Υψηλοί οι τόνοι στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ

Διεξάγεται η δεύτερη μέρα των συζητήσεων της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της Κυβέρνησης.

Με ομιλίες υπουργών και βουλευτών απ’ όλα τα κόμματα συνεχίζεται σήμερα Σάββατο – για δεύτερη ημέρα – στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση των κρίσεων.

Θέματα αιχμής, η διαχείριση της κακοκαιρίας, και οι κυβερνητικοί χειρισμοί στην πανδημία και το κύμα ακρίβειας.

Ένταση δημιουργήθηκε μεταξύ Άκη Σκέρτσου και Γιάννη Ραγκούση με αφορμή ερωτήματα που έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ για την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού ενόψει κακοκαιρίας.

«Είναι αλήθεια ή όχι ότι η εταιρεία Αττική οδός σας ζήτησε να απαγορεύσετε προληπτικά τη διέλευση των φορτηγών και των βαρέων οχημάτων; Κρατήθηκαν πρακτικά από αυτές τις συσκέψεις;», ρώτησε ο κ. Ραγκούσης.

«Η εταιρεία όχι δεν ζήτησε. Αυτό το οποίο εφαρμόστηκε είναι αυτό το οποίο ζητήθηκε από εταιρεία και Τροχαία στη Νέα οδό αλλά δεν εφαρμόστηκε με ευθύνη της εταιρείας στην Αττική Οδό. Δε γνωρίζω αν υπάρχουν πρακτικά μπορείτε να το δείτε όμως και να δείτε ότι δεν έχει κριθεί τίποτα από αυτά που διημείφθη σε σύσκεψη αυτή», απάντησε ο κ. Σκέρτσος.

Μετά την ένταση που δημιουργήθηκε στις σχέσεις Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα και ΚΙΝΑΛ για τη μη παραχώρηση της αίθουσας της Γερουσίας για την συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος, ο κ. Τασούλας έκανε δεκτό το αίτημα του Κινήματος Αλλαγής να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος στις 8 το πρωί της Κυριακής, καθώς η συνεδρίαση θα γίνει εκτός του ωραρίου της συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής που αρχίζει στις 09:00.

«Εγκαλούμε αλλά και μεμφόμαστε σήμερα την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά και ψηφίζουμε την πρόταση δυσπιστίας για την ανεπάρκεια πολιτικών ισχυρισμών, για τις αντικοινωνικές και επιλεκτικές πολιτικές», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου.

Τα υπόλοιπα κόμματα λένε «ναι» στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ αναπτύσσοντας όμως το καθένα το δικό του σκεπτικό.

«Η συγγνώμη της κυβέρνησης είναι υποκριτική. Αλλά και τα κροκοδείλια δάκρυα των άλλων κομμάτων ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Έχετε πετύχει πραγματικά κάτι αμίμητο: να μας κάνετε να πιστεύουμε ότι τελικά δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ η χειρότερη κυβέρνηση που πέρασε από τη χώρα αυτή», ανέφερε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας.

Το στίγμα της στάσης που θα κρατήσει η κυβερνητική πλειοψηφία στην 3ήμερη συζήτηση στη Βουλή έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε μία χαλαρή κουβέντα που είχε στο εντευκτήριο της Βουλής με βουλευτές της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε αναμενόμενη την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα και σημείωσε ότι το κυβερνών κόμμα δεν πρόκειται να ακολουθήσει την πόλωση που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα συνεχίσει να απευθύνεται στους πολίτες μέσα από την εφαρμογή των πολιτικών του.

Η αξιωματική αντιπολίτευση βάζει στο κάδρο της μομφής της στην κυβέρνηση τον πρωθυπουργό, καθώς και τον υπουργό Επικρατείας και στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Αυτό διαφάνηκε από την εναρκτήρια ομιλία του βασικού εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος επέρριψε στον Γιώργο Γεραπετρίτη ευθύνες για την κατάρρευση του επιτελικού κράτους και υποστήριξε ότι η χώρα έχει ανάγκη από νέα προοδευτική διακυβέρνηση «με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα».

Ως μία απέλπιδα προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανακάμψει και να συγκαλύψει τα εσωκομματικά της προβλήματα, χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Μπούγας ανέφερε ότι η πρόταση δυσπιστίας δεν απευθύνεται στην κοινωνία αλλά αποτελεί «κίνηση πανικού και απελπισίας».

Σε υψηλούς τόνους ήταν η κριτική που άσκησαν στην κυβέρνηση και οι εισηγητές των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Η διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής με την τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία.

Στη Βουλή ο πρωθυπουργός: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την πόλωση

Στη Βουλή για τη συζήτηση επι της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, πήγε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε στην αίθουσα της Ολομέλειας την ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, ενώ στο εντευκτήριο είχε χαλαρή κουβέντα με πολλούς βουλευτες της ΝΔ που βρίσκονταν εκείνη την ώρα εκεί.

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ηταν κάτι που το περιμέναμε. Μας δίνουν ευκαιρία να αναδείξουμε την πολιτική μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την πόλωση. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Εμείς εφαρμόζουμε τις πολιτικές μας, κάνουμε τη δουλειά μας και απευθυνόμαστε στους πολίτες», είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Δεκτό το αίτημα για σύγκληση της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ «εκτός ωραρίου» συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής 

Δεκτό έκανε ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας το αίτημα του Κινήματος Αλλαγής, να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στις 8 το πρωί της Κυριακής. Όπως είπε, ο κ. Τασούλας, το νέο αίτημα του Κινήματος Αλλαγής έγινε δεκτό καθώς η συνεδρίαση θα γίνει εκτός του ωραρίου της συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής (που θα αρχίσει στις 09:00) επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, είχε προηγηθεί διαμαρτυρία – από τον επικεφαλής της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη του για τη μη παραχώρηση αίθουσας του κοινοβουλίου την Κυριακή το μεσημέρι, προκειμένου να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

Το ΚΙΝΑΛ είχε προγραμματίσει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, με θέμα την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, την Κυριακή, 30/01/2022, στις 12:00, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας απάντησε ότι ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε να συγκληθεί η ΚΟ του κόμματος, την ίδια στιγμή που αρχίζουν οι ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων, κατά τη διαδικασία συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας.

Στη, δε, περίπτωση που παραχωρήθηκε αίθουσα, για συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή άρχιζε πριν την έναρξη νομοθετικής διαδικασίας στην ολομέλεια της Βουλής είπε ο κ. Τασούλας. Θεωρώ ότι η ταυτόχρονη διαδικασία είναι – αν μη τι άλλο – προβληματική, για τη βαρύτητα της διαδικασίας (συζήτησης πρότασης δυσπιστίας) και η πρακτική αυτή πρέπει να λυθεί στη διάσκεψη των προέδρων, είπε ο πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας ότι πρέπει να διαφυλαχθεί μια κορυφαία διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπως είναι η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ