Προανακριτική: Θέμα αξιοπιστίας της Ελένης Ράικου θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ

 Προανακριτική: Θέμα αξιοπιστίας της Ελένης Ράικου θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αναληθή χαρακτηρίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ στην Προακριτική την κατάθεση της κ. Ράικου ότι ποτέ οι Αρχές των ΗΠΑ δεν ανάφεραν κάτι για δωροδοκία κυβερνητικών αξιωματούχων στην Ελλάδα από τη Novartis

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή θέμα αξιοπιστίας της βασικής μάρτυρος κ. Ράικου, η οποία στην ένορκη κατάθεσή της ενώπιον της Επιτροπής κατέθεσε ότι ποτέ κατά τη διάρκεια της θητείας της δεν ανέφεραν οι δικαστικές, εισαγγελικές και ερευνητικές Αρχές των ΗΠΑ κάτι για δωροδοκία «κυβερνητικών αξιωματούχων» στην Ελλάδα από τη Novartis.

 

Όμως, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, στο από 29/12/ 2016 υπ' αριθμό φακελου- ΝΚ-20573205.15 έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών ρητά και αναμφισβήτητα αναφέρει προς την κ. Ραικου, προς την οποία απευθύνεται ότι:

 

«Οι προστατευόμενοι μάρτυρες βρισκόταν σε εξαιρετική θέση εκ της οποίας είχαν πρόσβαση σε, και γνώση του αποδεικτικού υλικού αναφορικά με δωροδοκίες, που έλαβαν χώρα από πλευράς Novartis σε αξιωματούχους στην Ελλάδα και αναφέρονται κατηγορίες αποδεικτικών εγγράφων τα οποία σχετίζονται με δωροδοκίες κυβερνητικών αξιωματούχων με αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση προϊόντων της Novartis, καταστάσεις περιέχουσες ονοματεπώνυμα, ποσά και ημερομηνίες καταβολών σε συγκεκριμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους και καταστάσεις εμφαίνουσες αυξημένες καταβολές σε εταιρείες ΜΜΕ που χρησιμοποιούνταν για ξέπλυμα χρήματος επί σκοπώ δωροδοκία κυβερνητικών αξιωματούχων...»

 

Η αναληθής κατάθεση της κ. Ράικου στην Προανακριτική είναι πρόδηλη, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, και γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε αποστολή και των πρακτικών και του εγγράφου των ΗΠΑ στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τη διερεύνηση πιθανών ευθυνών της κ. Ράικου.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ