Αεροδρόμιο Καμπούλ: 20.000 ακόμη αναζητούν εισιτήριο διαφυγής

Οι ΗΠΑ ενεργοποιούν το πρωτόκολλο πολέμου για τη φυγάδευση πολιτών

Μια εβδομάδα μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, η κατάσταση στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν παραμένει απελπιστική, με περισσότερους από 20.000 ανθρώπους εντός και γύρω του αερολιμένα να αναζητούν τρόπους να δραπετεύσουν από την κόλαση.

Όπως έγινε γνωστό τις τελευταίες ώρες, ακόμη επτά Αφγανοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους στην αναταραχή και το χάος που δημιουργεί η μεγαλύτερη προσπάθεια διαφυγής από τη χώρα που έχει επιχειρηθεί ποτέ. Συνολικά, υπολογίζεται πως περίπου 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στην προσπάθειά τους να πλησιάσουν στο αεροδρόμιο ή να επιβιβαστούν σε κάποιο αεροπλάνο.

Ως το πρωί της Κυριακής, ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ανερχόταν σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο 18.500, με ακόμη 2.000 να βρίσκονται εκτός των πυλών του, αναμένοντας να εισέλθουν με την ελπίδα να βρουν τρόπο να φύγουν από τη χώρα.

Ήτοι περισσότεροι από όσους κατάφεραν οι αμερικανικές αρχές να βοηθήσουν να φύγει από το Αφγανιστάν όλη την περασμένη εβδομάδα, που υπολογίζεται πως ανέρχονται σε 17.000 ανθρώπους.

Το πρόγραμμα CRAF δεν έχει ενεργοποιηθεί παρά δύο φορές κατά το παρελθόν, κατά την διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου (1990-1991) και κατά την εισβολή στο Ιράκ (2002-2003) 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιτάξει αεροσκάφη ιδιωτικών αεροπορικών εταιρειών για την επιχείρηση απομάκρυνσης των ανθρώπων που διαφεύγουν από το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε νωρίτερα την Κυριακή το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος CRAF, το οποίο θα επιτρέψει στα στρατιωτικά αεροσκάφη να επικεντρωθούν στις επιχειρήσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Συνολικά έχουν επιταχθεί 18 αεροσκάφη των εταιρειών American Airlines, Atlas Air, Delta Air Lines, Omni Air, Hawaiian Airlines και United Airlines.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο διευκρινίζει ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν θα απογειώνονται από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, αλλά θα βοηθούν στην μεταφορά των ανθρώπων που έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν και έχουν φθάσει σε χώρες όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το πρόγραμμα CRAF δεν έχει ενεργοποιηθεί παρά δύο φορές κατά το παρελθόν, κατά την διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου (1990-1991) και κατά την εισβολή στο Ιράκ (2002-2003).

Πολλές οικογένειες χωρίστηκαν και τελικά επιβιβάστηκαν σε διαφορετικές πτήσεις, καταλήγοντας στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

«Δεν γνωρίζω τι έκαναν, αλλά υπάρχει ακόμη κόσμος από το προσωπικό αφγανικής καταγωγής που βρίσκεται στις πύλες και δεν μπορεί να μπει στο αεροδρόμιο» σημειώνει άλλη πηγή, την οποία επικαλείται το CNN, αναφερόμενη σε Αφγανούς που εργάζονταν όλα αυτά τα χρόνια για λογαριασμό των ΗΠΑ.

Οικογένειες χωρίστηκαν και εστάλησαν σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Το αμερικανικό δίκτυο επικαλείται πηγή Αμερικανού αξιωματούχου που υποστηρίζει πως για το γεγονός αυτό δεν ευθύνονται οι αμερικανικές αρχές. «Υπάρχουν περιπτώσεις που η μητέρα, ο πατέρας και τα παιδιά, όλοι τους κατέληξαν σε διαφορετικές χώρες» σημειώνει η ίδια πηγή.

Παιδιά αγνοούνται μέσα στο χάος της Καμπούλ

Το αφγανικό τηλεοπτικό δίκτυο Ariana μετέδωσε πως μια οικογένεια από την Καμπούλ έχει αναλάβει τη φροντίδα ενός παιδιού, το οποίο είχε χαθεί και το βρήκε να έχει παγιδευτεί στο αγκαθωτό συρματόπλεγμα που περιβάλλει το συγκρότημα του αεροδρομίου. Αφγανοί δημοσιογράφοι μεταδίδουν, επίσης, ότι πολλοί αναρτούν φωτογραφίες με παιδιά που αγνοούνται στο αεροδρόμιο.

 

 

Δείτε επίσης:

ΗΠΑ: 18 εμπορικά αεροσκάφη για τη μεταφορά ανθρώπων από το Αφγανιστάν

Αφγανιστάν: Προπαγανδιστικό βίντεο των Ταλιμπάν - Ντυμένοι με αμερικανικές στολές

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ