Καταδρομική επίθεση του Ρουβίκωνα με μπογιές και καπνογόνα στη Βουλή
Σάλος από την επίθεση - Καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ - Ο Ρουβίκωνας με κείμενο ανέλαβε την ευθύνη - Ποιοί έβγαζαν selfies με φόντο τις μπογιές
Η αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας βρίσκεται πίσω από την επίθεση με μπογιές που σημειώθηκε σήμερα στη Βουλή.
Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε πριν από λίγο σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, τα μέλη του Ρουβίκωνα αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι “ως αγωνιζόμενα μέλη της κοινωνικής βάσης, ως αναρχικοί που αντιπαλεύουμε το κράτος, ως άνθρωποι με συνείδηση θα σπεύσουμε πρόθυμα στην πρώτη γραμμή. Το πιθανό δικό μας κόστος είναι ένα τίποτα μπροστά στο κόστος που πληρώνει μετρητοίς ο Κουφοντίνας. Αυτό που θα είναι συγκρίσιμο με το κόστος που πληρώνει ο Κουφοντίνας θα είναι αυτό που θα πληρώσουμε όλοι και όλες αν η εξουσία πετύχει την εξόντωσή του, το κόστος μιας ιστορικής ήττας πρώτα σε συμβολικό και μετά σε υλικό επίπεδο κάθε σκέψης να σηκωθεί κεφάλι ενάντια στους κυρίαρχους”.
Δημοσιεύουν μάλιστα και σχετική φωτογραφία από τη στιγμή της επίθεσης.
Η αστυνομία προχώρησε σε πέντε προσαγωγές αλλά οι τέσσερις απ’ αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι και μόνο ένας από τους προσαχθέντες έχει συλληφθεί γιατί υπάρχουν ενδείξεις ότι είχε σχέση με την επίθεση και είναι μέλος του Ρουβίκωνα που είχε συλληφθεί και στο παρελθόν.
Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο Ρουβίκωνας κάνει την… εμφάνισή του στη Βουλή. Η πρώτη φορά ήταν τον Απρίλιο του 2015, όταν μέλη της αναρχικής ομάδας έκαναν… «ντου» στο προαύλιο της Βουλής και σήκωσαν πανό στο περιστύλιο υπέρ των «πολιτικών κρατουμένων», όπως ανέφεραν. Είχαν επίσης ζητήσει την κατάργηση του «τρομονομόμου» και ζητούσαν την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού και συγγενικών προσώπων μελών της οργάνωσης Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς.
Η δεύτερη «επίσκεψη» που έκανε ο Ρουβίκωνας στη Βουλή ήταν τον Ιούλιο του 2017, για την υπόθεση της (άδικης όπως τελικά έκρινε το δικαστήριο) παράνομης κράτησης της Ηριάννας. Και τότε, περίπου 30 άτομα είχαν αιφνιδιάσει τους αστυνομικούς από τη Βασιλίσσης Σοφίας και έφτασαν έως την είσοδο του Κοινοβουλίου. Είχαν πετάξει τρικάκια και σήκωσαν και εκείνη τη φορά πανό στο περιστύλιο. Είχαν γίνει συλλήψεις αλλά μετά από συνεννόηση του Νίκου Βούτση και τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, είχαν αφεθεί ελεύθεροι.
Αποτύπωσαν ... τη στιγμή, με μια selfie, οι δυο βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης και Ηλίας Παναγιώταρος, που φάνηκαν ... να απολαμβάνουν την προσβολή στη Βουλή και την Δημοκρατία.
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, σχολιάζοντας τη σημερινή αντιδημοκρατική ενέργεια αγνώστων στον προαύλιο χώρο της Βουλής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Πρόκειται για μια απαράδεκτη και άκρως αντιδημοκρατική ενέργεια, από αυτές που ονομάζονται “ακτιβιστικές”, πλην όμως μόνο έτσι δεν μπορεί κανείς να τις χαρακτηρίσει, όταν μάλιστα στρέφονται εναντίον της Βουλής.
Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι αυτού του τύπου οι ενέργειες απέναντι στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ανεξαρτήτως από οποιαδήποτε εκδοχή που τις καθαγιάζει ή τις υποστηρίζει επικοινωνιακά, είναι αντιδημοκρατικές και δεν προσφέρουν τίποτα στους κοινωνικούς αγώνες οι οποίοι πρέπει να εξελίσσονται και εξελίσσονται με πολύ διαφορετικό τρόπο. Ιδιαίτερα δε, μέσα στην προεκλογική περίοδο, οι ενέργειες αυτές οξύνουν το κλίμα απολύτως ανεξάρτητα από τις προφάσεις ή τα επιχειρήματα που τις συνοδεύουν».
Όπως ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Πρόεδρος της Βουλής, «Δεν υπάρχει κάποιο τρικάκι και δεν φώναξαν συνθήματα διότι απομακρύνθηκαν αμέσως από τη φρουρά της Βουλής και από τις επιπλέον αστυνομικές ενισχύσεις που υπάρχουν την τελευταία εβδομάδα ενόψει των εκλογών στον περίβολο της Βουλής».
Η Ένωση Κεντρώων επισημαίνει μεταξύ άλλων πως “ από τη μια ο Ρουβίκωνας με τις επιθέσεις, από την άλλη ο Κουφοντίνας με τις άδειες του και οι ληστείες που κάνουν εγκληματικά στοιχεία επωφελούμενοι το νόμο Παρασκευόπουλου, έχει δημιουργήσει μια αφόρητη ατμόσφαιρα. Ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται πατώντας ένα κουμπί να τα λύσει όλα, όμως το κράτος θέλει εκ βάθρων αναδιοργάνωση και ξεκίνημα από μηδενική βάση”.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση στο κτήριο της Βουλής. Πρόκειται για μια αντιδημοκρατική ενέργεια βανδαλισμού που βρίσκει απέναντί της σύσσωμη την Αριστερά και τον δημοκρατικό κόσμο. Τέτοιες ενέργειες δεν βρίσκουν καμία κοινωνική νομιμοποίηση και δεν έχουν καμία σχέση με τις λαϊκές ανάγκες.
Καταδικάζει με ανακοίνωση του το Γραφείο του Πρωθυπουργού την επίθεση που εξαπέλυσαν νωρίτερα σήμερα μέλη του Ρουβίκωνα στο κτίριο της Βουλής πετώντας μπογιές και καπνογόνα.
Ειδικότερα σε ανακοίνωσή του Γραφείο του Πρωθυπουργού αναφέρει: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τους βανδαλισμούς στο Κοινοβούλιο. Τέτοιες ενέργειες είναι βαθιά αντιδημοκρατικές και ουδεμία σχέση έχουν με τους κοινωνικούς αγώνες».
Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Ζαχαράκη σημείωσε: «Ο βανδαλισμός της Βουλής από τον Ρουβίκωνα είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Είναι ο απόλυτος εξευτελισμός ενός κράτους, που σε τέσσερις μέρες έχει εκλογές, και δεν μπορεί να προστατεύσει ακόμη και το κτίριο που συμβολίζει την ελληνική Δημοκρατία. Το μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας είναι σαφές: Οι υπαίτιοι της σημερινής ντροπής, ας γνωρίζουν από τώρα, ότι η πρωτοφανής ανομία θα λάβει τέλος πολύ σύντομα, με την ψήφο του ελληνικού λαού».
Ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter: «Μία χούφτα ανθρώπων ξεφτιλίζει το κράτος του ΣΥΡΙΖΑ και ντροπιάζει τους Έλληνες. Έχουμε φτάσει λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Επιτέλους σταματήστε να είστε ανίκανοι και μαζέψτε τους».
Ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση στο περιστύλιο της Βουλής: «Ο Ρουβίκωνας με την επίθεσή του στη Βουλή με καπνογόνα και μπογιές θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα, ότι "μπορούμε να κάνουμε ό,τι γουστάρουμε, όπου γουστάρουμε...". Και το θέμα είναι έως πότε...»
Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Μαυραγάνης σε δήλωσή του αναφέρει: «Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταδικάζουμε απερίφραστα και κατηγορηματικά την επίθεση του Ρουβίκωνα στο κτίριο του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Τέτοιες ενέργειες δεν έχουν θέση στις δημοκρατίες».
Ενέργειες όπως η σημερινή επίθεση με μπογιές στη Βουλή, όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με τις διεκδικήσεις και τους αγώνες του λαού μας, αλλά αξιοποιούνται και για τη συκοφάντησή τους. Επίσης, προσφέρονται για την ενίσχυση του αποπροσανατολισμού από τα λαϊκά προβλήματα και το πραγματικό διακύβευμα των ερχόμενων εκλογών.
Τελικά βοηθούν στη διαμόρφωση μιας ατζέντας με βάση το δόγμα “νόμος και τάξη”, το οποίο υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή.
- Ν. Βούτσης: «Απαράδεκτη και άκρως αντιδημοκρατική» η επίθεση στη Βουλή
- Θρήνος για το ενννέα ημερών αγγλούδι που «έσβησε»
- Εγκλημα Καλλιθέα: Η απολογία του 32χρονου και το τρυφερό φιλί του γιου του