκε στην αρχή της αναλογικότητας επισημαίνοντας ότι η απόφαση για την αναγνώριση του ελαφρυντικού στον Κορκονεα στερείται ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, συμπληρώνοντας πως αγνοήθηκαν πραγματικά περιστατικά αποκαλυπτικά της προσωπικότητας του κατηγορούμενου και αγνοήθηκαν πραγματικά περιστατικά που δείχνουν την έλλειψη σεβασμού του κατηγορούμενου σε μια σειρά από αγαθά, όπως και η κατάθεση της μητέρας του άτυχου νέου.

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου συνήγοροι της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ζήτησαν να έχουν το λόγο επί της αναίρεσης, αλλά η Ολομέλεια, μετά από διάσκεψη, αποφάνθηκε κατά πλειοψηφία ότι δεν έχουν το λόγο.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του και όρισε εισηγήτρια την αρεοπαγίτη Άννα Αγγελάτου. Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η εισαγγελική πρόταση θα συζητηθεί ξανά η υπόθεση ως προς το ελαφρυντικό.
«Κόπηκε βίαια το νήμα της ζωής του στα 15 χρονου. Αν ζούσε σήμερα θα ήταν ένα παλικάρι 29 χρόνων. Ο δολοφόνος του κυκλοφορεί ελεύθερος» ανέφερε η Τζίνα Τσαλικιάν κατά την έξοδο της από το δικαστήριο.

Για μία υπόθεση που έχει στιγματίσει και έχει αφήσει ανεξίτηλο σημάδι σε όλους μας έκανε λόγο η δικηγόρος της οικογένειας Τσαλικιάν.
Όπως σημείωσε, ο Κορκονέας κυκλοφορεί από τις 30/7 2019 ελεύθερος και στην περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η αναίρεση του Εισαγγελέα αυτό θα αποτελέσει ενθάρρυνση για τον επόμενο εγκληματία παιδιού.Νίκος Κωνσταντόπουλος

Από την πλευρά του ο επίσης δικηγόρος της οικογένειας του Αλέξανδρου, Νίκος Κωνσταντόπουλος επισήμανε πως αποφάσεις που υπαγορεύονται από διάφορες σκοπιμότητες υπονομεύουν την αξιοπιστία δικαιοσύνης και την εμπιστοσύνη του πολίτη σε αυτή. Και προσέθεσε: «Η μάνα και η οικογένεια του Αλέξανδρου ζητούν λύτρωση στο δράμα που ζουν εδώ και 15 έτη».

 

Δείτε επίσης:

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Την Πέμπτη η συζήτηση στον Άρειο Πάγο για το ελαφρυντικό στον Κορκονέα
 

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Δεκτή η αναίρεση κατά της απόφασης που «έσπασε» τα ισόβια Κορκονέα
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ