Η ανακοίνωση του νοσοκομείου Παπανικολάου για τη φονική πυρκαγιά

Αναλυτικά η ανακοίνωση του νοσοκομείου - Tι καταγγέλει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων

Σε ανακοίνωση προχώρησε το νοσοκομείο Παπανικολάου για τη φονική πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Τετάρτης και άφησε πίσω της έναν νεκρό.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, από την πρώτη στιγμή ήταν άμεση η αντίδραση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Κλινικής COVID και των υπηρεσιών του Νοσοκομείου για την αντιμετώπιση του συμβάντος. Παράλληλα, διενεργείται έρευνα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τις συνθήκες εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του νοσοκομείου:

Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα 6 Απριλίου και περί ώρα 08.50 πρωινή εκδηλώθηκε αιφνιδίως φωτιά σε θάλαμο νοσηλείας της κλινικής COVID (Πέτρινο Κτίριο, 2ος όροφος) του Νοσοκομείου. Ενημερώθηκαν άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Αστυνομικό Τμήμα Πυλαίας – Χορτιάτη και το ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ Β. Ελλάδος. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε με μεγάλη δύναμη και ειδικά οχήματα, και κατορθώθηκε σε πολύ σύντομο χρόνο να τεθεί σε έλεγχο και να κατασβεστεί η πυρκαγιά. Επίσης, μονάδες του ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ προσήλθαν στο Νοσοκομείο για την διαχείριση τυχόν επειγόντων περιστατικών, ενώ από την Αστυνομική Αρχή λήφθηκαν τα απαιτούμενα μέτρα τάξης.

Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή ήταν άμεση η αντίδραση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Κλινικής COVID και των υπηρεσιών του Νοσοκομείου για την αντιμετώπιση του συμβάντος. Κατορθώθηκε να διασφαλιστεί σε ελάχιστο χρόνο η διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και ιατρικών αερίων στο χώρο της Κλινικής, και η μη περαιτέρω επέκταση της πυρκαγιάς. Επίσης, πραγματοποιήθηκε απολύτως ασφαλής μεταφορά όλων των νοσηλευόμενων ασθενών της Κλινικής COVID σε άλλους χώρους νοσηλείας με κατάλληλες συνθήκες αναπνευστικής υποστήριξης.

Κατά τον αρχικό χρόνο εκδήλωσης της πυρκαγιάς και πριν ακόμη καταφθάσει η Πυροσβεστική υπέστησαν εγκαύματα δύο νοσηλευόμενοι, οι οποίοι χάρη στην παρέμβαση ιατρών και νοσηλευτών απομακρύνθηκαν από τον χώρο. Η κατάσταση του ενός εξ αυτών είναι βαρύτερη και εισήχθη στο χειρουργείο. Δυστυχώς, στον ίδιο θάλαμο νοσηλευόταν και τρίτος ασθενής, ο οποίος εξαιτίας των απολύτως επικίνδυνων συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί (υψηλό θερμικό φορτίο, πυκνός καπνός κ.λπ.) δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί και να διασωθεί από το προσωπικό του Νοσοκομείου, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του.

Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε κίνδυνος για τη ζωή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Κλινικής COVID, οι οποίοι εξετάστηκαν στην Κλινική Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, ενώ εξ αυτών δύο νοσηλεύτριες παρέμειναν νοσηλευόμενες για προληπτικούς λόγους.

Διενεργείται έρευνα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τις συνθήκες εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου συντονίζονται οι αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργικότητα των χώρων της Κλινικής COVID και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Γιαννάκος: Δεν έχει σύστημα πυρανίχνευσης-Ασθενείς με Covid ανέπνεαν 45 λεπτά καπνό

Απίστευτες καταγγελίες σχετικά με την πυρκαγιά έκανε μιλώντας στο GRTimes, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.
«Εάν το νοσοκομείο είχε λάβει τα μέτρα του, ενδεχομένως να μην είχαμε ζήσει αυτή την τραγωδία. Ένας ασθενής απανθρακώθηκε, δύο χαροπαλεύουν, αλλά και οι υπόλοιποι 45 που νοσούν από κορωνοϊό, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε τι κατάσταση θα βρίσκονται αύριο. Αυτό το λέω γιατί για διάστημα 45 λεπτών παρέμειναν εντός του κτιρίου και εισέπνεαν πυκνούς καπνούς και δυσοσμία, καθώς η πόρτα της κλινικής ήταν κλειστή. Η πυροσβεστική την άνοιξε» σημείωσε αρχικά στο GRTimes ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Συμπλήρωσε επίσης, ότι το νοσοκομείο οφείλει να κάνει συχνά «ασκήσεις πυρασφάλειας και σε κάθε βάρδια υπάρχει μια ομάδα εργαζομένων που ορίζεται ως ομάδα πυρασφάλειας, η οποία είναι έτοιμη να επέμβει ανά πάσα στιγμή σε τέτοιες περιπτώσεις αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρχε. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές ήταν εκείνοι που προσπαθούσαν να βγάλουν τους αρρώστους και να εκκενώσουν τα δωμάτια».

Να μας πουν ποιό ήταν το σχέδιο
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ανέφερε επίσης ότι στο νοσοκομείο «δεν υπάρχει ούτε σύστημα πυρανίχνευσης, το οποίο μόλις εντοπίσει τον καπνό, αρχίζει και ρίχνει νερό προκειμένου να μην πάρει διαστάσεις η φωτιά. Αυτό το σύστημα που διαθέτει το Παπαγεωργίου που είναι σαφώς πιο σύγχρονο, αλλά όχι και το Παπανικολάου, διότι δεν διατέθηκαν αρκετά κονδύλια για να υπάρχει. Μιλάμε όμως για ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο, πλήρως λειτουργικό» ανέφερε.

Ο Μιχάλης Γιαννάκος κατήγγειλε επίσης ότι είναι αρκετά τα νοσοκομεία εκείνα της Θεσσαλονίκης, που σε πολλούς χώρους δεν διαθέτουν ακόμη σύστημα πυρανίχνευσης. «Το Γεννηματάς τοποθέτησε σχετικά πρόσφατα, αλλά υπάρχουν αρκετά νοσοκομεία σήμερα που σε κάποιους από τους χώρους τους δε διαθέτουν συστήματα πυρασφάλειας και πυρανίχνευσης, όπως το Παπανικολάου. Να μας πουν λοιπόν, ποιο ήταν το σχέδιο εκείνο που θα έπρεπε να υπάρχει για να προλάβουν έγκαιρα οι ασθενείς και να απεγκλωβιστούν;» αναρωτιέται ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Δείτε επίσης

Παπανικολάου: Σε πλήρη λειτουργία το νοσοκομείο μετά τη φωτιά

Παπανικολάου: «Ο ασθενής κυριολεκτικά εξαϋλώθηκε» λέει ο διευθυντής Πνευμονολογίας

Νοσοκομείο Παπανικολάου: Ασθενής έβαλε τη φωτιά ανάβοντας τσιγάρο

Φωτιά στο νοσοκομείο Παπανικολάου: Ένας νεκρός, ένας τραυματίας

Φωτιά στο νοσοκομείο Παπανικολάου - Φόβοι για εγκλωβισμένους

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ