Επόπτης Υγείας: Ποιος ο ρόλος του και ποια τα όρια των αρμοδιοτήτων του

Mε αφορμή τον πρώην επόπτη δημόσιας υγείας που φέρεται να προέτρεπε μέσω μηνυμάτων 51χρονη να μην διασωληνωθεί, οδηγώντας την στο θάνατο

Απαντήσεις στο ποιος ο ρόλος ενός επόπτη Υγείας αλλά και στο ποια τα όρια των αρμοδιοτήτων του, έδωσε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις έξι» ο Υγειονολόγος και Λέκτορας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Κώστας Ντελέζος, με αφορμή τον πρώην επόπτη δημόσιας υγείας που φέρεται να προέτρεπε μέσω μηνυμάτων 51χρονη ανεμβολίαστη να μη διασωληνωθεί, κάτι που οδήγησε τελικά στο θάνατο της γυναίκας.

Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι δεν πρόκειται για μια νέα ειδικότητα, σημειώνοντας πως ο Υγιεινολόγος συναντάται τόσο στον Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα.

«Πρόκειται για έναν καθιερωμένο κλάδο που ανήκει είτε στις Περιφέρειες, είτε στους Δήμους, είτε στα νοσοκομεία, με συγκεκριμένο ρόλο. Οι γνώσεις του Υγιεινολόγου δεν περιορίζονται σε ελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλά μπορεί κατά καιρούς να έχει εκπονήσει λ.χ. επιδημιολογικά προγράμματα» τόνισε ο κ. Ντελέζος.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το 90% των υπαλλήλων της ειδικότητας έχουν εμβολιαστεί, αναφέροντας ως λάθος αυτό που ακούστηκε περί του ενός τρίτου εμβολιασμένων στον κλάδο. «Είναι και λόγω φύσης και θέσης του επαγγέλματος. Στηρίξαμε τον εμβολιασμό και το στηρίξαμε προς τα έξω σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα», είπε.

Ο κ. Ντελέζος διευκρίνισε ότι ένας επόπτης Υγείας λογοδοτεί π.χ. στον διευθυντή υγειονομικής υπηρεσίας, είτε στην επιτροπή νοσοκομειακών λοιμώξεων ή τον διευθυντή του νοσοκομείου.

«Στο 30% τους οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας έχουν μεταπτυχιακά. Κάποιοι κατέχουν διδακτορικούς τίτλους. Είναι πανεπιστημιακό τμήμα και δεν μπορούμε να τους υποτιμούμε πλέον» πρόσθεσε ο ίδιος.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ