Στη βουλή οι αυξανόμενοι διορισμοί μετακλητών δημοσίων υπαλλήλων

Στη βουλή οι αυξανόμενοι διορισμοί μετακλητών δημοσίων υπαλλήλων

Ερώτηση κατέθεσαν 60 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Επικρατείας και τον Υπουργό Εσωτερικών, με πρωτοβουλία του Σπίρτζη Χρήστου, Βουλευτή Α Ανατολικής Αττικής, τομεάρχη Εσωτερικών, κατέθεσαν 60 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των διορισμών μετακλητών υπαλλήλων.

Όπως επισημαίνεται μέσω της ερώτησης, παρά τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις της κυβέρνησης περί θέσπισης τομών στη λειτουργία του ελληνικού κράτους, διαφάνειας, αξιοκρατίας, ακεραιότητας κ.λ.π.,  το όλο εγχείρημα αποσκοπεί στην  οικοδόμηση αυταρχικού κομματικού κράτους. Έτσι, η Κυβέρνηση αυξάνει συνεχώς τον αριθμό των μετακλητών και το αντίστοιχο μισθολογικό κόστος,  μειώνοντας συστηματικά τα τυπικά προσόντα και ακυρώνοντας η ίδια τις δικές της κορώνες περί αριστείας.

Ως πρόσφατο παράδειγμα αναφέρεται η περίπτωση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο «Επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις», το οποίο προβλέπει τη σύσταση εξήντα μιας (61) επιπλέον θέσεων στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στους εποπτευόμενους φορείς του (εμπειρογνωμόνων, μετακλητών κλπ)

Πριν την ψήφιση του εν λόγω σ/ν κατατέθηκε η με αριθμό  391/4 Τροπολογία που αφορά θέματα αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με την οποία προστίθενται στον προσφάτως ψηφισθέντα ν. 4662/20 «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας» διατάξεις, με τις οποίες συστήνονται στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 28 θέσεις μετακλητών υπαλλήλων για τις διευθύνσεις και υπηρεσίες αυτής. Ενδεικτικά,  οι 7 από τις εν λόγω θέσεις αφορούν τους κλάδους ΠΕ ή ΤΕ Μηχανικών για τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, 4 για την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ, 3 θέσεις για τη ΓΔΟΥ κλπ. Οι προσλήψεις των μετακλητών υπαλλήλων διενεργούνται με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, στην οποία καθορίζονται και τα καθήκοντα που τους ανατίθενται.

O  κ. Βαρδάκης με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης δήλωσε: «Ψαλίδι έλεγε ο κ. Μητσοτάκης, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στους μετακλητούς υπαλλήλους αλλά το πελατειακό Κράτος, που επιβάλλει ως πρωθυπουργός  καλά κρατεί. Νομοθετώντας ανάλογα με τις ανάγκες και τις σκοπιμότητες ημετέρων, δημιουργεί στρατό μετακλητών υπαλλήλων με ειδικό αυξημένο μισθολόγιο, επιπλέον επιδόματα, υψηλόβαθμες, υψηλόμισθες θέσεις και άλλα πολλά. Την ίδια ώρα βέβαια που μειώνουν μισθούς και απολύουν εργαζόμενους σε νευραλγικούς τομείς της δημόσιας διοίκησης και όχι μόνο, φαίνεται ότι για τα δικά τους γαλάζια παιδιά, οι προϋπολογισμοί αρκούν και περισσεύουν».    

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές ζητούν την προσκόμιση από μέρους των αρμόδιων Υπουργών αναλυτικών στοιχείων, όπως αυτά προκύπτουν από έγγραφα, πίνακες, αποφάσεις αναρτημένες στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ ή μη, ΦΕΚ  και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο, καθώς και απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

  • Πόσοι μετακλητοί υπάλληλοι, ειδικοί σύμβουλοι, συνεργάτες και κάθε άλλο  προσωπικό οιασδήποτε ειδικότητας προβλέπεται, με ποια τυπικά προσόντα και σε ποιες διατάξεις για τη στελέχωση αναλυτικά και ανά υπηρεσία/ φορέα:
  1. όλων των δομών (Γενικών Γραμματειών, Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων κλπ.) της Προεδρίας της Κυβέρνησης
  2. των γραφείων Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης
  3. των γραφείων Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών, Υφυπουργών, Γενικών Γραμματέων (υπηρεσιακών και θεματικών), Ειδικών Γραμματέων, Διοικήσεων Οργανισμών, φορέων και υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα, συμπεριλαμβανομένων των ΟΤΑ α’  και β’  βαθμού; 
  • Σε πόσες και ποιες τροποποιήσεις ή/και προσθέσεις διατάξεων αναφορικά με το πρώτο ερώτημα έχει προβεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας μέχρι και σήμερα;
  • Πόσες εκ των συνολικώς προβλεπόμενων θέσεων έχουν καλυφθεί και με ποιες αποφάσεις ή διαδικασίες; Ζητούμε την προσκόμιση των αποφάσεων και των δημοσιεύσεων τους στο Διαύγεια και στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
  • Ποιο είναι το αναλυτικό προβλεπόμενο κόστος αλλά και τα καταβληθέντα ποσά ανά φορέα για την τακτική μισθοδοσία, τα επιδόματα θέσεων ευθύνης, τυχόν πρόσθετα επιδόματα, την υπερωριακή απασχόληση, την αμοιβή για μετακινήσεις και λοιπά έξοδα του ανωτέρω στελεχιακού δυναμικού από τις 8 Ιουλίου 2019 μέχρι και σήμερα; 
  • Πόσοι άλλοι υπάλληλοι υπηρετούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο και βάσει ποιών αποφάσεων στα αναφερόμενα στο πρώτο ερώτημα και ποια η δημοσιονομική επιβάρυνση που προκύπτει αναλυτικά και ειδικότερα ανά υπηρεσία / φορέα από τυχόν πρόσθετες αποδοχές, επιδόματα, υπερωριακή απασχόληση κλπ;"
     

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ