Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Απόκοσμοι ήχοι από το βόρειο Σέλας ακούγονται ακόμα κι όταν δεν είναι ορατό

Newsroom
Newsroom

Η έρευνα αυτή ακυρώνει την κυρίαρχη πεποίθηση που κυκλοφορούσε για παρά πολλά χρόνια

Το βόρειο σέλας είναι είναι ένα εντυπωσιακό φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που παρατηρείται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και είναι ορατό στους πόλους. Πρόκειται για ένα άκρως εντυπωσιακό φαινόμενο και αποτελεί ένα από τα ωραιότερα φυσικά φαινόμενα, καθώς είναι πλούσιο σε φανταχτερά χρώματα και περίτεχνα σχέδια.

Αυτό δημιουργείται από την αλληλεπίδραση φορτισμένων σωματιδίων που ξέφευγαν από τον Ηλιο με το μαγνητικό πεδίο της Γης, το οποίο στη συνέχεια λαμβάνει τη μορφή στροβίλου λόγω των ηλιακών ανέμων.

Το φαινόμενο παρουσιάζει ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, με αιφνίδιες εμφανίσεις και με γρήγορες σχετικά μεταμορφώσεις. Η εμφάνιση του Σέλαος, αν και πολύ σπάνια για παραμεσόγειες χώρες, κίνησε το ενδιαφέρον των ανθρώπων από την αρχαιότητα και ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες. Πρώτος επιστημονικά παρατηρητής του φαινομένου φέρεται ο Αριστοτέλης.

Η φωτοβολία της ατμόσφαιρας, πάντα κατά τον Αριστοτέλη, δεν είναι ομοιογενής αλλά τα φάσματα του φαινομένου αυτού παρουσιάζουν χάσματα. Τέτοια φαινόμενα, τα οποία γενικά ονομάζονται aurorae, δημιουργούνται από τη σύγκρουση φορτισμένων σωματιδίων, κυρίως ηλεκτρονίων αλλά και πρωτονίων, προερχόμενα από το διάστημα που παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο της Γης.

Οι απόκοσμοι ήχοι

Ωστόσο γνωρίζατε ότι το βόρειο σέλας παράγει και ήχο; Αναφορές για απόκοσμους ήχους υπάρχουν εδώ και έναν αιώνα. Για παράδειγμα, το 2016 μια φινλανδική μελέτη επιβεβαίωσε ότι το βόρειο σέλας παράγει τον ήχο που μπορεί να ακουστεί στη Γη.

Πλέον, ο ομότιμος καθηγητής Ούντο Κ. Λέιν του Πανεπιστημίου του Αάλτο έχει κάνει ηχογραφήσεις με ήχους από το βόρειο Σέλας που δείχνουν τη συχνότητα του φαινομένου.

Πολύ σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι το γεγονός πως το ένα δεν χρειάζεται το άλλο για να συμβεί. Δηλαδή το Σέλας μπορεί να υπάρξει χώρα χωρίς ήχους, αλλά και πως οι ήχοι μπορούν να ακουστούν χωρίς το Σέλας.

Οι νέες ηχογραφήσεις έγιναν αργά το βράδυ κοντά στο χωριό Φίσκαρς. Ουσιαστικά, ο Λέιν και η ομάδα του ανακάλυψαν πως σε εξαιρετικά κρύες και καθαρές νύχτες, ένα στρώμα θερμότερου αέρα σχηματίζεται πάνω από ένα στρώμα κρύου αέρα στα χαμηλά επίπεδα της ατμόσφαιρας, από τα 70 έως τα 100 μέτρα.

Παράλληλα, Οι ερευνητές βρήκαν πως οι εν λόγω απόκοσμοι ήχοι λαμβάνουν χώρα ακόμα κι όταν δεν μπορούμε να τους ακούσουμε στο έδαφος ή σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα κι όταν δεν είναι ορατό το Σέλας.

Ουσιαστικά, η εν λόγω έρευνα θεωρείται πολύ σημαντική αφού ακυρώνει την πεποίθηση πως οι ήχοι του Σέλας είναι εξαιρετικά σπάνιοι και πως το Πολικό Σέλας πρέπει να είναι πολύ φωτεινό για να λάβουν χώρα.

Πηγή: In.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ