Το σχέδιο και τα «αγκάθια» για το τέλος του lockdown

Τις τελευταίες λεπτομέρειες στο σχέδιο για τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί κατά του κορωνοϊού, μελετά η κυβέρνηση

 

Είναι Σαββατοκύριακο αποφάσεων για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει στα χέρια του τόσο το πόρισμα επιτροπής λοιμωξιολόγων για το χρονοδιάγραμμα της άρσης των περιοριστικών μέτρων, που προβλέπει τέσσερα στάδια χαλάρωσης που απέχουν μεταξύ τους 2-3 εβδομάδες, όσο και τις εισηγήσεις των υπουργείων.

Οι συσκέψεις στο Μαξίμου θα είναι αλλεπάλληλες το επόμενο 24ωρο και ο Πρωθυπουργός αναμένεται να απευθυνθεί με διάγγελμα στον ελληνικό λαό είτε τη Δευτέρα, είτε την Τρίτη, που είναι πλέον και το πιθανότερο σενάριο.

Στο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη χαλάρωση των μέτρων. Δηλαδή δεν θα περιγράψει το σύνολο των περιοριστικών μέτρων που θα αρθούν, καθώς μεγαλύτερη εξειδίκευση θα γίνει από τα αρμόδια υπουργεία.

Η εξειδίκευση θα γίνει σε τρεις βασικούς πυλώνες: Εμπόριο-μεταφορές, σχολεία, θέματα άθλησης και ατομικές προπονήσεις. Σημειώνεται ότι στην τηλεδιάσκεψη που είχε το Σάββατο ο Πρωθυπουργός με την ηγεσία του Υφυπουργείου Αθλητισμού, ζητήθηκε η στήριξη του κινήματος του ερασιτεχνικού αθλητισμού και στο πλαίσιο αυτό, στο πρώτο κύμα άρσης των σημερινών περιορισμών που εφαρμόζονται, θα περιλαμβάνεται και η δυνατότητα της ατομικής άθλησης και προπόνησης σε εξωτερικούς χώρους.

Δύσκολη εξίσωση αποτελούν τα σχολεία και μέχρι στιγμής το μόνο που θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένο είναι η έναρξη των μαθημάτων για την Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν διαφορετικές εισηγήσεις σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων για τις υπόλοιπες βαθμίδες, ενώ έχει κατατεθεί και η άποψη να μην ανοίξουν καθόλου τα δημοτικά. Ένα πιθανό σενάριο είναι η επιστροφή στα θρανία να γίνει στις 25 Μαΐου για τις υπόλοιπες τάξεις των Λυκείων και τα Γυμνάσια, ενώ για τα Δημοτικά στις 8 Ιουνίου. Μελετώνται επίσης διάφορα μοντέλα που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα αυτό της εθελοντικής συμμετοχής μαθητών του δημοτικού.

Ακόμη ένα «αγκάθι» αποτελεί η εστίαση, ενώ αναφορικά με τον τουρισμό η κυβέρνηση επιδιώκει να πάρει ένα μεγάλο κομμάτι από μια μικρή πλέον πίτα και οι κινήσεις της είναι προσανατολισμένες σε ακριβώς αυτόν τον στόχο, με γνώμονα όμως η επιστροφή στην κανονικότητα και η επανεκκίνηση της οικονομίας να γίνει με ασφάλεια. Αυτή η «χρυσή τομή» αναζητείται και γι αυτό το σχέδιο άρσης των μέτρων θα ξεδιπλώνεται σε διαφορετικές φάσεις.

Το σχέδιο για σταδιακή άρση της καραντίνας

Ο ΑΝΤ1 παρουσίασε κατ΄ αποκλειστικότητα το σχέδιο των 63 ημερών που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την επιστροφή στην κανονικότητα.

ΣΤΑΔΙΟ ΠΡΩΤΟ Το στάδιο αυτό έχει κομβικές 3 ημερομηνίες:

27 Απριλίου: Ανοίγουν Υποθηκοφυλακεία, (και υπηρεσίες στα) Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία. Την πρεμιέρα όμως στις 28 Απριλίου μπλοκάρουν οι δικηγόροι της Αθήνας που αποφάσισαν αποχή

4 Μαΐου: Ανοίγουν οι μετακινήσεις (με εξαίρεση τα νησιά) και πιθανόν ξεχνάμε τα sms στο 13033. Ανοίγουν οι μικρές επιχειρήσεις λιανεμπορίου(εκτός πολυκαταστημάτων και μεγάλων καταστημάτων) , καταστήματα προσωπικής υγιεινής και κομμωτήρια.

Στις 11 Μαΐου θα επιστρέψει στο σχολείο η Γ’ Λυκείου. Πιθανώς στις 25/5 οι υπόλοιπες τάξεις των Λυκείων και τα Γυμνάσια και στις 8/6 τα Δημοτικά σχολεία.

Μέχρι τέλος Μαΐου θα γίνει η αξιολόγηση με την ελπίδα να μην έχουμε πισωγυρίσματα

Στάδιο δεύτερο Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει ευρύτερο άνοιγμα: Την 1 Ιουνίου αρχίζουν πάλι οι ποινικές δίκες σε Πρωτοδικείο Εφετείο και Άρειο Πάγο. Ανοίγουν πολυκαταστήματα και μεγάλα καταστήματα, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και επιστρέφουν στο σχολείο Λύκειο και Γυμνάσιο (αν δεν έχουν γυρίσει νωρίτερα). Αρχίζει και η ατομική άσκηση σε ανοιχτό χώρο.

Στάδιο τρίτο Η τρίτη φάση προβλέπει ότι : Στις 15 Ιουνίου ανοίγουν οι υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες, πάρκα, παιδότοποι, αθλητικές εγκαταστάσεις, μικρά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, δημοτικά και πανεπιστήμια, με ενδεχόμενη παράταση του σχολικού έτους για 2-3 εβδομάδες σε αυτά. Ανοίγουν επίσης και εστιατόρια με τραπέζια έξω, ανά 1,5 μέτρο και με έως 6 άτομα στο καθένα.

Στάδιο τέταρτο Το σχέδιο των 63 ημερών ολοκληρώνεται , καλώς εχόντων των πραγμάτων στις 29 Ιουνίου. Οπότε ανοίγουν μπαρ, κινηματογράφοι, νυχτερινά κέντρα και μεγάλα ξενοδοχεία με όριο πληρότητας , πιθανόν 50% για μικρό διάστημα.

Το σχέδιο πάντως βάζει κανόνες και για ευπαθείς ομάδες: Συνέχιση διαμονής και εργασίας από το σπίτι, Μαθητές με υποκείμενα νοσήματα θα κάνουν μαθήματα μέσω τηλε-εκπαίδευσης, τηλε-εργασία σε ποσοστό τουλάχιστον 30% των ωρών εργασίας του προσωπικού επιχειρήσεων

Προτείνεται επίσης η ιδέα της εφαρμογής διαβατηρίου αντισωμάτων και χρήσης ειδικής εφαρμογής για τον εντοπισμό κρουσμάτων μέσω Bluetooth, υπηρεσιών γεωεντοπισμού, καθώς και τηλεϊατρική για το σύνολο της χώρας.

 

 

Πηγή: real.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ