Χ. Μαμουλάκης: Να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες

Χ. Μαμουλάκης: Να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες

Επίκαιρη ερώτηση στη βολή κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ

Επανέρχεται στο ζήτημα της αύξησης των τιμών ζώνης και συνακόλουθα των αντικειμενικών αξιών και των φόρων επί των ακινήτων που σχεδιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπ. Οικονομικών, η οποία θα συζητηθεί τη Δευτέρα 8/2 στη Βουλή.

«Η Κυβέρνηση της ΝΔ εξακολουθεί να συμπεριφέρεται σαν να μην αντιλαμβάνεται τα νέα οικονομικά δεδομένα που η κοινωνία μας βιώνει» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Η ΓΣΕΕ, η ΠΟΜΙΔΑ, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΟΜΑΣΕ, ο ΣΑΤΕ και ο ΕΣΑ, προειδοποιούν για τις αρνητικές συνέπειες που αυτές οι αυξήσεις επιφέρουν και με την εθνική οικονομία σε βαθιά ύφεση, κάθε σκέψη της Κυβέρνησης για αύξηση των τιμών ζώνης και συνακόλουθα των αντικειμενικών αξιών και των φόρων επί των ακινήτων, πρέπει να εγκαταλειφθεί».

Αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση του Χάρη Μαμουλάκη:

Στις 7 Δεκεμβρίου 2020 η ΓΣΕΕ, η ΠΟΜΙΔΑ, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΟΜΑΣΕ, ο ΣΑΤΕ και ο ΕΣΑ υπέγραψαν κοινή διακήρυξη με την οποία ζητούσαν από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στις σχεδιαζόμενες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Μάλιστα, με το κοινό αυτό κείμενο, διεκδικούν πάγωμα των αντικειμενικών αξιών όχι μόνο μέχρι την άρση των μέτρων στο πλαίσιο περιορισμού της διασποράς της πανδημίας αλλά και μέχρι την ομαλοποίηση της οικονομικής ζωής στη χώρα.

Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών είχε εξαγγείλει, πριν από δέκα μήνες, την αύξηση των τιμών ζώνης εξαιτίας των διακυμάνσεων στις τιμές των ακινήτων που είχε προκαλέσει η τότε αυξητική τάση των τουριστικών μεγεθών σε συνδυασμό με την υπέρμετρη εξάπλωση του θεσμού της βραχυχρόνιας μίσθωσης στα αστικά κέντρα της χώρας.

Ωστόσο, η παραπάνω εικόνα έχει πλήρως ανατραπεί. Στις τρέχουσες συνθήκες της πανδημίας, ο τουρισμός είναι ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Ως προς τη τουριστική ζήτηση δε για αστικούς προορισμούς, και εξαιτίας των υψηλών συγκεντρώσεων εντός τους, σύμφωνα με τους διεθνείς τουριστικούς οργανισμούς, αυτή αναμένεται να ανακάμψει δυσκολότερα συγκριτικά με άλλους κλάδους. Αναλόγως, έχει συρρικνωθεί και η κίνηση στην αγορά ακινήτων και δη στην αγορά ακίνητης περιουσίας από ξένους υπηκόους στην οποία είχε επενδύσει η κυβέρνηση τόσο με νομοθετικές της πρωτοβουλίες όσο και επικοινωνιακά.

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, και με δεδομένο ότι η τιμή ζώνης αποτελεί τη βάση υπολογισμού τόσο της αντικειμενικής αξίας όσο και των φόρων ακίνητης περιουσίας είναι σημαντικό αυτή να αντανακλά την πραγματικότητα. Επίσης, θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι μια ενδεχόμενη αύξηση στις τιμές ζώνης και συνακόλουθα στις αντικειμενικές αξίες και στη φορολογία επί των ακινήτων, θα μετακυληθεί σίγουρα από τους ιδιοκτήτες προς τους ενοικιαστές, πλήττοντας έτσι τα λαϊκά εισοδήματα και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες έτη περεταίρω εν μέσω της σοβούσας οικονομικής κρίσης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αύξηση των τιμών ζώνης και συνακόλουθα των αντικειμενικών αξιών και των φόρων επί ακινήτων όσο ακόμα βρίσκονται σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της πανδημίας και πριν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας;

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ