ΣΥΡΙΖΑ: Παρουσιάζεται το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

ΣΥΡΙΖΑ: Παρουσιάζεται το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

Η εκδήλωση θα ανοίξει με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Σε πέντε άξονες είναι δομημένο το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την επόμενη ημέρα της οικονομίας και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Για το θέμα αυτό θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα εκδήλωση, η οποία θα ανοίξει  με ομιλία του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα οι πέντε άξονες που προτάσσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι : 

• Δίκαιη Πράσινη μετάβαση με την κοινωνία μαζί.

• Ψηφιακός Μετασχηματισμός

• Μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου: ενίσχυση της εργασίας, ενδυνάμωση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και αυοαπασχολουμένων.

• Κοινωνική συνοχή και ανθεκτικότητα.

• Περιφερειακή Συνοχή – Αναζωογόνηση πόλεων και υπαίθρου.

Για την κατάρτιση της πρότασης έχουν εργαστεί πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ με σημαντική εμπειρία στα οικονομικά, που είχαν ρόλο κλειδί στην προηγούμενη κυβέρνηση. Ενδεικτικά αναφέρονται: η  αρμόδια τομεάρχης και πρώην υπουργός  Έφη Αχτσιόγλου, ο  πρώην υπουργός  Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο  πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο  πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο σύμβουλος επί των οικονομικών του προέδρου του κόμματος Παναγιώτης Κορκολής.

Στο  σχέδιο περιλαμβάνονται παραδείγματα μεταρρυθμίσεων και έργων όπως  :

• Ανάπτυξη ΑΠΕ με βάση τις αρχές της ενεργειακής δημοκρατίας και με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Το 1/2  των αδειών ΑΠΕ κατανέμεται σε ενεργειακές κοινότητες, σε αυτοκατανάλωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ΑΠΕ και αγρότες.

• Δημιουργία κλαδικών ταμείων (χρηματοδοτικών εργαλείων) στα πρότυπα του EquiFund από την Αναπτυξιακή Τράπεζα για επενδύσεις καινοτομίας.

• Διεύρυνση του πλαισίου προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στις νέες μορφές εργασίας (πλατφόρμες εργασίας όπου οι εργαζόμενοι εμφανίζονται ως «συνεργάτες» – τηλεργασία).

• Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, με δίκτυο 380 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).

Έργα:

• Εξοικονομώ κατ’ οίκον με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. Δίνονται μεγαλύτερες επιδοτήσεις στα χαμηλότερα εισοδήματα. Ενθαρρύνονται κοινωνικά προγράμματα Δήμων ή άλλων φορέων για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Εξοικονομώ για δημόσια κτίρια όπως σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, μουσεία, κρατικά θέατρα και χώροι πολιτισμού. Εξοικονομώ για τον τουρισμό με έμφαση στην στροφή της επενδυτικής δραστηριότητας στο υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα της χώρας, και την αναζωογόνηση εγκαταλελειμμένων οικισμών και διατηρητέων κτισμάτων. Εξοικονομώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

• Πρόγραμμα πράσινης μετάβασης για τον ενεργοβόρο τομέα της βιομηχανίας (τσιμέντα, αλουμίνιο, σιδηροβιομηχανία, νικέλιο κ.ο.κ.) .

• Ψηφιοποίηση αρχείων και διαδικασιών σε σημαντικούς τομείς της δημόσιας διοίκησης με έμφαση σε δικαιοσύνη, πολεοδομία, κτηματολόγιο, ΕΦΚΑ, ΑΑΔΕ, ΟΑΕΔ κ.α.

• Ενίσχυση της εργασίας των νέων. Ειδικά προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές.

• Δημιουργία δικτύου οικιστικών μονάδων για χαμηλά εισοδήματα, δημόσιους λειτουργούς και φοιτητές σε περιοχές με έλλειψη στέγης, με αξιοποίηση και του δημόσιου κτιριακού αποθέματος.

• Χρηματοδοτικά κίνητρα για την αποκατάσταση και επανάχρηση κτιρίων με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, ιστορική και πολιτιστική αξία.

 Στην απογευματινή εκδήλωση - μετά την ομιλία του προέδρου του κόμματος - θα ακολουθήσει τραπέζι διαλόγου με τους : Ευκ. Τσακαλώτο (Συντονιστής Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ), Γ. Σταθάκη (υπεύθυνος προγραμματικών θέσεων ΣΥΡΙΖΑ), Τρ. Αλμπάνη  (πρύτανης Παν. Ιωαννίνων), Σ. Αρναουτάκη (Περιφερειάρχης Κρήτης), Γ. Καλτσά (Επικεφαλής της Διεύθυνσης για τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε Ελλάδα και Κύπρο), Θ. Νάντσου (Διευθύντρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής του WWF), Ν. Ρωμανού (συνεργαζόμενη καθηγήτρια με το Πανεπιστήμιο Columbia και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA) και Γ. Στεφανόπουλο (Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας).

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ