Θεμιστοκλέους: Στο 49% του πληθυσμού οι πλήρως εμβολιασμένοι

Θεμιστοκλέους: Στο 49% του πληθυσμού οι πλήρως εμβολιασμένοι

Στην καλοκαιρινή περίοδο οφείλεται η κάμψη που παρατηρείται στην πορεία των εμβολιασμών τόνισε ο Μ. Θεμιστοκλέους

Με μία αλλαγή πραγματοποιήθηκε η σημερινή ενημέρωση για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, από το υπουργείο Υγείας. Την ενημέρωση έκανε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους καθώς η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου απουσιάζει. Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι αυτή τη στιγμή αντιστοιχούν στο 49% του πληθυσμού της χώρας ή περισσότεροι από 5.170.000 πολίτες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Θεμιστοκλέους μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας οι εμβολιασμοί θα φτάσουν τις 45.000. Ακόμη, επισήμανε ότι για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα έχουν ήδη κλειστεί άλλα 110.000 ραντεβού για τον εμβολιασμό των πολιτών. 

Αναφερόμενος στην κάμψη που παρατηρείται στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας την απέδωσε στη θερινή περίοδο και τις διακοπές των πολιτών.

Ακόμη, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι 33.000 έφηβοι της ηλικιακής ομάδας 15-17 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει το ραντεβού της. Αντίστοιχα στην ηλικιακή ομάδα των εφήβων 12-14 τα κλεισμένα ραντεβού από την περασμένη Παρασκευή ανέρχονται σε 5.300.  Παράλληλα αίτηση για το πρόγραμμα των εμβολιασμών κατ' οίκον έχουν υποβάλει 3.200 πολίτες και έχει γίνει ήδη ο εμβολιασμός σε 725.

Για την τρίτη δόση του εμβολίου

Ερωτηθείς σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απάντησε αρχικά πως πιθανότατα δεν θα χρειαστεί τεστ αντισωμάτων ως κριτήριο για το αν κάποιος θα κάνει τρίτη δόση ή όχι.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η χώρα είναι έτοιμη σε επιχειρησιακό επίπεδο για να ξεκινήσει το πρόγραμμα της τρίτης δόσης του εμβολίου αν αυτό αποφασιστεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, ωστόσο, σημείωσε με νόημα πως μέχρι στιγμής απόφαση για χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου δεν έχει παρθεί σε καμία χώρα της ΕΕ.

Όπως διευκρίνισε η τρίτη δόση πιθανότατα δεν θα αφορά στον γενικό πληθυσμό αλλά θα σχετίζεται με κριτήρια όπως η ηλικία των εμβολιασθέντων, η χρονική περίοδος κατά την οποία ξεκίνησε ο εμβολιασμός και από το αν πρόκειται για ανοσοκατασταλμένους ασθενείς ή όχι. 

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπογράμμισε ότι την περίοδο αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη δράσεις για τον εμβολιασμό ειδικών ομάδων του πληθυσμού, όπως Ρομά, μετανάστες και άστεγοι, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει και μια ακόμη δράση για τη διευκόλυνση υπαλλήλων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων ώστε να εμβολιαστούν. Στο πλαίσιο αυτό, αν ο αριθμός των εργαζομένων είναι μεγάλος, θα μεταβαίνουν κινητά συνεργεία στους χώρους εργασίας τους για να τους εμβολιάσουν, διαφορετικά θα υπάρχει συντονισμός των ραντεβού σε εμβολιαστικά κέντρα. 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ