Στο Συμβούλιο υπουργών Άμυνας της ΕΕ ο Ν. Δένδιας

Newsroom
Newsroom

Συνομιλίες με Μπορέλ και Στόλτενμπεργκ

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σε σύνθεση Υπουργών 'Αμυνας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες συμμετείχε ο Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας στο περιθώριο του Συμβουλίου, είχε συνομιλίες με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ και τον γενικό γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.
 
Παράλληλα, συμμετείχε στη Σύνοδο Εργασίας για τη στήριξη της Ε.Ε. προς την Ουκρανία που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Ευρωπαίων υπουργών, παρουσία του Γενς Στόλτενμπεργκ και του υπουργού 'Αμυνας της Ουκρανίας Ράστεμ Ουμέροφ.

Ο Νίκος Δένδιας έλαβε μέρος στο γεύμα εργασίας, κατά τη διάρκεια του οποίου οι υπουργοί 'Αμυνας των Κρατών - Μελών αντάλλαξαν απόψεις σχετικώς με την Αμυντική Ετοιμότητα (Defence Readiness) της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφαλείας και απειλών αποσταθεροποίησης.
 
 
Προσερχόμενος στο Συμβούλιο, ο Υπουργός Εθνικής 'Αμυνας τόνισε την ανάγκη της κοινής άμυνας. «Πρώτα η κοινή αγορά, μετά το κοινό νόμισμα, τώρα η κοινή άμυνα. Για να πραγματοποιηθεί όμως αυτό το πολύ μεγάλο βήμα πρέπει να υπηρετηθούν δύο παράμετροι. Καταρχήν, ένας ενιαίος ευρωπαϊκός αμυντικός βραχίονας. Σ' αυτό το πλαίσιο θέλω να υπογραμμίσω την εξαιρετική πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού Μητσοτάκη και του Πολωνού Πρωθυπουργού Τουσκ για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αντιαεροπορικού θόλου. Η Ελλάδα έχει να προσφέρει σε αυτό και ήδη εμείς προχωράμε στη δημιουργία του δικού μας αντι-drone και αντιαεροπορικού θόλου» τόνισε. Το δεύτερο, όπως συμπλήρωσε «είναι ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο ανάπτυξης της παραγωγής μας, προϊόντων άμυνας και τεχνολογίας άμυνας. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει αφού την προηγούμενη μόλις εβδομάδα ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή των Ελλήνων η δημιουργία του ενιαίου, καινούριου ΕΛΚΑΚ, του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας».
 

Πηγή: protothema.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ