Ενάμιση μήνα σε κρατητήριο Αστυνομικού Τμήματος παρέμεινε 10χρονος

Ενάμιση μήνα σε κρατητήριο Αστυνομικού Τμήματος παρέμεινε 10χρονος

Το παιδί εντόπισε η Ομάδα Εργασίας στο Δρόμο (Streetwork) της ΑΡΣΙΣ

Δεκάχρονο ασυνόδευτο παιδί από τη Συρία παρέμεινε επί σχεδόν ενάμιση μήνα σε κρατητήριο αστυνομικού τμήματος, υπό καθεστώς «προστατευτικής φύλαξης», όταν το εντόπισε η Ομάδα Εργασίας στο Δρόμο (Streetwork) της ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων που εργάζεται για την υποστήριξη ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, διαπιστώθηκε ότι «από τις 26 Φεβρουαρίου, 44 ολόκληρες μέρες, ένα 10χρονο παιδί, ασυνόδευτο προσφυγόπουλο από τη Συρία βρίσκεται έγκλειστο σε καθεστώς «προστατευτικής φύλαξης» στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Σερβίων Κοζάνης».

Αν και λόγω των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, η ομάδα Streetwork δεν μπόρεσε να μεταβεί στα Σέρβια, εντούτοις υποστηρίζει ψυχολογικά το παιδί με τηλεφωνικές συνομιλίες, με τη βοήθεια διερμηνέα, σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές.

«Όπως αφηγήθηκε ο 10χρονος, ζούσε με την οικογένειά του σε καταυλισμό στον Λίβανο, αλλά επειδή οι συνθήκες εκεί ήταν δυσβάστακτες, οι γονείς του αποφάσισαν να στείλουν το παιδί μόνο του σε συγγενείς τους στη Γερμανία. Το ταξίδι της προσφυγιάς για το ανήλικο άρχισε τον περασμένο Νοέμβριο. Μαζί με έναν 17χρονο και μια ομάδα ενηλίκων που ταξίδευαν με τη συνοδεία διακινητών, ύστερα από μια δύσκολη διαδρομή μέσα στον χειμώνα, έφτασαν στην Ελλάδα και πέρασαν τον Έβρο. Τελικά, ο 10χρονος συνελήφθη στις 26 Φεβρουαρίου μαζί με άλλους δέκα πρόσφυγες πριν περάσουν με αυτοκίνητο τα ελληνοαλβανικά σύνορα με προορισμό τη Γερμανία» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΑΡΣΙΣ.

Η οργάνωση απευθύνθηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) που διαχειρίζεται τις τοποθετήσεις των ασυνόδευτων ανήλικων σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας, όμως, σύμφωνα με το δελτίο τύπου, «το ΕΚΚΑ ανακοίνωσε ότι πολλές δομές έχουν σταματήσει τις νέες εισαγωγές ασυνόδευτων ανήλικων, λόγω της πανδημίας».

Επιπλέον, επειδή οι δομές φιλοξενίας για αγόρια κάτω από 12 ετών είναι ελάχιστες, η ΑΡΣΙΣ απευθύνθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κοζάνης προκειμένου να βρεθεί επειγόντως λύση και προτείνοντας την άμεση μεταφορά του 10χρονου στον ξενώνα για κακοποιημένα παιδιά «Το Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

Πάντως, μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη μεταφορά του 10χρονου και την υποστήριξή του στον ξενώνα σε συνεννόηση με τις εισαγγελικές αρχές.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ