Πολιτικός «σεισμός» μετά την παραίτηση Κοντονή

Θύελλα αντιδράσεων - Κόντρα στη βουλή

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στο πολιτικό σκηνικό η παραίτηση του Σταύρου Κοντονή από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος το πρωί της Πέμπτης μιλώντας στον ΑΝΤ1. 

Τα όσα υποστήριξε για την απόφασή του αυτή, με τα οποία άφησε σαφείς αιχμές για τις αλλαγές που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Ποινικό Κώδικα, πυροδότησαν τις έντονες αντιδράσεις από τον πολιτικό χώρο, με τη Νέα Δημοκρατία να κάνει λόγο για «σοκαριστικές αποκαλύψεις» και το ΚΙΝΑΛ να τονίζει ότι πρόκειται για ένα «μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ». 

«Το κόμμα, ο τρόπος που οργανώνεται από εδώ και πέρα και οι πολιτικές που εκπονούνται είναι μια εσωκομματική πάλη που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων, του λαού και της κοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής. Και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να αναλάβω εγώ αυτές τις ευθύνες, οι οποίες προκύπτουν και κάνω έκκληση στα μέλη του κόμματος, να μην ενδώσουν σε μια πορεία μηχανισμών προς το συνέδριο».

 

Νέα Δημοκρατία: Σοκαριστικές οι αποκαλύψεις Κοντονή - Στο "κάδρο" ο Τσίπρας 

«Οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κοντονή, αποδεικνύουν τον απροκάλυπτο κυνισμό και την απύθμενη υποκρισία του κ. Τσίπρα», σχολιάζει η Νέα Δημοκρατία αναφερόμενη στις δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή για τον Ποινικό Κώδικα.

«Χθες ήταν έξω από το Εφετείο ζητώντας καταδίκη των στελεχών της Χρυσής Αυγής ενώ ως Πρωθυπουργός φρόντιζε να «πέσουν στα μαλακά». Από την σημερινή αποκάλυψη εξηγούνται πολλά, και κυρίως, γιατί η υπόθεση αυτή βάλτωσε επί της θητείας του», αναφέρει η Πειραιώς.

Στέλιος Πέτρας: Να απαντήσει ο Αλέξης Τσιπρας

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας να δώσει εξηγήσεις για τις καταγγελίες Κοντονή αναφορικά με τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα που ρίχνουν στα μαλακά τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής για εγκληματική οργάνωση.

«Να απαντήσει ο κ. Τσίπρας σε όσα κατήγγειλε ο κ. Κοντονής. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η μυωπική συμπεριφορά που προσέφερε μανδύα νομιμοποίησης στη Χρυσή Αυγή δεν θα βρει μιμητές».

Κίνημα Αλλαγής: Mείζον πολιτικό και ηθικό θέμα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

«Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Κοντονή δημιουργούν μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τις δηλώσεις του προκύπτει ότι οι αλλαγές που έγιναν στον ποινικό κώδικα από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την σύμφωνη γνώμη του κ. Τσίπρα, οδηγούν στο να μην στερηθεί τα πολιτικά της δικαιώματα η ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Με δεδομένο μάλιστα ότι ο κ. Κοντονής δηλώνει ότι το είχε επισημάνει, προκύπτει ότι η επιλογή αυτών των απαράδεκτων αλλαγών ήταν απόλυτα συνειδητή. Γι’ αυτό και είναι υπόλογοι».

Τι προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα, ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι άλλοι έξι πρώην βουλευτές του νεοναζιστικού μορφώματος που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αντιμετωπίζουν ποινές από πέντε έως δεκαπέντε χρόνια ενώ σε περίπτωση που αναγνωριστούν ελαφρυντικά – κάτι το οποίο θα διαφανεί εντός της ημέρας –  τότε το πλαίσιο ποινής αρχίζει από τα 2 έτη και φτάνει τα 8 έτη.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δεν στερούνται των πολιτικών τους δικαιωμάτων.

Με τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα, το πλαίσιο ποινής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ήταν 10 εως 20 έτη ενώ η τελεσίδικη καταδίκη απέφερε 10ετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που σημαίνει έκπτωση από το αξίωμα για βουλευτές, απαγόρευση συμμετοχής σε εκλογικές διαδικασίες κ.α.

Με τον νέο Ποινικό Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το πλαίσιο ποινής περιορίστηκε σε 5 εως 15 έτη ενώ το επίμαχο αδίκημα εξαιρέθηκε από την λίστα των εγκλημάτων που αποφέρει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που σημαίνει ελεύθερη συμμετοχή σε εκλογές.

Αναφορικά με το αν οι υπαίτιοι μπορούν να διατηρούν το αξίωμά τους  η κατάσταση χαρακτηρίζεται από νομική ασάφεια.

Το άρθρο 60 του νέου Ποινικού Κώδικα αναφέρει: «Αν ο υπαίτιος καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει αποστέρηση της δημόσιας θέσης ή του δημόσιου ή αυτοδιοικητικού αξιώματος που κατέχει εφόσον η πράξη του συνιστά βαριά παράβαση των καθηκόντων του».

«Σφαγή» στη Βουλή για τα πολιτικά δικαιώματα των μελών της Χρυσής Αυγής

Εντωμεταξύ η κυβέρνηση στη Βουλή προανήγγειλε τροποποίηση στην νομοθεσία ώστε να κλείσει η πληγή που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ και να στερηθούν τα στελέχη της Χρυσής Αυγής τα πολιτικά τους δικαιώματα

Προηγήθηκε θύελλα αντιδράσεων όλων των κομμάτων της Βουλής κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν ο Γιάννης Ραγκούσης επέλεξε να κατηγορήσει την κυβέρνηση για το γεγονός ότι τα μέλη του ναζιστικού μορφώματος θα διατηρήσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα. Ο ίδιος μεταφέροντας όπως είπε πρόταση του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, ζήτησε την αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας ώστε να αφαιρεθεί το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους χρυσαυγίτες.

ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜεΡΑ25 αλλά και η παριστάμενη ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών χαρακτήρισαν προσβλητική και υποκριτική την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας πως επι δικών του ημερών στην κυβέρνηση, τον Ιούνιο 2019 άλλαξε ο Ποινικός Κώδικας μειώθηκε στο μισό η ποινή για τα ηγετικά στελέχη εγκληματικών οργανώσεων ενώ το επίμαχο αδίκημα αφαιρέθηκε από την λίστα των εγκλημάτων που προκαλούν αφαίρεση αξιωμάτων και αφαίρεση πολιτικών δικαιωμάτων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος απαντώντας στον κ. Ραγκούση εανέφερε: «αντί να ζητήσει συγγνώμη που διαμόρφωσε ευνοϊκότερο νομικό πλαίσιο για τους υπόδικους του ναζιστικού μορφώματος, έρχεται σήμερα και ζητά τα ρέστα» και σε άλλο σημείο πρόσθεσε «Γεννηθήκατε στις ρίζες του τεχνητού διχασμού που εσείς δημιουργήσατε με την ανευθυνότητα και την δημαγωγία σας. Δεν αντέχετε ούτε για ένα λεπτό ότι η παράταξη της ΝΔ και Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξαν ότι μπορούν να ενώνουν τους έλληνες και να διασφαλίζουν την ενότητα των Θεσμών. Οσα δεν κάνατε τα κάνουμε εμείς. Υπάρχει απόφαση Δικαιοσύνης που στέλνει τους φασίστες στην φυλακή και αυτό δεν το αντέχετε. Και έρχεστε την επόμενη της γιορτής της Δημοκρατίας για να βρείτε ένα τρόπο να διχάσετε. Αυτοί είστε. Είστε αυτοί που διχάζετε την χώρα και τον λαό και ψάχνετε να βρείτε τον τρόπο. Δεν ξεχνάμε ότι πήγατε βόλτες στο Αιγαίο με αυτούς τους φασίστες. Με αυτούς φωνάζατε στην άνω και την κάτω πλατεία».

Να σημειωθεί ότι η αρχή έγινε με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννη Ραγκούση να καλεί την κυβέρνηση να φέρει ρύθμιση στον εκλογικό νόμο ώστε άμεσα και πριν την τελεσιδικία να υπάρξει αφαίρεση των πολιτικών δικαιωμάτων του ηγετικού πυρήνα της ΧΑ. «Αν δεν το κάνετε θα φέρουμε εμείς τροπολογία. Το ερώτημα για την κυβέρνηση παραμένει. Θέλει να στείλει ένα μήνυμα φέρνοντας ρύθμιση για την αφαίρεση των πολιτικών δικαιωμάτων των στελεχών της Χρυσής Αυγής ή θέλει να το αρνηθεί;».

Πάντως, από την πλευρά της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας εξηγήθηκε ότι πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από υποκριτική είναι και αντισυνταγματική καθώς το Σύνταγμα προβλέπει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων μόνο σε αμετάκλητες ποινικές καταδίκες.

Επιπροσθέτως τονίστηκε ότι ενδεχόμενη τροποποίηση της ποινικής νομοθεσίας και πάλι δεν θα έχει αποτέλεσμα καθώς ισχύει πάντα ο «ευμενέστερος νόμος» δηλαδή αυτός του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπο αυτά τα δεδομένα ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος ανέφερε «μέχρι την ψήφιση του προηγούμενου Ποινικού Κωδικα από τον ΣΥΡΙΖΑ οποιαδήποτε ποινή επέφερε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και διαγραφή από τους πολιτικούς καταλόγους. Βρεθήκαμε σε μια γκρίζα ζώνη που πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία και να γίνει εξαντλητική καταγραφή των ποινών που θα προκαλούν στέρηση δικαιωμάτων» και εξήγησε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει σε λίγες ώρες προσθέτοντας «η νομοθεσία μιλά για αμετάκλητη ποινική καταδίκη. Αρα αυτό που θα δούμε ειναι όταν θα έρθει η ώρα - δεν έρχονται εκλογές άμεσα μην βιάζεστε - να γίνει τροποποίηση και οι καταδικασμένοι για εγκληματική οργάνωση να μην μπορούν να έχουν πολιτικά δικαιώματα. Αυτό απαιτεί σοβαρότητα καθώς άπτεται συνταγματικών δικαιωμάτων».

ΣΥΡΙΖΑ: «Η ΝΔ τόσα χρόνια ξέπλενε τη Χρυσή Αυγή και τώρα κουνάει το δάχτυλο - Ένα προς ένα τα ψέματα της ΝΔ»

Η ΝΔ, που τόσα χρόνια φλερτάρει με τη Χρυσή Αυγή, συνεχίζει τη χυδαία προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Εν αναμονή της ανακοίνωσης των ποινών για τους νεοναζί, στέλνει μήνυμα «να πέσουν στα μαλακά».

Ο κ. Μητσοτάκης ξέπλενε τα εγκλήματα και τις δολοφονίες της Χρυσής Αυγής πριν δύο χρόνια δηλώνοντας πως «η Χρυσή Αυγή είναι σαν να μην υπάρχει, η βία προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από την Αριστερά τα τελευταία χρόνια».

Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Παπαδημητρίου ζητούσε «μία σοβαρή Χρυσή Αυγή» που «να συνεργαστεί με τη ΝΔ».

Ο γ.γ. του υπουργικού Συμβουλίου του κ. Σαμαρά συνωμοτούσε με τα στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Η ΝΔ χέρι χέρι με τη Χρυσή Αυγή δίχασε τους Έλληνες με τις φασιστικές δηλώσεις για «προδοσία» για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει τα παιδιά του Παττακού και του Παπαδόπουλου υπουργούς στην κυβέρνησή του.

Σήμερα έρχονται αυτοί να κουνήσουν το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και την Αριστερά για σύμπλευση με τους νεοναζί.

Για να τελειώνουν τα παραμύθια χυδαία ψέματα της ΝΔ

Ως προς τη διάρκεια της δίκης:

Η δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε το 2015 με την κυβέρνηση της ΝΔ να μην έχει φροντίσει καν για την ύπαρξη αίθουσας ώστε να διεξαχθεί μία τόσο μεγάλη δίκη. Αν δεν είχε πάρει μία σειρά από θεσμικά μέτρα επίσπευσης της δίκης η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή θα τελείωνε το 2025.

- Ξεκίνησε η δημιουργία νέων αιθουσών στο Εφετείο και απελευθερώθηκε η Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εφετείου, που ορίστηκε ως χώρος διενέργειας της δίκης της Χρυσής Αυγής.

- Κατά την εξάμηνη αποχή των δικηγόρων, ο ΔΣΑ αρνήθηκε αίτημα της πολιτικής αγωγής για εξαίρεση της δίκης της Χρυσής Αυγής ώστε να μην καθυστερήσει.

- Επί υπουργίας Καλογήρου προωθήθηκε η υλοποίηση των αυτονόητων αιτημάτων της πολιτικής αγωγής, αφού προβλέφθηκε απαλλαγή των μελών του δικαστηρίου από άλλες υποχρεώσεις τους για την επίσπευση της δίκης.

- Επίσης ορίστηκαν πάνω από 15 δικάσιμες ανά μήνα για την επίσπευση της δίκης.

Οι ίδιοι οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής αναγνώρισαν πως αυτά τα μέτρα οδήγησαν στην επίσπευση της δίκης.

Ως προς το νέο ΠΚ:

Ο νέος Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε το 2019 καταρτίστηκε από ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή μετά από εργασίες δέκα ετών και δεν ήταν δουλειά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κορυφαίων καθηγητών, δικαστών, δικηγόρων κλπ της χώρας. Προβλέπει μεγαλύτερη και πραγματική έκτιση ποινών σε σχέση με τον παλαιό ΠΚ.

Με τον παλιό ΠΚ οι ποινές ήταν ονομαστικές και ψευδείς. Μπορεί να ήταν πολύ μεγάλες στα χαρτιά, αλλά εν τέλει εκτιόταν μικρότερο μέρος τους. Αντίθετα, με το νέο ΠΚ οι ποινές είναι ειλικρινείς, αφού οι καταδικασθέντες εκτίουν μεγαλύτερο μέρος της ποινής που επιβάλλεται. Π.χ. για ποινές κάθειρξης αν κάποιος καταδικαζόταν με τον παλιό ΠΚ θα έπρεπε για να απολυθεί με καλή διαγωγή να εκτίσει 1/3 της ποινής του, ενώ με τον νέο ΠΚ θα πρέπει για να απολυθεί με καλή διαγωγή να εκτίσει τα 2/5 της ποινής. Αντίστοιχα, για ισόβια κάθειρξη με τον παλιό ΠΚ έπρεπε να εκτίσει 15 έτη, ενώ βάσει του νέου ΠΚ 16 έτη. Η τελική ευθύνη για την ακριβή ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων κάθε νόμου ανήκει, βέβαια, πάντα στο δικαστήριο που τις εφαρμόζει.

Εξάλλου, η ΝΔ ως κυβέρνηση έκανε αναθεώρηση του νέου ΠΚ για επιμέρους διατάξεις και δεν άλλαξε τίποτα από όσα δήθεν την ενοχλούν σήμερα. Το μόνο που έσπευσε να νομοθετήσει αλλάζοντας τον ΠΚ ήταν να επιστρέψει τους δεσμευμένους λογαριασμούς όσων ελέγχονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και να δώσει ασυλία σε τραπεζικά στελέχη.

Ως προς τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων:

Ακόμη και με τον προηγούμενο ΠΚ και με βάση το Σύνταγμα, η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων θα επερχόταν μόνο όταν η δικαστική απόφαση γίνει αμετάκλητη. Δηλαδή μετά και τη διαδικασία αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, σε περίπου δέκα χρόνια από σήμερα. Με λίγα λόγια και με τον παλιό ΠΚ οι καταδικασμένοι πρωτόδικα χρυσαυγίτες δεν θα στερούνταν σήμερα των πολιτικών τους δικαιωμάτων. Ο νέος ΠΚ προέβλεψε μετά από αμετάκλητη απόφαση την αυτοδίκαιη έκπτωση από κάθε δημόσιο αξίωμα, όπως προβλέπει και το Σύνταγμα. Αυτό που απαιτείται, όπως είχε επισημάνει και η νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, είναι τροποποίηση στην εκλογική νομοθεσία, ώστε να ρυθμιστεί και το ζήτημα της ανακήρυξης πολιτικών κομμάτων και των κωλυμάτων εκλογιμότητας, κάτι το οποίο δεν έγινε λόγω των πρόωρων εκλογών τον Ιούλιο, ένα μήνα μετά τις αλλαγές στον ΠΚ και για το οποίο η ΝΔ δεν έχει κάνει τίποτα ενάμισι χρόνο και τώρα κουνάει το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτόν τον λόγο και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προτείνει γίνει διακομματικά νομοθετική πρόβλεψη που να λύνει το συγκεκριμένο ζήτημα.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ