Ανησυχία για την εξάπλωση του ιού μεταξύ παιδιών και νέων

Σχεδόν 134 εκατομμύρια τα κρούσματα παγκοσμίως ενώ οι θάνατοι πλησιάζουν τα 3 εκατομμύρια

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στην Λατινική Αμερική και στην Ευρώπη, ενώ σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής υπάρχει δυστυχώς μεγάλος αριθμός θανάτων. Την ίδια ώρα οι ειδικοί ανησυχούν από την εξάπλωση του κορωνοϊού στα παιδιά και τους νέους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία παγκοσμίως έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα το πρωί 133,695,421 κρούσματα ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 2,901,124, σύμφωνα με την καταγραφή του Worldometers.

Οι ασθενείς που έχουν αποθεραπευθεί είναι στους 107,825,976 ενώ περίπου 23 εκατομμύρια είναι τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή σε ολόκληρο τον κόσμο.

Την ίδια ώρα όμως ανησυχία προκαλεί η αυξανόμενη εξάπλωση του κορωνοϊού σε νέους και παιδιά κάτι που δεν είχαμε δει κατά το πρώτο κύμα αφού σχεδόν όλα τα σχολεία είχαν κλείσει πολύ νωρίς.

Όμως τα ανοιχτά σχολεία σε αρκετές χώρες της Ευρώπης φαίνεται πως προκάλεσαν και ραγδαία μετάδοση του ιού καθώς στην πλειοψηφία τους οι μαθητές και τα παιδιά είναι ασυμπτωματικοί φορείς.

Το γερμανικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανησυχεί για την αυξανόμενη εξάπλωση του κορωνοϊού σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία. Το RKI συνιστά την εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας από την Covid-19 εκτός των σχολικών κτιρίων ώστε να αποτραπεί τυχόν μετάδοση στις εγκαταστάσεις όπου φοιτούν οι μαθητές.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 αυξάνεται πάλι σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά ιδιαίτερα έντονα σε παιδιά και εφήβους. Από την τελευταία αυτή ηλικιακή ομάδα προέρχονται όλο και περισσότερο μεταδόσεις του ιού. Στην ηλικιακή ομάδα άνω των 80 ετών συνεχίζεται η τάση για μείωση των κρουσμάτων, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες», αναφέρει το σημερινό ενημερωτικό δελτίο του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.

«Στην πλειονότητα των κρουσμάτων, ο τόπος της λοίμωξης δεν είναι γνωστός. Τα κρούσματα εμφανίζονται σήμερα ιδιαίτερα στα νοικοκυριά, αλλά όλο και περισσότερο σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία και στο επαγγελματικό περιβάλλον. Αντίθετα, ο αριθμός των κρουσμάτων σε οίκους ευγηρίας έχει μειωθεί», συνεχίζει η έκθεση του RKI.

«Για να μπορέσουμε να εγγυηθούμε τη συνεχή λειτουργία των παιδικών σταθμών και των σχολείων, απαιτείται η εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας για την πρόληψη των λοιμώξεων. Η είσοδος του SARS-CoV-2 στις εγκαταστάσεις τους πρέπει να αποφευχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο», τονίζεται.

«Το RKI συνιστά στις οικογένειες και τους εργαζόμενους να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης εκτός του παιδικού σταθμού ή του σχολείου τηρώντας τους κανόνες για τις αποστάσεις και την υγιεινή. Ζητεί επίσης από τους πολίτες εάν έχουν συμπτώματα ασθένειας να μείνουν στο σπίτι για πέντε έως επτά ημέρες. Εάν υπάρξουν συμπτώματα σε μία ή περισσότερες ομάδες παιδιών, πρέπει να εξεταστεί το έγκαιρο κλείσιμο των σχολείων όπου φοιτούν».

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 20.407 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.930.852, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Παράλληλα, άλλοι 306 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 77.707 νεκρούς ως εδώ, κατά την ίδια πηγή.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επήλθαν ακόμη 3.829 θάνατοι ασθενών με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν 92.625 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Με βάση τα επίσημα δεδομένα, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 340.776 νεκρούς επί συνόλου περίπου 13,2 εκατομμυρίων μολύνσεων.

Η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης είναι ολοένα πιο χαοτική στη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων όπου η πανδημία βρίσκεται σε τρομακτική έξαρση και ειδικοί εκφράζουν φόβους πως ο Απρίλιος θα είναι ακόμη χειρότερος από τον Μάρτιο, όταν σημειώθηκε τραγικό ρεκόρ 60.000 και πλέον θανάτων.

ΧΙΛΗ

Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (ISP) της Χιλής ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι ενέκρινε τη χορήγηση άδειας επείγουσας χρήσης στο εμβόλιο της καναδοκινεζικής φαρμακευτικής CanSino Biologics για τον νέο κορωνοϊό, το τέταρτο που εξασφαλίζει άδεια στη χώρα της Λατινικής Αμερικής που πλήττεται από σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας παρότι η εκστρατεία ανοσοποίησης προχωρά με ταχύ ρυθμό.

Το εμβόλιο της CanSino προστίθεται σε αυτά των Pfizer/BioNTech και της Sinovac που αξιοποιούνται ήδη. Αν και έχει εγκριθεί, το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι ακόμη διαθέσιμο στη Χιλή.

Ο διευθυντής του ISP, ο Εριμπέρτο Γκαρσία, διευκρίνισε ότι η χορήγηση του εμβολίου αυτού αφορά το ηλικιακό φάσμα από «τα 18 ως τα 60 έτη», καθώς δεν έχει γίνει «μελέτη σε βάθος για τις μεγαλύτερες ηλικίες (...) κι αφού έχουμε εμβολιάσει ήδη τον πληθυσμό άνω των 55 ετών».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της CanSino, που χορηγείται σε μία δόση, φθάνει το 74%, επικαλούμενος τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης που διενεργήθηκε στο Πακιστάν.

«Τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν ότι με τον καιρό, το εμβόλιο αυτό χάνει την ασφαλή ανοσολογική απόκρισή του. Δεν γνωρίζουμε ακόμη για πόσο χρόνο είναι αποτελεσματικό, μπορεί μελλοντικές μελέτες να δείξουν πως ενδέχεται να είναι απαραίτητη αναμνηστική δόση», τόνισε ο κ. Γκαρσία.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αγορά 1,8 εκατ. δόσεων του εμβολίου της CanSino στα τέλη του Μαρτίου, πέραν των 35 εκατ. που έχει ήδη συμφωνήσει να προμηθευτεί από άλλες φαρμακευτικές για να προχωρήσει η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης που διεξάγει.

Το Μεξικό έχει επίσης δώσει άδεια επείγουσας χρήσης στο προϊόν της CanSino, όπως και η Ουγγαρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Χιλή των 19 εκατομμυρίων κατοίκων έχει χορηγήσει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου σε 7,1 εκατ. ανθρώπους και δύο σε 4,1 εκατ., δηλαδή σε πάνω από το 27,6% του πληθυσμού-στόχου στο πλαίσιο της εκστρατείας ανοσοποίησης (15,2 εκατ. πολίτες). Καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό πολιτών που έχουν εμβολιαστεί σε όλη την περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής.

Όμως το τελευταίο διάστημα καταγράφει αριθμούς κρουσμάτων ρεκόρ – ως και πάνω από 8.000 την ημέρα – και σχεδόν το 90% του πληθυσμού της Χιλής έχει τεθεί εκ νέου υπό περιορισμό.

Μέχρι χθες Τετάρτη ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη Χιλή ανερχόταν σε 23.796 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1.043.022 κρουσμάτων του SARS-CoV-2 (62/5.134 σε 24 ώρες). Μέσα στις προηγούμενες 14 ημέρες, η χώρα κατέγραψε αύξηση των μολύνσεων κατά 20%.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, η Αργεντινή κατέγραψε ρεκόρ κρουσμάτων του SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, καθώς επιβεβαιώθηκαν 22.039 μολύνσεις, με το σύνολό τους να φθάνει τις 2.450.068, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε χθες Τετάρτη το υπουργείο Υγείας.

Το ίδιο διάστημα οι θάνατοι άλλων 199 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής σε 56.832 νεκρούς ως εδώ, κατά την ίδια πηγή.

Μόνο στην επαρχία του Μπουένος Άιρες και το Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα, επιβεβαιώθηκαν 13.500 κρούσματα. Η επαρχία του Μπουένος Άιρες, η πολυπληθέστερη της χώρας, παραμένει επίκεντρο της πανδημίας, με 1.037.954 καταγεγραμμένες μολύνσεις.

Ως προς την εκστρατεία ανοσοποίησης, που ξεκίνησε την 29η Δεκεμβρίου, έχουν χορηγηθεί 4,7 εκατ. δόσεις εμβολίων.

Η κυβέρνηση του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες, αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, επέβαλε χθες νέους περιορισμούς, όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα ως τις έξι το πρωί, η απαγόρευση στους εργαζόμενους που δεν θεωρούνται απολύτως απαραίτητοι να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Μπουένος Άιρες, η μείωση του ωραρίου των μπαρ και των εστιατορίων, που θα κλείνουν στις 23:00, καθώς και η αναστολή λειτουργίας των καζίνο, των αιθουσών τυχερών παιγνίων και των νάιτκλαμπ στις περιοχές με τους υψηλότερους δείκτες μολύνσεων.

Οι αθλητικές δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους με τη συμμετοχή άνω των 10 προσώπων επίσης απαγορεύθηκαν.

Ο κ. Φερνάντες, 62 ετών, που το Σαββατοκύριακο αποκάλυψε ότι είναι ασυμπτωματικός φορέας του νέου κορωνοϊού – παρότι είχε λάβει και τις δύο δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V – σημείωσε πως προσπαθεί να τηρήσει λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και της οικονομίας. Δεσμεύθηκε ότι τα σχολεία θα μείνουν ανοικτά «όσο περισσότερο είναι δυνατό».

Ο πρόεδρος είπε πως η εμπειρία του δείχνει «πόσο σημαντικό είναι το εμβόλιο» –δεν παρουσιάζει κανένα σοβαρό σύμπτωμα της COVID-19– και υποσχέθηκε να εντείνει την εκστρατεία ανοσοποίησης.

ΠΕΡΟΥ

Στο Περού καταγράφηκαν 314 θάνατοι ασθενών με την COVID-19 σε 24 ώρες, ο βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός μέχρι εδώ από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο κράτος των Άνδεων, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας χθες Τετάρτη, τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές.

Οι Περουβιανοί καλούνται στις κάλπες την Κυριακή για να εκλέξουν νέο πρόεδρο και νέο κοινοβούλιο. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του μεταβατικού προέδρου Φραντσίσκο Σαγάστι απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο αναβολής της ψηφοφορίας, παρότι το Περού είναι αντιμέτωπο με δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, ο απολογισμός έχει φθάσει τους 53.725 νεκρούς αφότου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του SARS-CoV-2 στην περουβιανή επικράτεια, πριν από 13 μήνες.

Το προηγούμενο μακάβριο ρεκόρ είχε καταγραφεί το Σάββατο, όταν είχαν ανακοινωθεί 294 θάνατοι.

Το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν εξάλλου 9.305 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να ξεπερνά το 1,6 εκατομμύριο (επακριβώς ανέρχονται σε 1.607.898), κατά τα επίσημα δεδομένα.

Η επιδημιολογική κατάσταση δεν σταματά να επιδεινώνεται τελευταία στο Περού. Στη διάρκεια των δύο προηγούμενων μηνών ο μέσος όρος των θανάτων ασθενών με την COVID-19 ανερχόταν γύρω στους 200. Ξεπέρασε τους 245 την περασμένη εβδομάδα.

Οι αρχές άρχισαν την 9η Φεβρουαρίου εκστρατεία ανοσοποίησης αξιοποιώντας δόσεις κινεζικών εμβολίων. Το πρώτο στάδιο της εκστρατείας αφορούσε το ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό, τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες και τους ηλικιωμένους.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοσοποιηθούν κάπου 25 εκατ. πολίτες – από το σύνολο των 33 εκατ. του πληθυσμού –, αλλά η εκστρατεία προχωρά με βραδύ ρυθμό.

Ο πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής Τζορτζ Φορσάιθ έγινε την Κυριακή ο τρίτος υποψήφιος για την προεδρία που διαγνώστηκε πως έχει μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό. Ο κ. Φορσάιθ, υποψήφιος δεξιάς παράταξης, ανέστειλε αμέσως όλες τις εμφανίσεις του σε δημόσιες συγκεντρώσεις που προγραμματίζονταν την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές και βρίσκεται σε απομόνωση στο σπίτι του.

ΙΤΑΛΙΑ

Ιδιαίτερα υψηλός είναι ο αριθμός θανάτων από κορωνοϊό, στην Ιταλία, το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Έχασαν την ζωή τους 627 άνθρωποι και τα κρούσματα είναι 13.708. Ο πολύ υψηλός αριθμός θανάτων, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, όμως, ενδεχομένως οφείλεται στο ότι, λόγω του Καθολικού Πάσχα, τις περασμένες ημέρες μπορεί να μην δημοσιοποιήθηκαν εγκαίρως από όλες τις περιφέρειες της χώρας, τα ακριβή στοιχεία των ασθενών που έχασαν την μάχη κατά της covid-19.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 339.939 διαγνωστικά τεστ, το 4% από τα οποία προέκυψε θετικό. Σε σχέση με το περασμένο εικοσιτετράωρο, το συγκεκριμένο ποσοστό μειώθηκε κατά 2,9%. Χθες τα περιστατικά ήταν 7.767, με 421 νεκρούς

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας, οι ασθενείς με κορωνοϊό είναι 60 λιγότεροι από την χθεσινή ημέρα και 21 λιγότεροι στους νοσοκομειακούς θαλάμους.

Οι περιφέρειες με τα περισσότερα κρούσματα είναι η Λομβαρδία (2.569), το Πεδεμόντιο (1.464) με κύρια πόλη το Τορίνο και η Καμπανία (1.358) με πρωτεύουσα τη Νάπολη.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Η Τουρκία κατέγραψε 54.740 νέα κρούσματα του κορωνοϊού τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ένα ακόμη απόλυτο ρεκόρ καθώς η έξαρση της πανδημίας συνεχίζεται αδιάκοπη μετά τη χαλάρωση των περιορισμών στις αρχές Μαρτίου.

Παράλληλα, τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 276 άνθρωποι. Το σύνολο θανάτων από την Covid-19 από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 32.943.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων, μεταξύ άλλων την επαναφορά ολικού lockdown σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, που φέτος ξεκινά στις 13 Απριλίου.

ΑΥΣΤΡΙΑ

Ένα lockdown για ολόκληρη της Αυστρία ζητά επιτακτικά σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Αυστριακού Ιατρικού Επιμελητηρίου Τόμας Σέκερες, προτρέποντας ταυτόχρονα να υπάρξει "επιτέλους" αγορά εμβολίων κατά του κορωνοϊού, όπου αυτά υπάρχουν.

"Η κατάσταση στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι δραματική, και σύντομα αυτό θα συμβαίνει όχι μόνο στη Βιέννη και στην Ανατολική Αυστρία, αλλά και στα άλλα ομόσπονδα κρατίδια", προειδοποιεί, τονίζοντας χαρακτηριστικά "κλειδώστε ολόκληρη την Αυστρία, και αγοράστε επιτέλους εμβόλια".

"Φαίνεται ωσάν τα ποσοστά επίπτωσης να είναι χαμηλότερα στα δυτικά της χώρας, αλλά ξεχνά κανείς ότι τακτικά εμφανίζονται τοπικές εστίες όπου η ανίχνευση είναι αμφισβητήσιμη", αναφέρει, προτείνοντας ως λύση να τεθεί ολόκληρη η Αυστρία σε lockdown για δύο ή τρεις εβδομάδες,"διαφορετικά δεν υπάρχει διαφυγή από τον ιό, ο οποίος δεν γνωρίζει σύνορα".

Ο ίδιος φοβάται ότι το τρίτο κύμα θα πλήξει και τα δυτικά ομόσπονδα κρατίδια, στα οποία θα υπάρξει επίσης μία εξαιρετικά δραματική κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Επιμελητηρίου Αυστρίας ζητά μία "ενισχυμένη και έγκαιρη" αγορά εμβολίων και τονίζει ότι αυτά πρέπει να αγοραστούν το ταχύτερο δυνατό, και εκεί, όπου κανείς μπορεί να τα προμηθευτεί.

Περιγράφοντας την έλλειψη εμβολίων ως "δραματική", ο Τόμας Σέκερες καταγγέλει ότι "εάν σε ένα Σαββατοκύριακο του Πάσχα (των Καθολικών) δεν ήταν δυνατόν να υπάρξουν ούτε 10.000 εμβολιασμοί, τότε αυτό μιλά από μόνο του για την οικονομία της ακραίας έλλειψης".

Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι "περισσότεροι από 4.000 συμβεβλημένοι με τα ταμεία γενικοί ιατροί και δεκάδες χιλιάδες άλλοι γενικοί ιατροί", ήταν έτοιμοι "να προχωρήσουν άμεσα σε εμβολιασμούς, απλώς θα έπρεπε μόνον να τους δοθούν εμβόλια, και η ταχύτητα των εμβολιασμών θα αποκτούσε εξαιρετική δυναμικότητα".

"Lockdown για όλη την Αυστρία, αγοράστε εμβόλια, εμβολιάστε, εμβολιάστε, εμβολιάστε. Και εάν αυτό είναι απαραίτητο, να ακολουθήσουμε τον δικό μας δρόμο και να ξεχάσουμε την ούτως ή άλλως ασταθή αλληλεγγύη με την Ευρωπαϊκή Ένωση", είναι η έκκληση του Τόμας Σέκερες, ο οποίος, ενόψει πιθανών μεταλλάξεων, συνιστά στην αυστριακή κυβέρνηση να εξασφαλίσει τροποποιημένα εμβόλια για το φθινόπωρο και το χειμώνα

Πηγή: gr.euronews.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ