Βουλγαρία: Τέλος οι ομάδες προτεραιότητας, το εμβόλιο προσφέρεται ξαφνικά σε όλους

Βουλγαρία: Τέλος οι ομάδες προτεραιότητας, το εμβόλιο προσφέρεται ξαφνικά σε όλους

Γιατί άλλαξε πορεία η κυβέρνηση, μερικές εβδομάδες πριν από τις εκλογές - Τι ρόλο έπαιξε η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στα εμβόλια


Ένας συνταξιούχος γιατρός 93 ετών έρχεται να εμβολιασθεί μαζί με την 21χρονη δισέγγονή του: στη Βουλγαρία, την πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εγκατέλειψε τη στρατηγική των ομάδων προτεραιότητας, ο εμβολιασμός προτείνεται πλέον σε όλους.

Ένα μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές, η κυβέρνηση άλλαξε ξαφνικά πορεία, καθώς δεν μπόρεσε να πείσει να εμβολιασθούν αυτοί που μπορούσαν να το κάνουν κατά προτεραιότητα, είτε πρόκειται για γιατρούς είτε για νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς ή κοινωνικούς λειτουργούς.

«Εμπιστευθείτε την επιστήμη!», καλούσε απελπισμένος ο υπουργός Υγείας Κονσταντίν Ανγκέλοφ, βλέποντας μόνο το ένα τρίτο των εγγεγραμμένων να εμφανίζονται στα ραντεβού τους.

Η Βουλγαρία, η πιο φτωχή χώρα της ΕΕ, έχει έτσι το πιο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στην Ευρώπη των Είκοσι Επτά. Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιασθεί μόλις 150.000 Βούλγαροι, δηλαδή το 2,1% του πληθυσμού.

Εντούτοις ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ άνοιξε διάπλατα τις πόρτες των κέντρων εμβολιασμού, αν και είχε έρθει επιτέλους η σειρά των άνω των 65 ετών και των χρονίως πασχόντων.

Μεγάλες ουρές άρχισαν να σχηματίζονται μπροστά από τα νοσοκομεία της Σόφιας από νέους και λιγότερο νέους, ανθρώπους σε πλήρη φόρμα και άλλους πιο ευάλωτους, που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν υπομονή για ώρες.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ