Μόσιαλος: Το σχέδιο μετάβασης για το φθινόπωρο

Τι λέει για τις ελπίδες που υπάρχουν για το εμβόλιο. 

Τα κρούσματα κορωνοϊού είναι καθημερινά πάνω από 200 και οι διακοπές του καλοκαιριού - για όσους κατάφεραν να πάνε - τελειώνουν όπου να ' ναι.

Γι' αυτό και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, αναφέρεται στο σχέδιο μετάβασης για το φθινόπωρο αλλά μιλά και για τις ελπίδες που υπάρχουν για το εμβόλιο. 

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο Ηλίας Μόσιαλος έκανε λόγο για κατάρτιση ενός σχεδίου για όλους τους τομείς. «Επιχειρήσεις σε συνεργασία με την κυβέρνηση, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους φορείς των εργαζομένων και των εργοδοτών φτιάχνουν τα πλάνα για την μετάβαση στο φθινόπωρο ώστε να ελαχιστοποιήσουμε το ρίσκο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το εμβόλιο ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ότι έχουμε 7 εμβόλια στην 3η τελική φάση των δοκιμών, 17 εμβόλια στην 2η φάση κλινικών δοκιμών και 25 στην 1η φάση δηλαδή 49 εμβόλια σε εξέλιξη ενώ τόνισε ότι 1 στα 5 από τα εμβόλια που θα δοκιμαστούν είναι πιθανό να είναι πετυχημένο. Επομένως, όπως εξήγησε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε έγκριση του εμβολίου τους επόμενους μήνες. Παράλληλα, διευκρίνισε πως αν είναι 70% αποτελεσματικό τότε και το κάνει η πλειοψηφία του πληθυσμού, τότε θα αποκτήσουμε ανοσία της αγέλης, αν είναι 50% ακόμα και όλοι να το κάνουμε δεν τελειώνουμε με την υπόθεση της πανδημίας και θα πρέπει να συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα.

Για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες μέρες, ο ίδιος είπε πως ήταν αναμενόμενο να έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα γιατί τον Μάρτιο η χώρα μας ξεκίνησε έγκαιρα τα μέτρα και μέσα σε αυτόν έγινε το καθολικό lockdown επομένως Μάρτιο, Απρίλιο δεν θα περίμενε να δει κανείς τόσα κρούσματα. «Υπήρξε μια χαλαρότητα σε ότι αφορά την κυκλοφορία των συμπολιτών μας και τις κοινωνικές δραστηριότητες που είχαν αυξηθεί από τα τέλη Απριλίου ενώ σημειώνει ότι το ελληνικό lockdown ήταν από τα μικρότερα που έγιναν στην Ευρώπη σε διάρκεια. Παρατηρήσαμε από αρχές Μαΐου μέχρι τέλη Ιουλίου δηλαδή 3 μηνών όπου δεν υπήρχε πρόβλημα δηλαδή η Ελλάδα είχε κατορθώσει να συμπιέσει τα κρούσματα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μεγάλη διασπορά της νόσου ωστόσο όπως επεσήμανε μετά για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν τηρήθηκαν τα μέτρα».

Επίσης, επεσήμανε πως αν δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα ευλαβικά είναι πολύ πιθανό να πάμε στην κατεύθυνση του Ισραήλ ενώ τόνισε τον μεγάλο κίνδυνο που έχουν οι μεγάλες συναθροίσεις και οι κλειστοί χώροι. «Όταν είμαστε σε εξωτερικούς χώρους υπάρχει μικρότερη διασπορά του ιού ενώ στους εσωτερικούς είναι πολύ μεγαλύτερη η πιθανότητα μετάδοσης»


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ