Στη γεωμαγνητική καταιγίδα και το Βόρειο Σέλας που έγινε ορατό ακόμη και σε περιοχές πολύ νοτιότερα από ό,τι συνήθως αναφέρθηκε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, περιγράφοντας πώς εκτρέπεται η ακτινοβολία προς τους πόλους της Γης.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι οι γεωμαγνητικές καταιγίδες εκπέμπονται από τον ήλιο. Όπως τόνισε, ο ήλιος εκπέμπει προς όλο το πλανητικό σύστημα ενέργεια που ουσιαστικά δίνει τη ζωή.
Όπως τόνισε, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, μια γεωμαγνητική καταιγίδα συνήθως έχει διάρκεια 1-3 εβδομάδες, αλλά συμπλήρωσε ότι είναι κάτι που δεν μπορεί να το προβλέψει κάποιος με ασφάλεια.
Εξηγώντας πώς δημιουργείται μια γεωμαγνητική καταιγίδα, επεσήμανε ότι υπάρχουν εκρήξεις στην επιφάνεια του ήλιου. Όταν εκπέμπεται από τον ήλιο αυτή η γεωμαγνητική ακτινοβολία, έρχεται και στη Γη, πρόσθεσε.
Ο ρόλος του μαγνητικού πεδίου της Γης
Ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι η Γη, επειδή έχει το δικό της μαγνητικό πεδίο, ουσιαστικά εκτρέπει αυτήν την ακτινοβολία προς τους πόλους, αποτρέποντας την κάθετη πτώση της πάνω στην επιφάνεια του πλανήτη. «Το μαγνητικό πεδίο είναι η ασπίδα που ωθεί τη γεωμαγνητική ακτινοβολία προς τους πόλους» συμπλήρωσε.
Τόνισε επιπλέον ότι η γεωμαγνητική καταιγίδα δεν έχει επιδράσεις στον άνθρωπο και σημείωσε ότι το ποσό της γεωμαγνητικής ακτινοβολίας που πέφτει στη Γη συνολικά διατηρείται σταθερό τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια. Όπως διευκρίνισε, μια γεωμαγνητική καταιγίδα θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία του ανθρώπου εφόσον διατηρείτο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει τώρα.
Hundreds of people rushed to see the northern lights in Vancouver with increased visibility triggered by a geomagnetic storm pic.twitter.com/aBJvYsRYZ2
— Reuters (@Reuters) May 11, 2024
Ερωτηθείς αν αυτή η γεωμαγνητική καταιγίδα θα κάνει τον κύκλο της εντός 2-3 εβδομάδων, απάντησε «ακριβώς, όσο ήταν τα δύο προηγούμενα αντίστοιχα γεγονότα, το 2005 και το 1955 περίπου». «Ήρθε πρόωρα, αυτό δεν εξαρτάται από διεργασίες στον πλανήτη μας, είναι διαδικασία που γίνεται στον ήλιο, του οποίου τις μεγάλες εκρήξεις δεν μπορούμε να τις προβλέψουμε» συμπλήρωσε.
Ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε συναρπαστικό φαινόμενο το Βόρειο Σέλας, επισημαίνοντας ότι παρατηρείται κυρίως στις βόρειες χώρες, όπου εκτρέπεται η γεωμαγνητική ακτινοβολία. Σε αυτήν την περίπτωση, σημείωσε ότι το φαινόμενο γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό γιατί το ποσό της γεωμαγνητικής ακτινοβολίας είναι πολύ πιο μεγάλο. Είπε επιπλέον ότι η γεωμαγνητική καταιγίδα δημιουργεί παροδικά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, στην ενέργεια, στα GPS.
Η πιθανότητα εμφάνισης στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρή Κολυδά, το Βόρειο Σέλας ήταν ορατό από περιοχές της Ελλάδας -και την Αθήνα- τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, ενώ είναι πιθανό να είναι ορατό και τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.
«Το Σέλας είναι το ωραιότερο φυσικό φαινόμενο που γοητεύει και εμπνέει τους ανθρώπους απ’ την απαρχή του κόσμου. Συνολικά έχουν καταγραφεί 12 τεκμηριωμένες περιπτώσεις εμφάνισης Βόρειου Σέλαος πάνω απο τον ελληνικό χώρο τα τελευταία 500 χρόνια και η σημερινή είναι η 13η» επεσήμανε σε ανάρτησή του.
🌃 ΗΡΘΕ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΣΕΛΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ !
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) May 11, 2024
✅Το σέλας είναι το ωραιότερο φυσικό φαινόμενο που γοητεύει και εμπνέει τους ανθρώπους απ’ την απαρχή του κόσμου. Συνολικά έχουν καταγραφεί 12 τεκμηριωμένες περιπτώσεις εμφάνισης Βόρειου Σέλαος πάνω απο τον Ελληνικό χώρο τα τελευταία… pic.twitter.com/bsnxBdubSf
Επεσήμανε, δε, ότι το Σέλας τη χθεσινή νύχτα ήταν ορατό ακόμη και στα Κανάρια Νησιά.
🌃 TΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΤΟΥ ΣΕΛΑΟΣ - ΤΟ ΣΕΛΑΣ ΗΤΑΝ ΟΡΑΤΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΝΑΡΙΑ ΝΗΣΙΑ !
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) May 11, 2024
✅Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η Τενερίφη έχει γεωγραφικό πλάτος 28.322°N αλλά αυτό που έχει σημασία είναι το γεγονός ότι το γεωμαγνητικό γεωγραφικό πλάτος της (Corrected geomagnetic… https://t.co/oEsyKzSnNK pic.twitter.com/vyiYcUoAQ6
Σε ό,τι αφορά τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, είπε ότι «οι αυξημένες νεφώσεις θα δυσκολέψουν την παρατήρηση του ουρανού τις βραδινές ώρες. Πιο τυχεροί θα είναι οι κάτοικοι της δυτικής Ελλάδος για να δουν την εμφάνιση Βορείου Σέλαος για δεύτερη νύχτα στη χώρα μας».
✨💫 "ΝΑ ΔΙΩΞΩ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ..."
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) May 11, 2024
Οι αυξημένες νεφώσεις θα δυσκολέψουν την παρατήρηση του ουρανού τις βραδινές ώρες. Πιο τυχεροί θα είναι οι κάτοικοι της δυτικής Ελλάδος για να δουν την εμφάνιση Βορείου Σέλαος για δεύτερη νύχτα στη χώρα μας. pic.twitter.com/OtJ3VtveSk