Δύσκολοι οι επόμενοι μήνες για τη Ρωσία

Newsroom
Newsroom

Eχοντας πληγεί από τις βαρύτατες οικονομικές κυρώσεις και τον αποκλεισμό της από τις προμήθειες των δυτικών χωρών, η Ρωσία εκπονεί σχέδια για να κρατήσει σε λειτουργία επιχειρήσεις και εργοστάσια και να μην ξαναζήσει τις ελλείψεις της σοβιετικής εποχής.

Eχοντας πληγεί από τις βαρύτατες οικονομικές κυρώσεις και τον αποκλεισμό της από τις προμήθειες των δυτικών χωρών, η Ρωσία εκπονεί σχέδια για να κρατήσει σε λειτουργία επιχειρήσεις και εργοστάσια και να μην ξαναζήσει τις ελλείψεις της σοβιετικής εποχής.

Η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, προειδοποίησε τους Ρώσους ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι «δύσκολοι τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους πολίτες», καθώς θα αυξάνονται οι παρενέργειες του πολέμου που διαρκεί πλέον περισσότερο από τρεις μήνες. Οι παρενέργειες του πολέμου έχουν επηρεάσει όλο το εύρος της ρωσικής οικονομίας, από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις μέχρι τα μικρά καταστήματα και τους εργαζoμένους.

Αρχίζουν ήδη να καταγράφονται ελλείψεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, από το χαρτί μέχρι τα κουμπιά, ενώ αυξάνονται οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων και ο πληθωρισμός υπερβαίνει το 17%. Οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες έχουν αποκλειστεί από τις βιομηχανίες της Δύσης και ψάχνουν εναλλακτικούς προμηθευτές εξαρτημάτων.

Ακραία περίπτωση η ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία Avtotor, που αποφάσισε να διαθέσει μια μεγάλη έκταση γης και να την προσφέρει για την καλλιέργεια πατάτας, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να διασφαλίσουν βασικά είδη διατροφής εν μέσω αυτής της «δύσκολης οικονομικής κατάστασης». Εχει προηγηθεί το πλήγμα που δέχθηκε από τις κυρώσεις μονάδα της στο Καλίνινγκραντ.

 

Αναγνωρίζοντας σιωπηρώς τον αντίκτυπο του πολέμου, ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε αύξηση του κατώτατου μισθού, των συντάξεων και των επιδομάτων των στρατιωτικών. Παράλληλα επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία που έχει για τη ρωσική οικονομία η μαζική αποχώρηση των ξένων επιχειρήσεων από τη χώρα.

«Μερικές φορές κοιτάζει κανείς αυτούς που έφυγαν και σκέφτεται δόξα τω Θεώ υπάρχουν οι δικές μας επιχειρήσεις και οι δικές μας βιομηχανίες που έχουν εξελιχθεί και μεγαλώσει και θα βρουν τη θέση τους στον χώρο που προετοίμασαν οι εταίροι μας – τίποτε δεν θα αλλάξει». Χαρακτήρισε, άλλωστε, επουσιώδη ενόχληση την έλλειψη ευρωπαϊκών ειδών πολυτελείας και τόνισε πως όσοι οδηγούσαν αυτοκίνητα Mercedes-Benz θα εξακολουθήσουν να το κάνουν, καθώς αυτά μπορούν να εισαχθούν από οποιαδήποτε χώρα και «δεν μας ενδιαφέρει».

Στο μεταξύ, πάντως, έχουν κλείσει οι δρόμοι για τις εισαγωγές υλικών για ένα μεγάλο φάσμα προϊόντων, από τα αυτοκίνητα μέχρι τις κεραμικές πλάκες. Και οι μεταφορικές DHL, UPS και FedEX αρνούνται να παραδώσουν παραγγελίες στη Ρωσία.

 Διαπραγματεύσεις μπορούν να γίνουν αν η Ρωσία εγκαταλείψει την υποκρισία, λέει ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι

Διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας μπορούν να πραγματοποιηθούν όταν η επιτιθέμενη χώρα αποκηρύξει την υποκρισία, αποχωρήσει από το νότιο τμήμα της χώρας και αποσύρει τα στρατεύματά της, δήλωσε χθες Σάββατο ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«“Η Ουκρανία αρνείται να διαπραγματευτεί”, για ακόμη μια φορά η Μόσχα ψεύδεται. Πραγματικές διαπραγματεύσεις είναι πιθανές αν η Ρωσία αποκηρύξει την υποκρισία (άλλα να λέει κι άλλα να κάνει), αποχωρήσει από το νότιο τμήμα της χώρας και αποσύρει τα στρατεύματά της. Μέχρι τότε, μια διαφορετική “αντιπροσωπεία”... διαπραγματεύεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου», έγραψε ο Ποντολιάκ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Νωρίτερα χθες, ο Ποντολιάκ είχε υπογραμμίσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη στην όποια συμφωνία με τη Ρωσία και ότι η εισβολή της Μόσχας μπορεί να σταματήσει μόνο με τη βία.

Μήνες μετά την ανατίναξη φράγματος για να ανακοπεί η προέλαση των Ρώσων, κάποια σπίτια στο χωριό Ντεμίντιβ παραμένουν πλημμυρισμένα

Περίπου 50 σπίτια στο χωριό Ντεμίντιβ παραμένουν μερικώς κάτω από το νερό μήνες μετά την καταστροφή φράγματος που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η περιοχή σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων προς την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, δήλωσε αργά χθες ο περιφερειακός κυβερνήτης Ολέξιι Κουλέμπα.

Ο ουκρανικός στρατός ανατίναξε φράγμα στον ποταμό Ιρπίν τον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το χωριό και μεγάλες εκτάσεις γης γύρω από αυτό, αν και η κίνηση αυτή απέτρεψε τα ρωσικά τεθωρακισμένα από το να φθάσουν στο Κίεβο.

«Αυτή τη στιγμή, περίπου 50 σπίτια στο χωριό Ντεμίντιβ παραμένουν πλημμυρισμένα», ανέφερε ο Κουλέμπα σε ανάρτησή του στο Telegram.

«Ο κόσμος δείχνει κατανόηση για την κατάσταση. Εμείς, με τη σειρά μας, κάνουμε κάθε προσπάθεια για να επιλύσουμε το θέμα».

Το χωριό εκκενώθηκε μερικώς μετά την έναρξη της εισβολής, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης αλλά κάποιοι κάτοικοι επέστρεψαν από τότε που η Μόσχα επικέντρωσε την επίθεσή της στην ανατολική Ουκρανία.

Το σαββατοκύριακο, ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούσαν πόλεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σε αυτό που το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει «ειδική επιχείρηση» για την αποστρατιωτικοποίηση και «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.

Με πληροφορίες από Καθημερινή και ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Δείτε επίσης:

Μάχες στο Ντονμπάς – Ουκρανικές πόλεις πέφτουν σε ρωσικά χέρια

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ