Παραγράφονται υποθέσεις για να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια

Παραγράφονται υποθέσεις για να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια

Ποιες υποθέσεις εξαιρούνται από την απόφαση


Στην παραγραφή υποθέσεων που τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης έως ένα χρόνο και παραγραφή ποινών που έχουν επιβληθεί έως έξι μήνες προχωρά το υπουργείο Δικαιοσύνης με διάταξη που κατέθεσε χθες στη Βουλή.


Στόχος είναι η αποσυμφόρηση των πινακίων ενώ η προώθηση της επίμαχης διάταξης αποτελούσε και αίτημα της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Κι αυτό διότι τα πινάκια έχουν ήδη υπερφορτωθεί  με δεδομένο ότι τα ακροατήρια ήδη δεν λειτουργούν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού  από τα μέσα Μαρτίου.  

Από αυτήν την διάταξη εξαιρούνται τα αδικήματα που αφορούν την διάδοση του κορονοϊού (285 ΠΚ) και άλλα αδικήματα που σχετίζονται π.χ με απόδραση κρατουμένου, με διατάραξη πλειστηριασμών (πράξεις κατά συμβολαιογράφου), ψευδή καταγγελία στην Αρχή (230 ΠΚ) , προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας (337 ΠΚ) κλπ.
Χαρακτηριστικά η διάταξη αναφέρει:

Άρθρο 63: Παραγραφή και παύση ποινικής δίωξης

1. Παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη των πλημμελημάτων, που έχουν τελεσθεί μέχρι και την 30η.04.2020, κατά των οποίων ο νόμος, ως κύρια ποινή , απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι ένα (1) έτος ή χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας ή σωρευτικά κάποιες από τις παραπάνω ποινές .

2. Εάν, στην περίπτωση των πλημμελημάτων της παρ . 1, ο υπαίτιος υποπέσει μέσα σε δύο (2) έτη από τη δημοσίευση του παρόντος σε νέα από δόλο αξιόποινη πράξη κακουργήματος ή πλημμελήματος και καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των έξι (6 ) μηνων, συνεχίζεται η κατ’ αυτού παυθείσα ποινική δίωξη και δεν υπολογίζεται στον χρόνο παραγραφής του αξιόποινου της πρώτης πράξης ο διανυθείς χρόνος από την παύση της δίωξης μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη για τη νέα πράξη.

 

 

Πηγή: newsit.gr

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ