Σταδιακά το άνοιγμα της οικονομίας με εναλλακτικά μέτρα

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει τελικά την Παρασκευή

Τρομακτικές πιέσεις δέχεται το ΕΣΥ, καθώς οι ασθενείς αυξάνονται και ολοένα και περισσότεροι αναζητούν βοήθεια στα νοσοκομεία. Η κατάσταση όμως στο σύστημα υγείας είναι πλέον κρίσιμη, αφού όποιες επεκτάσεις κι αν έχουν γίνει, δεν επαρκούν είτε πρόκειται για μονάδες αυξημένης φροντίδας, είτε για καρδιοχειρουργικές μονάδες ανάνηψης κλπ. Το αποτέλεσμα είναι περίπου 80 άνθρωποι στην Αττική να βρίσκονται διασωληνωμένοι σε κλίνες απλών θαλάμων, εκ των οποίων οι 30 είναι περιστατικά covid και οι άλλοι 50 ασθενείς άλλων παθήσεων.

H Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει τελικά την Παρασκευή κι όχι σήμερα σε πλήρη σύνθεση, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση και να εισηγηθεί νέα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας. Οι ειδικοί έχουν επισημάνει ήδη την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, ως εναλλακτικά μέσα, ξεκινώντας με πρόταση για εκτεταμένη διενέργεια τεστ, στην προσπάθεια να ανιχνεύονται τα θετικά περιστατικά του ιού έγκαιρα και να μην δημιουργούν νέους «θύλακες» γύρω τους, που με τη σειρά τους επεκτείνουν τη διασπορά.

Έτσι, το τεστ θεωρείται καθοριστικό μέσο διαχείρισης της πανδημίας, με αποτέλεσμα η πρόταση να θέτει θέμα διενέργειας πολύ περισσότερων από 60.000 τεστ σε ημερήσια βάση.

Στοχευμένα

Επιπλέον, αυτή τη φορά, οι ειδικοί θα συζητήσουν τα διενεργούμενα τεστ να γίνονται πλέον στοχευμένα, με την αξιοποίηση και σε αυτό το κομμάτι της πανδημίας των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τα φαρμακεία, ώστε τα περιστατικά που θα προκύπτουν να είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμα. Γιατί εκεί ο πληθυσμός είναι γνωστός και είναι καλύτερα αντιμετωπίσιμος από ένα τυχαίο δείγμα. Ταυτόχρονα μπορούν να τηρούνται στοιχεία διαστρωμάτωσης του πληθυσμού, για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων, το οποίο επίσης θα συζητηθεί, δεν θα έρθει άμεσα. Οι ειδικοί θα διερευνήσουν με ποια μέτρα θα μπορέσει να ξεκινήσει η χαλάρωση, πιθανότατα και από την ερχόμενη εβδομάδα.

Ισχυρότερο ενδεχόμενο είναι ένα πρώτο «άνοιγμα» στο λιανεμπόριο μετά τις 22 Μαρτίου και στη συνέχεια από τις 29 Μαρτίου ένα άνοιγμα στα Δημοτικά και την 3η Λυκείου.

Για να επιτευχθεί αυτό, οι προτάσεις περιλαμβάνουν άνοιγμα των κομμωτηρίων και των καταστημάτων με ραντεβού, με φυσική παρουσία των πελατών μέσα στο κατάστημα, και εφαρμογή click away στις περιοχές με «βαθύ κόκκινο» χρώμα.

Αντίστοιχα, σε ότι αφορά τα σχολεία, αναζητούνται τρόποι μείωσης των μαθητών στις τάξεις, με ένα υβριδικό μοντέλο. Το υπουργείο Παιδείας διερευνά τη δυνατότητα κάποια μαθήματα να μπορούν να γίνονται δια ζώσης και κάποια εξ΄ αποστάσεως, ώστε να αποδεσμεύονται χώροι και οι τάξεις να χρησιμοποιούν τις διαθέσιμες αίθουσες εναλλάξ με μικρότερο αριθμό μαθητών.

 

Δείτε επίσης:

Αναβάλλεται η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων: Την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα μέτρα

74 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κρήτη

Κορωνοϊός: 1.533 νέα κρούσματα, 605 οι διασωληνωμένοι, 59 νεκροί

Εμβόλιο AstraZeneca: Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Κορωνοϊός: Γεμίζουν τα νοσοκομεία της Κρήτης - Έφτασαν τις 142 οι νοσηλείες

Πηγή: in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ