Μ. Πομπέο: Ισχυρότερες από ποτέ οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας- ΗΠΑ

Μ. Πομπέο: Ισχυρότερες από ποτέ οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας- ΗΠΑ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με το Νίκο Δένδια

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδα και Ηνωμένων Πολιτειών, Νίκου Δένδια και Μάικ Πομπέο, στη Θεσσαλονίκη. (Δείτε ΕΔΩ)

Η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη χώρα μας χαρακτηρίζεται υψηλού συμβολισμού με πολλά μηνύματα, ιδιαίτερα προς την τουρκική πλευρά, καθώς πραγματοποιείται με φόντο την ελληνοτουρκική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το διπλωματικό μαραθώνιο της  Αθήνας για την προάσπιση των ελληνικών θέσεων, δεδομένου μάλιστα ότι ο κ. Πομπέο δεν θα επισκεφθεί την Τουρκία στη συνέχεια, γεγονός που έχει ερμηνευθεί πως στέλνει ένα μήνυμα στην Τουρκία για την ανάγκη να τερματιστεί το συντομότερο η παραβατική συμπεριφορά της στο Αιγαίο.

Η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών διήρκεσε περίπου 45-50 λεπτά και στη συνέχεια ο κ. Πομπέο αναχώρησε για το ΣΒΕ, όπου θα διεξαχθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. Στη συνέχεια θα υπογραφεί συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. 

 

Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμενόταν να βρεθούν ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας- ΗΠΑ, την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στη συνάντηση ήταν παρόντες -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος υποδέχθηκε τον κ. Πομπέο, χθες το βράδυ, κατά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Πομπέο θα επισκεφθεί επίσης το Εβραϊκό Μουσείο, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, ολοκληρώνοντας έτσι την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη. Επόμενος σταθμός του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα είναι η Κρήτη και η ναυτική βάση της Σούδας.

 

«Είμαι κατενθουσιασμένος που βρίσκομαι πίσω στην Ελλάδα, ένα κρίσισμης σημασίας εταίρο των ΗΠΑ με τον οποίο με τον οποίο μοιραζόμαστε κοινό στρατηγικό όραμα. Η δύναμη της διμερούς μας σχέσης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και ανυπομονώ για μια παραγωγική επίσκεψη», έγραψε πριν από λίγο σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρίσκονται οι ισχυροί δεσμοί και η διαρκώς ενισχυόμενη εταιρική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter. Η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος συνοδεύεται από τη σύζυγό του, Σούζαν, θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψή του στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ