COVID-19: Η ενδοοικογενειακή βία στις συνθήκες καραντίνας στην Ευρώπη

Αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία οι αναφορές για αύξηση των κρουσμάτων είναι ανησυχητικές

Την ώρα που η πανδημία του νέου κορωνοϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως, οι δρόμοι στις πόλεις ερημώνουν αλλά η απειλή σε πολλά σπίτια βρίσκεται μέσα και όχι έξω. Η κοινωνική απομόνωση έχει αναγκάσει πολλούς να μπουν σε καραντίνα με συντρόφους που κακοποιούν ψυχολογικά ή σωματικά. Ωστόσο, τα στοιχεία σχετικά με την πορεία του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας στις συνθήκες περιοριστικών μέτρων είναι ελάχιστα.

«Η κακοποίηση στο σπίτι έχει να κάνει με τον έλεγχο και την εξουσία. Κάποιος προσπαθεί να περιορίσει αυτό που είσαι, το πως είσαι, το τι μπορείς να κάνεις. Και φυσικά η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη για αυτούς που ζουν με ενδοοικογενειακή βία», λέει η εκτελεστική διευθύντρια του SaveLives.

Ιταλία και Ισπανία, δυο χώρες που έχουν χτυπηθεί σκληρά από την πανδημία, έχουν αναφέρει θανάτους από ενδοιοικογενειακής βίας όσο εξελίσσεται η καραντίνα. Στις αρχές Απριλίου, ο σύντροφος της 27χρονης Λορένα Κουαράντα στην Ιταλία ομολόγησε ότι την σκότωσε όσο βρίσκονταν σε κατάσταση καραντίνας.

Στη Γαλλία, οι αναφορές για ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκαν πάνω από 30% κατά τις πρώτες ημέρες της καραντίνας. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώνεται στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Πολλές κυβερνήσεις έχουν κινητοποιηθεί για να ανταποκριθούν σε αυτή την αυξανόμενη απειλή. Σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως εδώ στη Γαλλία, τα φαρμακεία αποτελούν σημείο συνάντησης. Τα θύματα μπορούν να χρησιμοποιούν την κωδική λέξη, μάσκα 19 για να ζητήσουν βοήθεια. Και για εκείνους που δεν μπορούν να φύγουν από το σπίτι, υπηρεσία sms επιτρέπει στα θύματα να ζητήσουν βοήθεια σιωπηλά», μεταδίδει ο Ράιν Τόμσον από τη Λυών.

Σε όλη την Ευρώπη λειτουργούν τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας στα θύματα. Αλλά ακτιβιστές θεωρούν ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα.

«Εκτιμώ τις προσπάθειες της γαλλικής κυβέρνησης να βρει λύσεις. Αλλά χρειαζόμαστε να προσλάβουμε προσωπικό που να γνωρίζει πως να αντιμετωπίζει περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, που μπορούν να βοηθήσουν την αστυνομία. Αυτές τις ημέρες οι αστυνομικοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή γιατί αυτοί καλούνται. Αλλά δεν υπάρχουν αρκετοί και δεν είναι εκπαιδευμένοι για αυτό το ευαίσθητο θέμα», λέει η Κάρολιν Ντε Χάας της Οργάνωσης «Εμείς όλες».

Η Δανία έχει ορίσει ξενοδοχεία στα οποία μπορούν θύματα ενδοοικογενειακής να μείνουν δωρεάν. Ακτιβιστές λένε ότι αυτού του είδους η προστασία θα πρέπει να εξαπλωθεί.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ