Τσιόδρας: 156 νέα κρούσματα - 59 είναι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ

Ο καθηγητής ανακοίνωσε πως τις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί η χαλάρωση των μέτρων πάντα σε συνάρτηση με την επιδημιολογική μελέτη.

Ανακοινώσεις κάνει αυτήν την ώρα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του  Υπουργείου Υγείας κ. Σωτήρης Τσιόδρας αναφορικά με την πορεία του κορωνοιού στην Ελλάδα.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 156 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τα 150 από αυτά να αφορούν το Κρανίδι. Συνολικά έχουν επιβεβαιωθεί 2.401 κρούσματα, εκ των οποίων το 56% είναι άνδρες. Από τα κρούσματα, 572 σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.111 με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στην Ελλάδα, σημειώνονται επίσης 59 διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό, εκ των οποίων 16 είναι γυναίκες. Το 84,7% αυτών έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Παράλληλα, 46 ασθενείς πήραν εξιτήριο.

Ο λοιμωξιολόγος ανακοίνωσε 5 νέους θανάτους, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 121 θανάτους στη χώρα. Από αυτούς 32 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιπο άνδρες, με μέση ηλικία τα 74 έτη. Το 91% των νεκρών παρουσίαζαν υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Έχουν πραγματοποιηθεί ως σήμερα, 55.666 κλινικά τεστ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε εκτενώς στα περιστατικά και τα μέτρα που λήφθηκαν για το Κρανίδι λόγω των κρουσμάτων στη δομή, καθώς ο Νίκος Χαρδαλιάς βρίσκεται στο σημείο.Όπως είπε ,έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας  στο Κρανίδι για τις επόμενες 14 ημέρες και στεγανοποίηση της δομής της περιοχής.Όλοι οι ηλικιωμένοι καλούνται να μείνουν στο σπίτι τους για το διάστημα αυτό για προληπτικούς λόγους.  

Ο κ.Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη και εκτενή αναφορά στον θάνατο του 35χρονου ξουλουργού, στο νοσοκομείου Αγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης,  λέγοντας ότι μπορεί να χαθεί και άνθρωπος που δεν έχει υποκείμενα νοσήματα ή που δεν ήταν γνωστά υποκείμενα νοσήματα.

 "Παραμένει το ερώτημα τι συμβαίνει με τέτοιους θανάτους. Σε κάποιες περιπτώσεις ανακαλύπτεται υποκείμενο νόσημα που δεν είχε διαγνωστεί. Σε κάποιες άλλες μένουμε με την απορία."

Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμα ότι μεγάλο ρόλο παίζει και το φορτίο που μεταφέρει ο καθένας. Και βεβαίως τα γονίδια του καθενός και η προδιάθεση που μπορεί να έχει κανείς για κάποιο σοβαρό νόσημα. Αναφέρθηκε στον έρπη και είπε ότι ο ιός προκαλεί εγκεφαλίτιδα πολλές φορές και τον θάνατο. Επίσης, η μορφή της νόσου που αφορά τον πνεύμονα και την καρδιά και προκαλεί ιογενή σήψη και κατάρρευση του οργανισμού.

Μια τελευταία εξήγηση επίσης είπε είναι ότι κάποιοι σοβαρά ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου δεν έχουν την ίδια δύσπνοια με άλλους και φτάνουν στην αναπνευστική ανεπάρκεια και χάνουν την μάχη. Ωστόσο, είπε, ότι από την άλλη χαιρόμαστε για τις ζωές που κερδήθηκαν και σημείωσε ότι το R0 ο παράγοντας εξάπλωσης της νόσου, είναι σημαντικά κάτω από το 1 και αυτό οφείλεται στα μέτρα. Είναι σημαντική η εξάπλωση της επιδημιολογικής επιτήρησης, ετόνισε , ώστε να κρίνεται σε κάθε βήμα, πώς θα εξελίσσονται τα μέτρα.

«Εχουμε τα περιθώρια για χαλάρωση των μέτρων», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας  και έκανε γνωστό ότι αύριο θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να προτείνει τις περαιτέρω κινήσεις προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των μέτρων.

Ερωτηθείς σχετικά με την εξάπλωση του ιού μέσω των κλιματιστικών ο κ.Τσιόδρας είπε ότι υπάρχουν τέτοιες αναφορές, ενώ σε περιπτώσεις κρουσμάτων η δειγματοληψία έχει δείξει ότι ο ιός κυκλοφορούσε και στα κλιματιστικά. «Εγώ προτιμώ να ανοίγω το παραθυράκι», είπε χαρακτηριστικά. 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ