Πλημμύρισαν σπίτια στη Β. Εύβοια από την κακοκαιρία Elias - Προβλήματα και στη Φθιώτιδα

Newsroom
Newsroom

Όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής της περιοχής επιχειρούν στη Β. Εύβοια - 198 χιλιοστά βροχής στη Βατερή Εύβοιας - Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Δύο ομάδες της 1ης ΕΜΟΔΕ μεταβαίνουν τώρα στη Βόρεια Εύβοια, ενώ έχει μεταβεί ήδη η 7η ΕΜΑΚ για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Elias». Από το πρωί επιχειρούν στη Β. Εύβοια όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος της περιοχής με τους Διοικητές Χαλκίδας, Ιστιαίας, Μαντουδίου και λίμνης Ευβοίας, ενώ έχει μεταβεί και η 7η ΕΜΑΚ. Επιπλέον μεταβαίνουν τώρα 2 ομάδες της 1ης ΕΜΟΔΕ με 8 άτομα, και 4 αντλίες, έκαστη (δηλαδή 16 άτομα με 8 αντλίες).

198 χιλιοστά βροχής στη Βατερή Εύβοιας

Τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες εκδηλώθηκαν μέχρι σήμερα το πρωί κυρίως στη Βόρεια Εύβοια και στην κεντρική και ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

   Αξιοσημείωτη είναι η καταγραφή του μετεωρολογικού σταθμού του meteo.gr/Eθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στη Βατερή Ευβοίας όπου μέχρι τις 08:30 είχαν καταγραφεί 198 χιλιοστά.

   Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο κατά τη διάρκειας της σημερινής ημέρας εντοπίζονται πρωτίστως στους νομούς Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αττικής, Εύβοιας και Μαγνησίας και δευτερευόντως στους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας και Χανίων.

   Τα φαινόμενα, σε πρώτη φάση, θα επεκταθούν στα Κύθηρα, στις Σποράδες και στη δυτική Κρήτη και σε δεύτερη φάση σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης σήμερα αναβαθμίζεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).

   Αύριο τα ισχυρά φαινόμενα θα επιμείνουν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), επηρεάζοντας παράλληλα τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και ενδεχομένως περιοχές της βορειοανατολικής χώρας.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Βαθρακογιάννης, στη Θεσσαλία μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα κι οι ενέργειες που γίνονται αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων από το πλημμυρικό φαινόμενο της κακοκαιρίας «Daniel», ενώ σε Στερεά Ελλάδα σημειώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε Φωκίδα, Εύβοια και Ευρυτανία. Στην Πελοπόννησο τα φαινόμενα έχουν τοπικό χαρακτήρα και η βροχόπτωση είναι εντονότερη στην ορεινή Κορινθία. Στη Δυτική Ελλάδα σημειώνονται βροχοπτώσεις στα ανατολικά τμήματα της Αχαΐας και στα Ιόνια νησιά τα φαινόμενα δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη ένταση. Όσον αφορά την Αττική μέχρι στιγμής η πρωινή ισχυρή βροχόπτωση δεν έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη των φαινομένων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σήμερα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας», σημείωσε.


Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 25-09-2023/0100 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Στερεά (Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα και τα βορειότερα τμήματα της Βοιωτίας), τη Θεσσαλία (κυρίως ανατολική και νότια), τις Σποράδες και την Εύβοια (κεντρική και βόρεια).

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις πρωινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως την κεντρική και βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.

Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ ανανεώνονται ανά δωδεκάωρο και για περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού ανατρέξτε στα τακτικά δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ.
 


Θ. Κοντογεώργης: «Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα»

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί ο "Elias", βρέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη στο Πρώτο Πρόγραμμα. Διευκρινίζοντας ότι καλώς ήχησε το «112» όπου αυτό έγινε, ο υφυπουργός αναφέρθηκε, παραλλήλως, και σε άλλα θέματα, όπως οι αποζημιώσεις στη Θεσσαλία, οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις, ο ελληνο-τουρκικός διάλογος, η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αλλά και το εν εξελίξει Υπουργικό Συμβούλιο.

Ξεκινώντας από το νέο κύμα κακοκαιρίας, «όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα, ειδικά στις περιοχές που επλήγησαν πρόσφατα, και στη Θεσσαλία είναι σε αυξημένο βαθμό ετοιμότητας», διαβεβαίωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Πάντως, συμπλήρωσε, «η κατάσταση με βάση την εξέλιξη της κακοκαιρίας, είναι διαχειρίσιμη, περιμένουμε και σήμερα την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου».

Σε ερώτηση για το «112», ειδικότερα δε, αν έγινε κατάχρηση αυτού, ο Θ. Κοντογεώργης αφού εξήγησε τον προληπτικό του χαρακτήρα, απέρριψε τις αιτιάσεις για λάθος συναγερμό. Και τούτο γιατί, όπως εξήγησε εν συνεχεία, «ακολούθησαν ιδιαίτερα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, ειδικά τις πρώτες πρωινές ώρες. Όσοι μένουμε στην Αθήνα το βιώσαμε έντονα. Από τις 2.30 και μετά και για τουλάχιστον 2-3 ώρες η κατάσταση ήταν δύσκολη. Επομένως, καλώς ήχησε το "112"», συμπέρανε.

Τώρα, το ενδιαφέρον της πολιτείας στρέφεται στην Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα, όπου τα φαινόμενα είναι ακόμη έντονα, σε κάθε περίπτωση «μέχρι τώρα τα προβλήματα είναι διαχειρίσιμα», επανέλαβε.

Στο θέμα των αποζημιώσεων, επεσήμανε εν πρώτοις ότι «στα χωριά που καλύφθηκαν από νερό, για πρώτη φορά υπήρξε μια αυτοματοποιημένη διαδικασία χωρίς καν να κάνουν αίτηση». Συνολικώς δε, «έχουν δοθεί περισσότερα από 35 εκατ. σε αποζημιώσεις [...] οι αυτοψίες συνεχίζονται, έχουμε σχεδόν 27.000 οριστικοποιημένες αιτήσεις και 5.000 προσωρινές». Όμως, «θα ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις, οπότε το ποσό θα αυξηθεί σημαντικά», εκτίμησε. Για τους αγρότες ειδικότερα, «ο ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπολογίζουν βάσιμα ότι τον Νοέμβριο θα ξεκινήσουν οι καταβολές, μέσα στον Οκτώβριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία (καταγραφής)».

Αλλάζοντας θέμα, στα των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων, μετά και τις εξελίξεις για το Γερουσιαστή Μενέντεζ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ δήλωσε ότι «οι σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σταθερές προφανώς. Και, έχουμε δείξει το τελευταίο διάστημα και οι δύο πλευρές ότι είναι αρκετά ενδυναμωμένες (οι σχέσεις) και μέσα στο πλαίσιο των διμερών διακρατικών συμφωνιών για την αμυντική συνεργασία αλλά και, βέβαια, στα θέματα ευρύτερης πολιτικής, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της παράνομης εισβολής της Ρωσίας σε αυτήν. Επομένως, το πλαίσιο είναι ισχυρό, ανεξαρτήτως των προσώπων», τόνισε και συμπλήρωσε: «Δική μας επιδίωξη είναι να είμαστε ένας σταθερός συνομιλητής στην περιοχή. Γι' αυτό το λόγο η στρατηγική μας είναι σταθερή και εδράζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ερωτηθείς για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν και άλλων αξιωματούχων από την Τουρκία, διευκρίνισε ότι τα βήματα στο διάλογο των δύο χωρών είναι γνωστά, με άλλα λόγια «ο σχεδιασμός προχωράει. Μας ενδιαφέρει να υπάρχει ηρεμία στην περιοχή και ισορροπία, με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Δεν είμαστε αφελώς αισιόδοξοι, αντιλαμβανόμαστε και πού βρισκόμαστε και τη γειτονιά και ποιες μπορεί να είναι οι επιδιώξεις της γείτονος χώρας. Όποτε υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, χρειάζεται να το αξιοποιούμε σωστά. Για αυτό έχουμε φροντίσει να έχει ενισχύσει η χώρα μας και το γεωπολιτικό της αποτύπωμα και την αμυντική της ικανότητα», επέμεινε εξ άλλου.

Σε ερώτημα, τέλος, για την ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού εξέφρασε την ελπίδα του, εισαγωγικώς, να αλλάξει σελίδα ο ΣΥΡΙΖΑ, παρατήρησε, από την άλλη πως ότι «κάποιες επιλογές που γίνονται στην εσωτερική κατανομή ρόλων στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν απέχουν πάρα πολύ από κάποια πράγματα που έχουμε γνωρίσει. Ας περιμένουμε να δούμε», συνέστησε.

Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, «εμείς κάνουμε τη δουλειά μας, σήμερα έχουμε Υπουργικό Συμβούλιο με σημαντικές μεταρρυθμίσεις που παρουσιάζονται από τους αρμόδιους υπουργούς. Μας ενδιαφέρει η βελτίωση των επιδόσεων του κράτους στην καθημερινότητα των πολιτών. Αυτή η νέα σελίδα - αν είναι νέα - στο ΣΥΡΙΖΑ να συνοδευτεί και από κάτι καινούριο», ανέφερε κλείνοντας.

 

Hellenic Train: Σταδιακή ομαλοποίηση των δρομολογίων του Προαστιακού προς Αεροδρόμιο και Κιάτο

Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα με την τηλεδιοίκηση στο ΣΚΑ σύμφωνα με την Hellenic Train και αναμένεται σταδιακή ομαλοποίηση των δρομολογίων του προαστιακού προς Αεροδρόμιο και Κιάτο.

Τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 1542 και 1543 (Αθήνα - Χαλκίδα - Αθήνα) θα υποκατασταθούν με λεωφορεία.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ