Βόρεια Μακεδονία, Σουηδία και Νορβηγία στέλνουν όπλα στην Ουκρανία

Βόρεια Μακεδονία, Σουηδία και Νορβηγία στέλνουν όπλα στην Ουκρανία

Επιπλέον στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο και από το Λονδίνο

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα δωρίσει στρατιωτικό εξοπλισμό και υλικό στην Ουκρανία, συμμετέχοντας, με τον τρόπο αυτό, στην υποστήριξη των συμμάχων του ΝΑΤΟ και των εταίρων της ΕΕ προς τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, πρωτοβουλία στην οποία λαμβάνει μέρος και η Ελλάδα.

Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρεται ότι το είδος του αμυντικού υλικού που θα χορηγηθεί στην Ουκρανία είναι σύμφωνο με τα αιτήματα της τελευταίας.

Όπως υπενθυμίζει το ΑΠΕ ΜΠΕ, η Βόρεια Μακεδονία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Μάρτιο του 2020 και αποτελεί το 30ό και νεότερο μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Το Ελσίνκι επίσης έκανε γνωστό τη Δευτέρα ότι έλαβε την απόφαση να προμηθεύσει οπλικό εξοπλισμό στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

«Η Φινλανδία θα παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Αυτή είναι μια ιστορική απόφαση για τη Φινλανδία», δήλωσε η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν σε συνέντευξη Τύπου.

Η αποστολή θα περιλαμβάνει 2.500 τουφέκια εφόδου, 150.000 σφαίρες, 1.500 αντιαρματικά όπλα και 70.000 συσκευασίες τροφίμων, σημείωσε ο υπουργός Άμυνας Άντι Κάικονεν.

Παραδίπλα, η Νορβηγία έγινε προ ολίγου η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που προχώρησε σε ανάλογη κίνηση, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα.

Η απόφαση αυτή του Όσλο ανατρέπει μια πολιτική από τη δεκαετία του 1950, σύμφωνα με την οποία δεν αποστέλλονται όπλα σε χώρες εκτός αυτών του ΝΑΤΟ που βρίσκονται σε πόλεμο ή σε κίνδυνο ένοπλης σύγκρουσης.

Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι θα παράσχει περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη στην χώρα μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο Ζελένσκι για τη στρατιωτική υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου που αποστέλλεται στην Ουκρανία και δεσμεύτηκε να στείλει περισσότερη μέσα στις επόμενες ώρες και ημέρες», όπως ανέφερε.

Ο Ζελένσκι ενημέρωσε επίσης τον Τζόνσον για την αντίσταση της Ουκρανίας στην εν εξελίξει ρωσική εισβολή, δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ