Ενισχύεται με ελεγκτές το ΣΔΟΕ μετά το "χτύπημα" του κυκλώματος στην Κρήτη

Ενισχύεται με ελεγκτές το ΣΔΟΕ μετά το "χτύπημα" του κυκλώματος στην Κρήτη

Τα «κενά» θα κλείσουν και μέσα στον Ιούλιο αναμένονται οι πρώτοι 50 ελεγκτές με απόσπαση από άλλες υπηρεσίες

Μπορεί το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) να μην είναι, πλέον, Ειδική Γραμματεία, ωστόσο και ως Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών δείχνει τα... δόντια του.

Έχοντας περάσει από σαράντα κύματα τα προηγούμενα χρόνια κι έχοντας απωλέσει μεγάλο αριθμό του ελεγκτικού του δυναμικού, που στελέχωσε την ΑΑΔΕ, το ΣΔΟΕ ετοιμάζεται να ενισχυθεί και να ανεβάσει στροφές. Αυτήν τη στιγμή οι ελεγκτικές «αιχμές» του Σώματος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι ζήτημα αν διαθέτουν πάνω από 90 έμπειρους ελεγκτές, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις και τις υποσχέσεις των προηγούμενων χρόνων, η Υπηρεσία δεν ενισχύθηκε.

Οι πληροφορίες του iefimerida αναφέρουν ότι σιγά- σιγά τα «κενά» θα κλείσουν και μέσα στον Ιούλιο αναμένονται οι πρώτοι 50 ελεγκτές με απόσπαση από άλλες υπηρεσίες.


Το ΣΔΟΕ εδώ και καιρό δεν έχει την αρμοδιότητα των προληπτικών ελέγχων, η οποία έχει περάσει εξ ολοκλήρου στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και η περίμετρος των ελέγχων του καλύπτει μεγάλες υποθέσεις λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής με προεκτάσεις στο «ξέπλυμα», υποθέσεις απάτης με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, ενώ έχει και stock εισαγγελικών παραγγελιών που «κλείνουν» Με δεδομένο ότι οι έλεγχοι, πλέον, δεν έχουν καμία σχέση με τη μεθοδολογία των προηγούμενων ετών και τα «χτυπήματα» στα «τυφλά», στο ΣΔΟΕ αξιοποιούν τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων που πληθαίνουν με στοιχεία, καθώς και το risk analysis, προκειμένου το λιγοστό προσωπικό να μην εξαντλείται σε ατέρμονες έρευνες αλλά να «χτυπάει» στο «ψαχνό».

Πώς θα αξιολογεί η Επιτροπή τις καταγγελίες

Με αυτήν ακριβώς τη λογική, Απόφαση του υπουργού Οικονομικών ορίζει ειδική Επιτροπή στο Σώμα, η οποία θα αξιολογεί και θα διαβαθμίζει όλες τις πληροφορίες και καταγγελίες. Η αξιολόγηση συνίσταται στο χαρακτηρισμό της πληροφορίας από πλευράς ενδιαφέροντος και αμεσότητας δράσης που απαιτεί, ειδικότερα:

i. Ως προς το ενδιαφέρον:

  •  
  • Χωρίς ενδιαφέρον (βαθμός ενδιαφέροντος 0). Τίθεται με απόφαση της Επιτροπής στο αρχείο, από το οποίο μπορεί να ανασυρθεί εφόσον προκύψουν νεότερα στοιχεία,
  • Απλή μικρού ενδιαφέροντος (βαθμός ενδιαφέροντος 1). Τίθεται σε προσωρινό αρχείο μέχρι να διερευνηθούν οι σημαντικότερες πληροφορίες
  • Ενδιαφέρουσα σημαντική (βαθμός ενδιαφέροντος 2). Εντάσσεται για περαιτέρω διερεύνηση στον προγραμματισμό δράσης της αρμόδιας Επιχειρησιακής Διεύθυνσης
  • Πολύ ενδιαφέρουσα εξόχως σημαντική (βαθμός ενδιαφέροντος 3). Διαβιβάζεται για άμεση διερεύνηση με έκδοση εντολής ελέγχου
  • Ειδικού χειρισμού (βαθμός ενδιαφέροντος 4). Διαβιβάζεται άμεσα για την κατά προτεραιότητα διερεύνηση με έκδοση εντολής ελέγχου, με παράλληλη ενημέρωση του Γενικού Διευθυντή και του Γενικού Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας

ii Ως προς το επείγον των ενεργειών:

  • Κοινή: Ένταξη στον προγραμματισμό δράσης της αρμόδιας Επιχειρησιακής Διεύθυνσης (κατόπιν γνωμοδότησης της Επιτροπής).
  • Επείγουσα: Άμεση ενέργεια (έκδοση εντολής ελέγχου), με τη λήψη πληροφοριακού δελτίου.
  • Εξαιρετικώς επείγουσα: Η πληροφορία, με τη λήψη και κατόπιν έγκρισης του Προέδρου της Επιτροπής, διαβιβάζεται άμεσα για ενέργεια. Τα λοιπά μέλη της Επιτροπής ενημερώνονται στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της.

«Οργιάζουν» τα κυκλώματα με παρασκευή προϊόντων «μαϊμού»


Το τελευταίο μεγάλο «χτύπημα» του Σώματος,  έγινε σε συνεργασία με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης όπως έγραψε πρώτο το Cretalive, όπου αποκαλύφθηκε ένα απίστευτο κύκλωμα παρασκευής επώνυμων αρωμάτων- «μαϊμού», τα οποία διοχετεύονταν σε όλη την Ελλάδα.

Τα ευρήματα στο Ηράκλειο ήταν εντυπωσιακά, καθώς φανερώνουν μια καλοστημένη επιχείρηση με τεράστιους τζίρους, αλλά η συνέχεια θα δοθεί στην Αθήνα, καθώς το ΣΔΟΕ ελέγχει εξονυχιστικά το πελατολόγιο του κυκλώματος, προκειμένου να γίνουν νέοι έλεγχοι.
 

Πηγή: iefimerida.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ