Αναστάτωση και αντιδράσεις μετά τη ματαίωση των καρναβαλιών

Στο Δημαρχείο Ρεθύμνου έσπευσαν οι διοργανωτές και εκπρόσωποι των συμμετεχουσών ομάδων - Την ακύρωση του Πατρινού Καρναβαλιού ανακοίνωσε ο δήμαρχος Κ. Πελετίδης

Έντονες αντιδράσεις δημάρχων αλλά και φορέων που συμμετέχουν στη διοργάνωση των μεγάλων καρναβαλιών ανά την Ελλάδα, προκάλεσε η απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για ματαίωση των εκδηλώσεων του τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, ως προληπτικό μέτρο, μετά την εμφάνιση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα.

Στις πόλεις όπου κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα τα φημισμένα ελληνικά καρναβάλια, μεταξύ των οποίων και του Ρεθύμνου, γίνεται λόγος για μεγάλη οικονομική ζημιά που θα προκαλέσει η ματαίωση των διοργανώσεων.

Στο Ρέθυμνο, οι διοργανωτές του Καρναβαλιού αλλά και εκπρόσωποι των συμμετεχουσών ομάδων, μόλις έγινε γνωστή η απόφαση Κικίλια, έσπευσαν στο δημαρχείο Ρεθύμνου ζητώντας περισσότερες διευκρινίσεις από τον δήμαρχο Γ. Μαρινάκη.

Σύμφωνα με το goodnet.gr οι εμπλεκόμενοι στη διοργάνωση βρίσκονται επί ποδός και προσπαθούν να επικοινωνήσουν με το αρμόδιο υπουργείο.

Την ίδια ώρα, για οικονομική καταστροφή χωρίς προηγούμενο μιλούν φορείς και παράγοντες της αγοράς στην Πάτρα, καθώς η σχετική απόφαση Κικίλια τους αιφνιδίασε. Στην αχαϊκή πρωτεύουσα βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις συσκέψεις προκειμένου να αποφασιστεί πως θα αντιμετωπιστεί την κατάσταση.

«Είμαι πολύ ταραγμένος από αυτό που συνέβη. Όλη η πόλη έχει μουδιάσει. Αν η απόφαση αποδειχτεί οριστική και δεν υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις θα μιλάμε για οικονομική καταστροφή. Περιμένα αυτές τις λίγες μέρες για να βγάλουμε τα σπασμένα όλης της χρονιάς. Τα μαγαζιά θα μείνουν κλειστά, θα χαθούν δόσεις που πρέπει να πληρωθούν στην εφορία, θα πρέπει να δοθούν υποχρεωτικές άδειες και φοβάμαι ότι αυτά που δεν πάθαμε το 2009 θα τα πάθουμε φέτος» λέει ο Σπύρος Στεργίου, πρόεδρος του συλλόγου των καταστημάτων εστίασης της Πάτρας. Ο κ. Στεργίου επισημαίνει, πάντως, ότι όποια κι αν είναι η τελική απόφαση δεν είναι σίγουρο ότι θα αποδειχτεί εφαρμόσιμη στο σύνολο της. «Δεν θα μπορούν να ελεγχθούν τα πάρτι που έχουν προγραμματιστεί. Γενικά, ο πληθυσμός της πόλης δεν μπορεί να ελεγχθεί. Είναι στην κρίση του καθενός το τι θα κάνει εκείνες τις μέρες».

Περίπου ενάμιση εκατομμύριο ευρώ έσοδα αναμένεται να χαθούν από την τοπική οικονομία της Ξάνθης και των γύρω περιοχών από την απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλια Κικίλια να μην πραγματοποιηθούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις το προσεχές τριήμερο. «Για ποιο λόγο μια τόσο απότομη κίνηση; Για ποιο λόγο ξεκινούν τα προληπτικά μέτρα από τον πολιτισμό; Στα γήπεδα που συναθροίζονται χιλιάδες άνθρωποι δεν υπάρχει πρόβλημα; Στα θέατρα και τους κινηματογράφους; Γιατί πανικοβάλουν τον κόσμο;» δήλωσε o δήμαρχος Ξάνθης Εμμανουήλ Τσέπελης και πρόσθεσε: «Είναι μια βόμβα στην τοπική οικονομία όχι μόνο της Ξάνθης αλλά και της Καβάλας και της Χρυσούπολης. Εστιατόρια, μαγαζιά, ξενοδοχεία και επαγγελματίες περιμένουν να δουλέψουν».

Σε ανοιχτή επικοινωνία βρίσκεται ο δήμαρχος Ξάνθης με τους ομολόγους του στο Ρέθυμνο, την Πάτρα, την Καλαμάτα και τα Τρίκαλα όπου διοργανώνονται οι σημαντικότερες καρναβαλικές εκδηλώσεις της χώρας το επόμενο τριήμερο για να συντονίσουν τις ενέργειές τους. «Ακόμη δεν έχουμε κάποιο επίσημο χαρτί στα χέρια μας το οποίο να μας εξηγεί την απόφαση του υπουργού» είπε ο δήμαρχος Ξάνθης. Μόνο στο καρναβάλι της Ξάνθης έχουν δηλώσει συμμετoχή φέτος 15.000 καρναβαλιστές από 37 συλλόγους από όλη την Ελλάδα. «Είμαστε ανάστατοι. Θέλουμε ο υπουργός να αλλάξει την απόφασή του, να πραγματοποιηθεί το καρναβάλι και να παρελάσουμε» δήλωσε ο παρουσιαστής του φετινού καρναβαλιού της Ξάνθης Γιώργος Κουτσουρλής. «Είναι μια μεγάλη οικονομική ζημιά για όλη την Ξάνθη. Αλλά αφού ήρθε στο σπίτι μας ο ιός πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Μην ξεχνάτε ότι ακυρώθηκε και το καρναβάλι της Βενετίας» δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Αντωνιάδης.

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση Κικίλια αφορά στη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων στις ακόλουθες περιοχές:

Πάτρα

Ρέντη

Ρέθυμνο
Έδεσσα
Καστοριά
Ραφήνα
Κοζάνη
Ιωάννινα
Κέρκυρα
Ναύπλιο
Ξάνθη
Μοσχάτο
Ζάκυνθο
Χίο
Μέθανα
Λευκάδα
Ναύπλιο
Ναύπακτο
Σκύρο
Λέσβο
Νάουσα
Αθήνα
Ελληνικό-Αργυρούπολη
Ηλιούπολη
Καλλιθέα
Πειραιά
Περιστέρι
Κόρινθο
Αλιβέρι
Νιγρίτα
Καμένα Βούρλα
Άνδρο
Λαύριο
Λαμία
Φάρσαλα
Μαγούλα
Χαλκίδα
Λουτράκι
Νάξος
Σητεία
Κρέστενα
Καισαριανή
Σύρος
Ηράκλειο
Θεσσαλονίκη
Χαϊδάρι

Στο μεταξύ, συνέντευξη τύπου παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.

"Οφείλουμε να υπακούσουμε στην εντολή του υπουργείου" είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τοtempo24.gr και τόνισε θα ζητηθεί αποζημίωση από την πολιτεία για τον δήμο και τους επαγγελματίες που θα υποστούν ζημιά.

Ο Κώστας Πελετίδης αναφερόμενος στους "αντάρτες" που θα παρελάσουν κανονικά, ζήτησε να υπακούσουν και να ακυρώσουν τις εκδηλώσεις.

Ωστόσο, υποσχέθηκε ότι ο Δήμος θα διοργανώνει καλοκαιρινό καρναβάλι την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου. Το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων.

Κανένα επίσημο έγγραφο που να ορίζει την ματαίωση των εκδηλώσεων δεν έχει φτάσει στη Σητεία, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Κατά/των Εστίασης και Ψυχαγωγίας Δήμου Σητείας. Στην ανακοίνωση ο Σύλλογος ενημερώνει τους ντόπιους αλλά και τους 100δες επισκέπτες που έχουν κάνει κράτηση στα ξενοδοχεία του δήμου αλλά και στις δεκάδες καρναβαλικές ομάδες που θα πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις του 3ημερου ότι μέχρι στιγμής Πέμπτη 27/02/2020 και ώρα 16.00 δεν έχει έρθει ΚΑΝΕΝΑ χαρτί επίσημο η ανεπίσημο να ακυρώνει τις καρναβαλικές εκδηλώσεις πουθενά και σε κανένα φορέα.

"Είναι αστείο και εκτός πραγματικότητας να συζητάμε για ακύρωση του Καρναβαλιού της πόλης μας σαν μέτρο για τη μη εξάπλωση του Κορωνοΐου όταν κανένα κρούσμα δεν έχει βρεθεί στη Κρήτη. Σαν σύλλογος θα είμαστε στο πλευρό του Δήμου και θα βάλουμε κανονικά πλάτη στη προσπάθεια του για τη συνέχιση κανονικά των Καρναβαλικών εκδηλώσεων που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σταθμός.

Εννοείται πως ότι και να συμβεί Σάββατο βράδυ και Κυριακή απόγευμα στα μαγαζιά μας μπροστά θα γίνει κανονικά ένα τεράστιο Πάρτι με όλες τις καρναβαλικές ομάδες" - αναφέρει η ανακοίνωση.

Πηγή: goodnet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ