Στις 7 Απριλίου τα self tests στα φαρμακεία της χώρας

Οι πολίτες θα παραλαμβάνουν μαζί και ένα αναλυτικό φυλλάδιο με οδηγίες για την εφαρμογή του τεστ τόνισε ο Β. Κοντοζαμάνης στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει το όπλο των οικιακών self tests, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό. Όπως υπογράμμισε μέσα σε δύο εβδομάδες ολοκληρώθηκε με διαφάνεια η προμήθεια των πρώτων self tests. Ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει στις 7 Απριλίου και ως το τέλος της εβδομάδας όλα τα φαρμακεία θα έχουν επαρκή αποθέματα.

Ο Η διάθεση, τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης, θα ξεκινήσει με τους μαθητές του λυκείου ηλικίας 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια θα επεκταθεί στις παραγωγικές ομάδες του πληθυσμού ηλικίας 18 έως 67 ετών. Σε τρίτο στάδιο θα ξεκινήσει η προμήθεια για τους ηλικιωμένους .

Ακόμη, ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι η επόμενη παράδοση, είναι προγραμματισμένη για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η τελευταία στις αρχές της μεθεπόμενης.

Η αλυσίδα του εφοδιασμού δεν είναι μια απλή υπόθεση. Η παραλαβή των τεστ γίνεται κεντρικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στις φαρμακαποθήκες ανά την επικράτεια προκειμένου να διοχετευθούν στα φαρμακεία. Μαζί με τα τεστ οι πολίτες θα λαμβάνουν και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο με αναλυτικές οδηγίες για τη χρήση τους.

Υπενθύμισε ακόμη ότι ο κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα, δηλαδή 4 το μήνα. Τα τεστ θα διενεργούνται στο σπίτι και όχι στο φαρμακείο.

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος

"Σε περίπτωση θετικού κρούσματος" σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοζαμάνης "η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται SMS για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή, οπότε θα είναι δωρεάν είτε σε ιδιωτική δομή>

Ακόμη πρόσθεσε: «Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση. Οι μεν εργαζόμενοι και οι εκπαιδευτικοί για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους».

«Τα self tests θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του self test μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου», είπε και ειδικά για την διάθεση των πρώτων self test από τα φαρμακεία ο κ. Κοντοζαμάνης επισήμανε ότι: «Θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των λυκείων και οι γονείς θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν».

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα επιστρέψουν στα σχολεία μαθητές και εκπαιδευτικοί - Διευκρινήσεις για τα self tests

Βγήκε από το "βαθύ κόκκινο" το Ηράκλειο - Παραμένουν Ανώγεια και Χανιά

87 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κρήτη ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: 3.080 νέα κρούσματα, 753 οι διασωληνωμένοι, 72 θάνατοι

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ