Κατατέθηκε η τροπολογία του ΚΙΝΑΛ για το πλαφόν στην ενέργεια

Κατατέθηκε η τροπολογία του ΚΙΝΑΛ για το πλαφόν στην ενέργεια
Newsroom
Newsroom

Δείτε αναλυτικά την τροπολογία

Κατατέθηκε βουλευτική τροπολογία από τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας: «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις», με θέμα: «Ρύθμιση τιμής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε Πελάτες Χαμηλής και Μέσης Τάσης».

Με την τροπολογία προβλέπεται η θέσπιση ανώτατη τιμή κιλοβατώρας, η οποία δεν θα υπερβαίνει το 10% των χρεώσεων προμήθειας που πλήρωνε ο καταναλωτής σε σχέση με την 1η Μαΐου του 2021.

Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά η τιμή της κιλοβατώρας ορίζεται στα περίπου 0,14 ευρώ (ανταγωνιστικό σκέλος λογαριασμού) και ταυτόχρονα παγώνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Επιπλέον, με την ίδια τροπολογία απαγορεύονται οι αποκοπές ρεύματος για οφειλές που δεν προβλέπονται στο προαναφερόμενο πλαφόν, δηλαδή προκλήθηκαν από παράνομες χρεώσεις με βάση τα όσα ορίζουν οι διατάξεις.

Επίσης για απλήρωτους λογαριασμούς που έχουν σωρευτεί μετά την 1η Μαΐου του 2021 επιβάλλεται στους προμηθευτές ρεύματος ανώτατο όριο διακανονισμών, που είναι οι 240 μηνιαίες δόσεις.

Τέλος με την τροπολογία το ΚΙΝΑΛ προβλέπει και την αποζημίωση προμηθευτών ρεύματος που λόγω του πλαφόν πωλούν κάτω του κόστους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κόστος της παρέμβασης υπολογίζεται σε 1,5 δις. ευρώ έως το τέλος του χρόνου, με πηγές του ΚΙΝΑΛ να σχολιάζουν πως είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, οι οποίες αναμένεται να αγγίξουν τουλάχιστον τα 2,5 δις. ευρώ.

Δείτε ΕΔΩ την τροπολογία αναλυτικά 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ