ΣΥΡΙΖΑ: Παρέμβαση για έκδοση βεβαίωσης αρνητικού τεστ σε εργαζόμενους με προβλήματα υγείας

ΣΥΡΙΖΑ: Παρέμβαση για έκδοση βεβαίωσης αρνητικού τεστ σε εργαζόμενους με προβλήματα υγείας

Με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη

Σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση για την αδυναμία έκδοσης βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου Covid – 19 για εργαζομένους, οι οποίοι για λόγους υγείας έχουν απαλλαγεί από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και την υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου νόσησης έναντι αντιτίμου, προχώρησαν 43 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου, Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Συγκεκριμένα, οι εν λόγω εργαζόμενοι όταν εισάγουν τον ΑΜΚΑ τους στην πλατφόρμα και αφού έχουν υποβληθεί σε δωρεάν διαγνωστικό έλεγχο, δεν μπορούν να εκδώσουν βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου, καθώς εμφανίζεται το μήνυμα ότι «Χωρίς ολοκληρωμένο εμβολιασμό δεν εκδίδονται πιστοποιητικά και βεβαιώσεις για αποτελέσματα διαγνωστικών ελέγχων από δημόσιες δομές».

Αντίθετα, όταν  ο εργαζόμενος απευθυνθεί σε ιδιωτική δομή επί πληρωμή, για τη διενέργεια του διαγνωστικού ελέγχου και εισάγει τον ΑΜΚΑ του στην πλατφόρμα, η βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου νόσησης εκδίδεται κανονικά, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει αρκετούς εργαζομένους σε αδιέξοδο, καθώς αναγκάζονται να πληρώνουν κάθε εβδομάδα από την τσέπη τους, εις διπλούν, σε ιδιωτικές δομές, τα διαγνωστικά test νόσησης, προκειμένου να μπορέσουν να πάνε στην εργασία τους. 

Επιπροσθέτως, υφίστανται όλους τους αποκλεισμούς που αντιμετωπίζουν οι κατ’ επιλογή ανεμβολίαστοι,  καθώς σε όλους τους χώρους που απαιτείται πλέον πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση αρνητικού ελέγχου νόσησης, μπορούν να εισέλθουν μόνο αφού βάλουν και πάλι το χέρι στην τσέπη.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης, «Παρά την από 6/12/21 σχετική Ερώτησή μας προς τα αρμόδια Υπουργεία, δεν έχει υπάρξει ακόμα καμία απάντηση, με το πρόβλημα να παραμένει και την ταλαιπωρία των εργαζομένων να συνεχίζεται. Πρόκειται για αδιανόητη αναλγησία και αδιαφορία.

 Για το ζήτημα αυτό έχει τοποθετηθεί και ο Συνήγορος του Πολίτη, καλώντας τους αρμόδιους να προβούν στις δέουσες ενέργειες, ούτως ώστε οι ενδιαφερόμενοι, που διαθέτουν αντίστοιχη απόφαση Επιτροπής και βάσει της εν ισχύ υπάρχουσας νομοθεσίας, να μπορούν να λαμβάνουν τις σχετικές βεβαιώσεις αποτελέσματος διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τους διαγνωστικούς ελέγχους στους οποίους προβαίνουν σε δημόσιες δομές». 

Για τους παραπάνω λόγους οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τους  αρμόδιους Υπουργούς:

  1. Για ποιους λόγους εξακολουθεί ακόμα και σήμερα η αδυναμία της σχετικής πλατφόρμας να εκδώσει βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου Covid – 19 για εργαζομένους, οι οποίοι με απόφαση υγειονομικής επιτροπής έχουν απαλλαγεί λόγω υγείας, από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και την υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου νόσησης έναντι αντιτίμου.
  2. Αν σκοπεύουν να επιλύσουν άμεσα το ζήτημα, ώστε να σταματήσουν οι εργαζόμενοι αυτοί να επιβαρύνονται οικονομικά και αν ναι, σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθενται να προβούν προς τον σκοπό αυτό.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ