Ύδρα: Το πόρισμα των «Αδιάφθορων» - Λάθη και παραλείψεις για την απόδραση του ολιγάρχη

Newsroom
Newsroom

Ποια ήταν τα λάθη που έγιναν από Λιμενικό και Πυροσβεστική

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας από την έρευνα των «Αδιάφθορων» της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με τη φωτιά στην Ύδρα και τη διαφυγή της παρέας από το Καζακστάν.

Η Εισαγγελία Πειραιά είχε διατάξει έρευνα για τους χειρισμούς της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού στην υπόθεση της φωτιάς που εκδηλώθηκε στην Ύδρα στις 21 Ιουνίου και τα στελέχη της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. ανέλαβε να διερευνήσουν εάν οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από τις δύο προαναφερθείσες Αρχές ήταν και οι ενδεδειγμένες.

Λίγες ημέρες μετά, το πόρισμα παραδόθηκε στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ένα λάθος μετά το άλλο φαίνεται να έγινε από Πυροσβεστική και Λιμενικό κατά τη διάρκεια, αλλά και αμέσως μετά τη φωτιά στην Ύδρα.

Ποια ήταν τα λάθη που έγιναν από Λιμενικό και Πυροσβεστική

Ειδικότερα, λιμενοφύλακας φέρεται να υποστηρίζει ότι πήρε εντολή από ανώτερό του να αφήσει το πλοίο να φύγει. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική καταγγελία ανέφερε ότι το συγκεκριμένο πλοίο ήταν το εμπλεκόμενο.

Μάλιστα, σαν να μην έφτανε αυτό, αλλά και αξιωματούχος της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού φέρεται να είπε ότι επικοινώνησε με τους επιβάτες του συγκεκριμένου πλοίου και μάλιστα τους ρώτησε αν είχαν κάποια εμπλοκή με τη φωτιά και αρκέστηκε στην αρνητική απάντηση που του έδωσαν.

Δεν ήταν όμως μόνο αυτά τα λάθη και οι παραλήψεις. Ακόμα και όταν ο εισαγγελέας ζήτησε μια λίστα με τα ονόματα των επιβατών, αυτή η λίστα που έλαβε ήταν… λάθος.

Η λίστα που παραδόθηκε είχε δύο παραπάνω επιβάτες. Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι είχαν αποχωρήσει από τη χώρα πριν από τη φωτιά.

Όλη η διαδικασία είχε καθυστερήσεις που φάνηκαν σημαντικές. Με αυτά τα νέα δεδομένα αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις, με τους εμπλεκόμενους πολύ πιθανό να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις.

«Οι ελληνικές Αρχές μας άφησαν να φύγουμε σαν κύριοι»

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντανιγιάρ Αμπουλγκαζίν, ο ολιγάρχης από το Καζακστάν, την 1η Ιουλίου είχε τοποθετηθεί με σχετική δήλωσή του που δημοσιεύθηκε στο Forbes Καζακστάν για τη φωτιά στην Ύδρα, για την οποία ανέφερε: «Για λόγους σαφήνειας, ναύλωσα το σκάφος "Persephoni I" για την περίοδο από τις 12:00 (μεσημέρι) 15 Ιουνίου 2024 έως τις 12:00, 22 Ιουνίου 2024, για να οργανώσω μια κρουαζιέρα για εμένα και τους καλεσμένους μου στα νησιά της Ελλάδας.

»Πριν από την αναχώρησή μας από την Ελλάδα, η οποία ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 22 Ιουνίου, μίλησαν μαζί μας εκπρόσωποι των ελληνικών Αρχών, οι οποίοι δεν προέβαλαν καμία αξίωση εναντίον εμού ή των καλεσμένων μου σε σχέση με το εν λόγω περιστατικό. Έτσι, συνεχίσαμε να ακολουθούμε τα προκαθορισμένα ταξιδιωτικά μας σχέδια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένοι επισκέπτες έχουν ήδη αναχωρήσει το πρωί της 21ης Ιουνίου 2024».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ήταν πλήρης έκπληξη για εμάς να μάθουμε για τις κατηγορίες που ακολούθησαν στον Τύπο μετά την επιστροφή μας και αρνούμαι κατηγορηματικά κάθε αδίκημα. Ούτε εγώ, ούτε οι φιλοξενούμενοί μου, έκανα κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά. Ακολουθήσαμε αυστηρά τους κανόνες πυρασφάλειας που είχαν θεσπιστεί στο γιοτ. Ούτε εγώ ούτε οι καλεσμένοι μου ζήτησαν από το πλήρωμα του σκάφους ή άλλα τρίτα μέρη να προβούν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιά.

»Τηρούμε πάντα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και ακολουθούμε αυστηρά τους νόμους και τους κανονισμούς για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών. Θα συνεργαστούμε με τις ελληνικές Αρχές στο πλαίσιο της έρευνάς τους. Δεδομένης της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα ήταν ακατάλληλο να σχολιάσουμε περαιτέρω ή να κάνουμε εικασίες».

Οι «αόρατες» καταθέσεις των Καζακστανών

Το iEidiseis είχε παρουσιάσει και την κατάθεση του ενός εκ των δύο αξιωματικών της Πυροσβεστικής που έφτασαν πρώτοι στη θαλαμηγό, όταν αυτή κατέπλευσε στη μαρίνα της Βουλιαγμένης και έλαβαν καταθέσεις από τους Καζακστανούς.

Πρόκειται για τον αξιωματικό της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) που μαζί με τον διοικητή της υπηρεσίας, οι οποίοι πρόλαβαν να μιλήσουν στους Καζακστανούς πριν φύγουν… ανενόχλητοι από το σκάφος.

Οι δύο αξιωματικοί βρέθηκαν στη Βουλιαγμένη ως οι αρμόδιοι για τη διερεύνηση της αιτίας της πυρκαγιάς της της 21ης Ιουνίου 2024 στο δάσος της Ύδρας. Στην κατάθεση επιβεβαιώνεται: Πρώτον, ότι οι Καζακστανοί δεν εξετάστηκαν ποτέ παρά μόνο προφορικά. Δεύτερον, ότι το «επιχείρημα» ότι θα χάσουν την πτήση τους, ήταν αρκετό για να αφεθούν ελεύθεροι να αποχωρήσουν πριν δώσουν καν κατάθεση ως μάρτυρες και πριν εξεταστούν στοιχειωδώς τα κινητά τους τηλέφωνα.

Αναλυτικά η κατάθεση του αξιωματικού της Πυροσβεστικής:

«Λόγω του επείγοντος καθώς τα άτομα αυτά αναχωρούσαν για τη χώρα του Καζακστάν αεροπορικώς, εξετάστηκαν προφορικά. Κατά τις ερωτήσεις μου αναφορικά με το εάν εκείνοι ή μέλη του πληρώματος χρησιμοποίησαν βεγγαλικά, ήταν αρνητικοί. Επιπρόσθετα, μου ανέφεραν πως την ώρα κατά την οποία αντιλήφθηκαν την πυρκαγιά λόγω της έντονης οσμής του καπνού, βρίσκονταν στο εσωτερικό σαλόνι της θαλαμηγού βλέποντας αγώνα Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Ερωτηθέντες σχετικά με το εάν υπήρχε κάποια ψυχαγωγική δραστηριότητα στη θαλαμηγό, η οποία να περιλαμβάνει χρήση βεγγαλικών, απάντησαν αρνητικά. Επίσης, μου ανέφεραν πως από την ώρα που επιβιβάστηκαν στη θαλαμηγό μέχρι τη χρονική στιγμή που αντιλήφθηκαν την πυρκαγιά δεν εξήλθαν της θαλαμηγού προς τη στεριά με τη χρήση της βοηθητικής βάρκας. Σε σχετική ερώτηση εάν πριν από την έναρξη της φωτιάς διέκριναν πλησίον της θαλαμηγού άλλα παραπλέοντα σκάφη, απάντησαν πως, απ' ό,τι μπορούσαν να διακρίνουν από τα εσωτερικά γυάλινα ανοίγματα της θαλαμηγού, δεν είδαν άλλα παραπλέοντα σκάφη. Επίσης, ερωτηθέντες σχετικά απάντησαν πως από το εσωτερικό σαλόνι όπου βρίσκονταν, δεν είδαν μέλη του πληρώματος να κάνουν χρήση βεγγαλικών».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ