Επί ποδός όλοι για τον «Ιανό»

Επί ποδός όλοι για τον «Ιανό»

Οι προειδοποιήσεις και η προετοιμασία του Κρατικού Μηχανισμού - Ποιες περιοχές κηρύχθηκαν "σε ειδική κινητοποίηση πολιτικής προστασίας"

Το απόγευμα αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του το κύμα κακοκαιρίας «Ιανός», που θα πλήξει την δυτική, νότια και κεντρική Ελλάδα έως και το Σάββατο (Δείτε ΕΔΩ). 
κρατικό μηχανισμό να προειδοποιεί τους πολίτες για πολύ ακραία καιρικά φαινόμενα. Χαρακτηριστικά, αναμένονται ισχυρότατες καταιγίδες, μεγάλος όγκος βροχής, αλλά και θυελλώδεις άνεμοι που θα φτάσουν ως και τα 11 μποφόρ.

Σημειώνεται ότι «η Κρήτη θα επηρεαστεί πιο ήπια», από τον Μεσογειακό Κυκλώνα», όπως είπε μιλώντας στο Livetalks ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας σημειώνοντας πάντως ότι «πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο βαρομετρικό χαμηλό».

Χαρδαλιάς: Σε κατάσταση "ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας" περιοχές σε δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο

Σε κατάσταση "ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας" έχουν κηρυχθεί οι περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου λόγω της έλευσης της κακοκαιρίας Ιανός, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη. Μέχρι το βράδυ θα υπάρξει εικόνα για Αττική και Κόρινθο, δηλαδή για το δεύτερο κύμα της πορείας της κακοκαιρίας, συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι "κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας" προβλέπεται από το νέο νόμο σε περίπτωση επαπειλούμενου σοβαρού κινδύνου.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, όλος ο μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα, είναι μια δύσκολη κατάσταση, πρόκειται για φαινόμενο με ιδιαίτερα στοιχεία.Προειδοποιήσεις από την  Πυροσβεστική 

Σε ανακοίνωση του Περιφερειακού Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Δημοσθένη Μπουντουράκη αναφέρεται:

"Με αφορμή την πρόγνωση επικείμενων ακραίων καιρικών φαινομένων, θα ήθελα να ενημερώσω όλους τους συμπολίτες μας:
Να προβούν στον έλεγχο και καθαρισμό των φρεατίων των κατοικιών τους καθώς και στη λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου για τη σωστή απορροή των όμβριων υδάτων, προκειμένου να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα σε αυτές.
Να ασφαλίσουν αντικείμενα που αν παρασυρθούν ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή καταστροφές.
Να αποφύγουν να διασχίζουν ρέματα ή χείμαρρους πεζοί ή με οχήματα, κατά τα διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων αλλά και για αρκετές ώρες μετά.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από δέντρα, αναρτημένες πινακίδες, μπαλκόνια και γενικά σημεία όπου αντικείμενα όπως γλάστρες, τζάμια κλπ μπορεί να πέσουν".


Ο Δήμος Ηρακλείου

Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου ενημερώνει ότι, σύμφωνα και με το νεότερο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Ε.Μ.Υ. και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναφορικά με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πολύ θυελλώδεις ανέμους, πρόκειται να τεθούν σε ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και ο μηχανολογικός εξοπλισμός των αρμοδίων υπηρεσιών το Σάββατο 19/09/2020, για συνδρομή και βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων καλούνται να ενημερώσουν του κατοίκους, και να θέσουν σε ετοιμότητα το δίκτυο εθελοντών της περιοχής τους.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ