Για τις υπέρογκες χρεώσεις των τραπεζών απαντά στη βουλή ο Α. Γεωργιάδης

Για τις υπέρογκες χρεώσεις των τραπεζών απαντά στη βουλή ο Α. Γεωργιάδης

Τη σχετική επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης

Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021, στις 10:00, συζητείται στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του  αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χάρη Μαμουλάκη προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, με την οποία ο Βουλευτής Ηρακλείου επαναφέρει στο προσκήνιο το μείζον ζήτημα των υπέρογκων χρεώσεων των τραπεζών προς τους πολίτες.

Πρόκειται για ένα θέμα για το οποίο είχε προηγηθεί Ερώτηση του Χάρη Μαμουλάκη τον Οκτώβριο του ’20 - με τη συνυπογραφή 48 ακόμα Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ - χωρίς όμως ουσιαστική ανταπόκριση από την πλευρά της Κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ​ότι στις 7/11/19, κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού διενήργησαν έλεγχο στα κεντρικά γραφεία ελληνικών τραπεζών, της Διατραπεζικά Συστήματα «ΔΙΑΣ» και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» της ίδιας περιόδου, ο έλεγχος της Ε.Α. ήταν αποτέλεσμα αυτεπάγγελτης έρευνας κατόπιν καταγγελιών στην Επιτροπή λόγω των οιωνοί καταχρηστικών χρεώσεων που επιβλήθηκαν από τις Τράπεζες τον Ιούλιο του 2019, με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης.

Οι καταγγελίες αφορούσαν τόσο τις χρεώσεις που επιβάλλονταν κατά την ανάληψη μετρητών μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, όσο και τις λοιπές υπηρεσίες των τραπεζών με τους πολίτες, πολλές εκ των οποίων μέχρι τότε δεν τιμολογούνταν (π.χ. αντικατάσταση κάρτας με υπαιτιότητα του πελάτη, αύξηση ενοικίου θυρίδων, αλλαγή pin, μεταφορές χρημάτων μέσω κινητών, πληρωμές ασφαλιστικών εισφορών κ.α.). Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο Κανονισμός (ΕΕ) 2015/751 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, περιορίζει τις μέγιστες χρεώσεις στο 0,3% και 0,2% εκάστης συναλλαγής για πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες αντίστοιχα, όρια τα οποία παραβιάζονται από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Μέσω αυτών των πρακτικών, όχι μόνο επιβαρύνονται δυσανάλογα οι καταναλωτές, αλλά, ταυτόχρονα, υπονομεύεται και η προσπάθεια της πολιτείας για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής μέσω της αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Τέλος, σημειώνεται ότι με δεδομένη την εκτίναξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών και του ηλεκτρονικού εμπορίου από την πρώτη περίοδο επιβολής περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία των πολιτών εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, οι τράπεζες έχουν ωφεληθεί διπλά από τις ανορθολογικές χρεώσεις στις διαφορετικές μορφές ηλεκτρονικών συναλλαγών με τις οποίες τιμολογούν τις υπηρεσίες τους.

Με τη νέα Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Χάρης Μαμουλάκης καλείται στη Βουλή ο αρμόδιος Υπουργός για να απαντήσει στα ερωτήματα:

1) Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις χρεώσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων και πότε αναμένεται η εισήγηση και η απόφαση της ολομέλειας της Επιτροπής;

2) Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για τον περιορισμό αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων, αναφορικά με τις χρεώσεις των ηλεκτρονικών συναλλαγών και των λοιπών ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχουν στους πολίτες;

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ