Οι αλλαγές που φέρνει η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Newsroom
Newsroom

Δικαιώματα και ... πονοκέφαλος για εργοδότες και λογιστήρια

Πέντε νέα εργαλεία ελέγχου τήρησης της νομιμότητας στην αγορά εργασίας και, αντίστοιχα, πέντε σημαντικές υποχρεώσεις «πονοκέφαλο» για τους εργοδότες και τα λογιστήριά τους δημιουργούν η χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας και η απογραφική διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας, που «τρέχει» έως το τέλος Νοεμβρίου για όλες τις επιχειρήσεις της χώρας.

Βάσει του σχεδιασμού, μετά την ολοκλήρωση της απογραφικής διαδικασίας του ωραρίου απασχόλησης, το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» θα έχει πλήρη εικόνα για το προγραμματισμένο ωράριο απασχόλησης ανά εργαζόμενο και θα γνωρίζει τις δηλωθείσες υπερωρίες και τη χορήγηση αδειών, σε ενιαία μορφή. Πρόκειται για ένα «ψηφιακό ημερολόγιο» άμεσα διαθέσιμο και στον εργαζόμενο, ο οποίος έτσι θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τις ώρες που εργάστηκε και κυρίως τις ώρες που ο εργοδότης δήλωσε στο σύστημα, και κατά συνέπεια το ύψος της αμοιβής του κάθε φορά.

Η προετοιμασία των επιχειρήσεων προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτές τις νέες υποχρεώσεις ήδη τούς έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο», καθώς διαπιστώνεται αφενός ότι δεν υπάρχει ενημέρωση (ούτε των εργαζομένων ούτε και των εργοδοτών), αφετέρου ότι απαιτείται και σημαντική τεχνολογική αναβάθμιση για τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο εργασιακών θεμάτων και εμπορικό διευθυντή του ομίλου Epsilon Net Βασίλη Πρασσά, πρόκειται για ένα σύνθετο έργο προετοιμασίας και υποστήριξης των επιχειρήσεων όλης της χώρας για την ψηφιακή κάρτα εργασίας και το ψηφιακό ωράριο, με σημαντικές αλλαγές μεταξύ του παλαιού και του νέου καθεστώτος, όπως:

1. Ψηφιακό ωράριο: Η καταγραφή του ωραρίου θα γίνεται σε πλήρως ψηφιακή μορφή. Στην πράξη αντικαθίσταται η δήλωση του ωραρίου εργασίας στο σύστημα «Εργάνη» που γίνεται σήμερα με μορφή κειμένου ή επισυναπτόμενων αρχείων, κάτι που υποχρεώνει τον λογιστή σε εκ του μηδενός διαμόρφωση του ψηφιακού ωραρίου.

Η «Εργάνη» θα έχει πλήρη εικόνα για το προγραμματισμένο ωράριο απασχόλησης ανά εργαζόμενο.

2. Ψηφιακή κάρτα: Κάθε είσοδος και έξοδος του εργαζομένου από την εργασία θα καταγράφεται με ψηφιακό τρόπο, ενώ θα υπάρχουν άμεση σύνδεση, έλεγχος και κριτήρια διασταύρωσης των δηλωθεισών ωρών εργασίας με αυτές που τελικά θα πραγματοποιούνται. Κάθε είδους απόκλιση (μικρή ή μεγάλη) από το δηλωθέν ωράριο θα πρέπει να ελέγχεται και να τεκμηριώνεται.

3. Αδειες – απουσίες: Ο εργοδότης θα υποχρεούται επίσης στην ακριβή καταγραφή κάθε είδους άδειας, ασθένειας ή απουσίας, η οποία θα πρέπει να υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τον λογιστή εντός του 1ου 10ημέρου του επόμενου μήνα.

4. Υπερεργασία – υπερωρία: Η υπερεργασία και η υπερωρία θα καταγράφονται βάσει «χτυπημάτων», ενώ η μη ύπαρξη χτυπήματος κατά τον έλεγχο θα επιφέρει κυρώσεις.

5. Υπολογισμός μισθοδοσίας: O υπολογισμός μισθοδοσίας θα πρέπει να συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό με τα αποτελέσματα σημάνσεων/χτυπημάτων, κάτι το οποίο πολλαπλασιάζει τον χρόνο ελέγχου των δεδομένων.

Οπως μάλιστα επισήμανε ο κ. Πρασσάς σε ημερίδα ενημέρωσης επιχειρήσεων που πραγματοποίησε η Epsilon Net σε συνεργασία με την Ενωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αττικής, λόγω της μεγάλης αύξησης στον όγκο εργασίας των λογιστικών γραφείων τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των συνεχών αλλαγών στη νομοθεσία από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εργατικής και φορολογικής διοίκησης, απαιτούνται καινοτόμες, «έξυπνες» λύσεις που με ταχύτητα και ασφάλεια θα διασφαλίζουν την ορθή εφαρμογή του νέου πλαισίου. Να σημειωθεί ότι ο όμιλος έχει ήδη δημιουργήσει την εφαρμογή Epsilon Smart Ergani για την ορθή εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου.

Πηγή: kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ