Πανελλήνιες 2022: Στο «φουλ οι μηχανές» του υπουργείου Παιδείας

Πανελλήνιες 2022: Στο «φουλ οι μηχανές» του υπουργείου Παιδείας
Newsroom
Newsroom

Η αθέατη πλευρά των εξετάσεων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για τις πανελλήνιες 2022 -οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 3 του Ιουνίου (στις 2 για τα ΕΠΑΛ)- από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας.

Όπως τονίζουν στο ethnos.gr, ανώτατα στελέχη, με αρμοδιότητα τη διενέργεια των εξετάσεων «μέχρι τώρα όλα κυλούν ομαλά όσον αφορά στην προετοιμασία. Είμαστε μέσα στους προκαθορισμένους χρόνους και έχουμε ήδη δοκιμάσει το σύστημα αποστολής των θεμάτων αλλά και τους εναλλακτικούς τρόπους σε περίπτωση κάποιου κωλύματος».

Βασική προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας αποτελεί το αδιάβλητο των εξετάσεων για τους χιλιάδες μαθητές που δίνουν μια σοβαρή «μάχη» για το μέλλον τους. Οι εξετάσεις θα γίνουν με το νέο σύγχρονο σύστημα μετάδοσης θεμάτων (ΣΑΜ) το οποίο θεωρείται απολύτως ασφαλές και μπορεί να «αντέξει» σε οποιαδήποτε προσπάθεια παρεμβολής και ήδη δοκιμάστηκε την περασμένη χρονιά για πρώτη φορά στην πράξη. Οι κανόνες, που αφορούν στις πανελλαδικές εξετάσεις είναι εξαιρετικά αυστηροί και ακολουθούνται πιστά από τους εμπλεκόμενους καθώς όλοι γνωρίζουν τη σοβαρότητα της συγκεκριμένης διαδικασίας και ότι δεν επιτρέπονται λάθη και παραλείψεις. Αυτό αφορά τους πάντες από το προσωπικό του υπουργείου Παιδείας, την επιτροπή των εξετάσεων, τους επιτηρητές, τους βαθμολογητές και τους ίδιους τους υποψήφιους.

 

Εξεταστικά κέντρα και δοκιμαστικές εκπομπές θεμάτων

Ολες αυτές τις ημέρες και έως την έναρξη των εξετάσεων θα γίνονται δοκιμαστικές εκπομπές θεμάτων στα περίπου 800 λύκεια τα οποία θα λειτουργήσουν ως εξεταστικά κέντρα. Η διαδικασία αυτή γίνεται κάθε χρόνο, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι όλα λειτουργούν τέλεια και δεν θα εμφανιστούν προβλήματα στη μετάδοση των θεμάτων. Βέβαια ακόμη και σε αυτή τη περίπτωση υπάρχουν πάντα εναλλακτικοί τρόποι ώστε τα θέματα να φτάσουν σε όλα τα εξεταστικά κέντρα.

 

Η επιλογή των μελών της Κεντρικής επιτροπής των εξετάσεων

Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει και η επιλογή των μελών της κεντρικής επιτροπής των εξετάσεων οι οποίοι θα «βάλουν» τα θέματα σε κάθε μάθημα. Πάντα η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) ορίζεται λίγες ημέρες πριν τις εξετάσεις. Τα ονόματα των μελών της δεν ανακοινώνονται και λαμβάνονται ειδικά μέτρα, προκειμένου, να εξασφαλιστεί η μυστικότητα και η αντικειμενικότητα της όλης διαδικασίας. Τα μέλη της επιτροπής αλλάζουν κάθε χρόνο αλλά μπορεί να υπάρχουν και εκπαιδευτικοί που έχουν επιλεγεί κατά των παρελθόν και διαθέτουν σχετική πείρα αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκαλύψει ούτε στην οικογένεια του ότι έλαβε αυτή την αρμοδιότητα. Μάλιστα μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις τα ονόματα κρατούνται μυστικά από το υπουργείο Παιδείας. Στην επιτροπή δεν μπορεί να συμμετέχει οποιος έχει συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και του τρίτου βαθμού? με εξεταζόμενο υποψήφιο ή ειναι σύζυγος υποψηφίου των Πανελλαδικών εξετάσεων. Επίσης, δεν μπορεί να συμμετέχει στην ΚΕΕ οποίος προετοιμάζει εκτός σχολικού προγράμματος υποψηφίους για τις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς επίσης και ο?ποιος ει?ναι συγγραφέας εξωσχολικού βοηθήματος, το οποίο είναι συναφές με το εξεταζομενο μάθημα και οποίος (συν)διαχειριζεται ηλεκτρονικές ιστοσελίδες οπου δημοσιεύονται θέματα πανελλαδικων εξετάσεων.

Η μεγάλη νύχτα πριν από την έναρξη των εξετάσεων

Το βράδυ πριν από την έναρξη των εξετάσεων θα καταφθάσουν στην ειδική αίθουσα του υπουργείου Παιδείας τα μέλη της επιτροπής τα οποία θα βάλουν τα θέματα για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας). Και γι΄ αυτούς οι κανόνες που ισχύουν είναι εξαιρετικά αυστηροί. Από τη στιγμή που θα μπουν στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα ασφαλείας δεν έχουν πλέον καμία δυνατότητα επαφής με τον «έξω κόσμο» παρά μόνο στην περίπτωση ασθένειας. Μαζί τους δεν επιτρέπεται να έχουν κινητά αλλά και οποιοδήποτε άλλο μέσο επικοινωνίας. Μπορούν να συνομιλούν μόνο μεταξύ τους έως ότου «βγάλουν» τα τελικά θέματα και κάνουν μικρά διαλείμματα μόνο για ελαφρύ φαγητό το οποίο υπάρχει μέσα στην αίθουσα μαζί με νερό και αναψυκτικά. Η αίθουσα που τους φιλοξενεί έχει µόνο τα απαραίτητα, όπως γραφεία, καρέκλες και βιβλιοθήκη µε όλα τα βιβλία µαθηµάτων που εξετάζονται στις Πανελλαδικές, καθώς και νερό, καφέ και ελαφρά φαγώσιµα. Η αίθουσα αυτή επικοινωνεί µέσω ενός διαδρόµου µε άλλες δύο µικρές αίθουσες µε ηχοµόνωση, για τους εργαζόµενους που παρέχουν βοηθητικό έργο, όπως λύτες θεµάτων, δακτυλογράφους κ.ά. Στον χώρο αυτό δεν µπορεί να εισέλθει κανείς άλλος, εκτός από τις περιπτώσεις που κάποιος χρειαστεί ιατρική βοήθεια.

 

Η αθέατη πλευρά των εξετάσεων και το αυστηρό «τελετουργικό»

 

Πρίν από την εξέταση κάθε μαθήματος τα μέλη της επιτροπής συγκεντρώνονται στην αίθουσα ασφαλείας και με δική τους ευθύνη γίνονται όλες οι αναγκαίες ενέργειες για να αποφευχθούν τυχόν λάθη, ελλείψεις ή ασάφειες στα θέματα και για να διασφαλισθεί ότι αυτά είναι κλιμακούμενου βαθμού δυσκολίας, περιλαμβάνονται στην εξεταστέα ύλη, ανταποκρίνονται στις δυνατότητες των υποψηφίων και μπορούν να απαντηθούν στο χρόνο που οι τελευταίοι έχουν στη διάθεση τους. Η Κ.Ε.Ε. καθορίζει τις διευκρινίσεις και τις συμπληρωματικές πληροφορίες που πρέπει να δοθούν στους εξεταζομένους. Τα μέλη τόσο της Κ.Ε.Ε. όσο και των λοιπών επιτροπών δεν επιτρέπεται να εξέλθουν από το χώρο συνεδρίασης των Επιτροπών ή το χώρο του Εξεταστικού Κέντρου αντίστοιχα, αν δεν παρέλθει ο προσδιορισμένος από την Κ.Ε.Ε. ελάχιστος χρόνος δυνατής αποχώρησης των εξεταζομένων. Οι κανόνες είναι αυστηροί για όλους και κανείς δεν μπορεί παρά μόνο να ακολουθεί πιστά το γράμμα του νόμου. Το τυπικό των εξετάσεων είναι εξαιρετικά αυστηρό, υπάρχει υψηλή εποπτεία και συνδροµή ακόµη και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος εφόσον κριθεί αναγκαίο.

 

Βήμα -βήμα η επιλογή των θεμάτων

Από τη στιγµή ,που τα µέλη της επιτροπής επιλογής των θεµάτων µπαίνουν στο υπουργείο Παιδείας έως την ώρα που οι υποψήφιοι παίρνουν τα θέµατα στα χέρια τους, τα βήµατα είναι τα εξής: Πριν από την έναρξη της διαδικασίας ορίζεται ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (ΚΕΕ), ο οποίος δεν ανακοινώνεται, αλλά είναι άνθρωπος που έχει θητεύσει σε αυτήν τη θέση πολλές φορές στο παρελθόν και έχει τεράστια πείρα. Επίσης, έχουν οριστεί τα µέλη της επιτροπής που κάθε φορά θα επιλέγει τα θέµατα ανάλογα µε το µάθηµα. Ενας -ένας κάνει την πρότασή του και συνήθως εν µέσω πολλών διαφωνιών. Φυσικά, κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η τελική επιλογή. Οι καθηγητές δεν έχουν να ασχοληθούν µόνο µε την επιλογή των θεµάτων. Πρέπει να µεριµνήσουν ώστε να µην υπάρχουν λάθη στην εκφώνηση, παραλείψεις, ασάφειες και τα θέματα να είναι κλιμακούμενης δυσκολίας.

Παρά το γεγονός ότι δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα προαναφερθέντα, συχνά δεν μπορούν να τα αποφύγουν, µε αποτέλεσμα να αποστέλλουν σχετικές διευκρινίσεις στα εξεταστικά κέντρα. Στη συνέχεια, αναλαμβάνουν έργο οι λύτες, καθηγητές δηλαδή που παίρνουν τα προτεινόµενα θέµατα και προσπαθούν να τα λύσουν, ώστε να κάνουν µε τη σειρά τους παρατηρήσεις προς τα µέλη της επιτροπής σχετικά µε τη δυσκολία ή την ευκολία τους, την ορθότητά τους και τον χρόνο επίλυσής τους. Η πρότασή τους όμως δεν είναι δεσμευτική, ούτε μπορούν να «ψηφίσουν». Στις 6 το πρωί όλες οι διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί. Να έχουν επιλεγεί, δηλαδή, τα θέματα οριστικά και αμετάκλητα. Στη συνέχεια δίνονται στον άνθρωπο που θα τα δακτυλογραφήσει στον υπολογιστή. Μαζί µε τα θέματα δίνονται και συμπληρωματικές πληροφορίες στους εξεταζόμενους. Ελάχιστα λεπτά μετά τις 8 π.µ. τα θέματα αποστέλλονται ηλεκτρονικά σε όλα τα εξεταστικά κέντρα της χώρας.

Στις 8.30 π.µ. οι καθηγητές τα μοιράζουν στους υποψηφίους, οι οποίοι μπορούν να ξεκινήσουν να γράφουν, έχοντας στη διάθεσή τους τρείς ώρες συνολικά.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ