Αποσύρεται από την πολιτική ο Σεμπάστιαν Κουρτς

Αποσύρεται από την πολιτική ο Σεμπάστιαν Κουρτς

Έφυγε από την καγκελαρία νωρίτερα φέτος, καθώς διεξάγεται εναντίον του έρευνα για διαφθορά 

Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς αποσύρεται από την πολιτική, μετέδωσαν αυστριακά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη.

Ο 35χρονος Κουρτς, ο οποίος εξακολουθεί να είναι ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), υπηρέτησε ως καγκελάριος από το 2017 έως το 2019 και ξανά από το 2020 έως το 2021. Έφυγε από την καγκελαρία νωρίτερα φέτος, καθώς διεξάγεται εναντίον του έρευνα για διαφθορά . Η πρώτη του θητεία έληξε επίσης με παρόμοιο τρόπο, μετά το λεγόμενο σκάνδαλο της Ίμπιζα. Ο ίδιος πάντως ισχυρίστηκε πως η γέννηση του παιδιού του αποτέλεσε το έναυσμα, όπως γράφει στην ηλεκτρονική της σελίδα η Kronen Zeitung επικαλούμενη τον στενό κύκλο του Κουρτς.


 

Ο Κουρτς αποχώρησε από την καγκελαρία τον Οκτώβριο έπειτα από την έναρξη της έρευνας εναντίον του για διαφθορά, αλλά παρέμεινε στην ηγεσία του κόμματος και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Αντικαταστάθηκε στην καγκελαρία από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και στενό του συνεργάτη Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Στα μέσα του Νοεμβρίου, το αυστριακό κοινοβούλιο ήρε την βουλευτική του ασυλία. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Το σκάνδαλο ξέσπασε τον Οκτώβριο, όταν πραγματοποιήθηκαν έρευνες στην καγκελαρία, το υπουργείο Οικονομικών και άλλα κυβερνητικά γραφεία κατόπιν υποψιών για υπεξαίρεση δημοσίων πόρων ανάμεσα στο 2016 και το 2018. Στόχος ήταν η χρηματοδότηση της δημοσίευσης δημοσκοπήσεων και εγκωμιαστική κάλυψη του Σεμπάστιαν Κουρτς στα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Österreich.

Ο Κουρτς ήταν ο νεότερος πρωθυπουργός στον κόσμο όταν ανέλαβε την καγκελαρία στα 31 του χρόνια.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός με την άκρα δεξιά κατέρρευσε το 2019 όταν ο εταίρος του βρέθηκε στο επίκεντρο σκανδάλου διαφθοράς.

Η διεξαγωγή νέων εκλογών του επέτρεψαν να επιστρέψει στην καγκελαρία, αυτή την φορά επικεφαλής συνασπισμού με τους Πράσινους, μέχρι την παραίτησή του.

Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ