Την άμεση καταβολή του επιδόματος ανεργίας στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς ζητούν 39 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Την άμεση καταβολή του επιδόματος ανεργίας στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς ζητούν 39 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Αναλυτικά η ερώτηση

Την καθυστέρηση καταβολής τους επιδόματος ανεργίας στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς αναδεικνύουν με Ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Παιδείας & Θρησκευμάτων, 39 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από πρωτοβουλία του Τομεάρχη Νίκου Φίλη.

Τα περιστατικά κακοδιαχείρισης από την Κυβέρνηση αναμφίβολα πληθαίνουν. Στην απροετοιμασία για το άνοιγμα των σχολείων, την έλλειψη των αναγκαίων προσλήψεων προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πανδημίας και να καλυφθούν τα κενά από την πρώτη φάση, την εργασιακή ανασφάλεια και το καθεστώς των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, που βιώνουν και οι εκπαιδευτικοί, προστίθεται  και η σημαντική καθυστέρηση στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που απολύθηκαν 30 Ιουνίου. Το επίδομα, όμως, ανεργίας αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για αυτούς, ενόψει και του γεγονότος ότι προσεχώς πολλοί αναπληρωτές θα επιβαρυνθούν με το κόστος μετάβασης στον τόπο ανάληψης νέας υπηρεσίας, ενώ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν παρεμβαίνει για την επιτάχυνση της καταβολής του επιδόματος, αδιαφορώντας για τις δυσκολίες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που ήδη καλούνται ή σύντομα θα κληθούν να στελεχώσουν κενά σε όλη την Ελλάδα και ιδιαιτέρως σε δυσπρόσιτες περιοχές με προσωπικά τους έξοδα.

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ήδη σχετική ερώτηση στις 17.08.2020 με θέμα «Καθυστερήσεις στην καταβολή επιδόματος ανεργίας σε χιλιάδες ανέργους λόγω έλλειψης προσωπικού στα Υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ». Στο μεταξύ, κι ενώ η ερώτηση δεν έχει απαντηθεί, οι διαμαρτυρίες συλλόγων εκπαιδευτικών συνεχίζονται έντονα μέχρι και σήμερα. Η δικαιολογία ότι αρκετά καταστήματα του ΟΑΕΔ δηλώνουν δεν είχαν το  απαιτούμενο προσωπικό, για να καταγράψουν τις ηλεκτρονικές αιτήσεις που έκαναν οι απολυμένοι εκπαιδευτικοί, δεν είναι επαρκής, αν αναλογιστεί κανείς ότι η κυβέρνηση διαφημίζει τα δήθεν «επιτεύγματά» της στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Επειδή η καθυστέρηση στην καταβολή του επιδόματος αντίκειται τόσο στην άσκηση μιας αποτελεσματικής προνοιακής πολιτικής, που οφείλει να καλύψει προσωρινά και άμεσα την απώλεια του εισοδήματος του ανέργου, όσο και στην αρχή της χρηστής διοίκησης.

Επειδή οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με το επίδομα ανεργίας καλύπτουν τις βασικές ανάγκες της διαβίωσής τους.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Με ποιους τρόπους έχουν παρέμβει μέχρι σήμερα για την επίλυση της καθυστέρησης στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας;

2. Θα καταβληθούν άμεσα τα επιδόματα ανεργίας στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς; Πότε;

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ