ΕΕ: Επετεύχθη συμφωνία για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πηγές του ευρωκοινοβουλίου

Μετά από μακρές συνομιλίες, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κράτη - μέλη έφτασαν σε προσωρινή συμφωνία για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2023.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, η νέα ΚΑΠ θα διασφαλίσει μια πιο δίκαιη κατανομή της στήριξης, ιδίως σε μικρές και μεσαίες οικογενειακές εκμεταλλεύσεις και νέους αγρότες.

Η νέα πολιτική θα πρέπει να είναι σε πλήρη εναρμόνιση με την περιβαλλοντική και κλιματική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θα έχουμε γεωργία πιο φιλική στο περιβάλλον, το κλίμα και την ευημερία των ζώων, και μια πιο φιλική πολιτική για τους αγρότες», δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι.«Τώρα έχουμε συμφωνία πάνω στην κοινή αγροτική πολιτική, που θα πρέπει να ενταχθεί στον αυστηρό και νομικά δεσμευτικό στόχο μας, να μειώσουμε τις εκπομπές μας τουλάχιστον κατά 25% έως το 2030 σε σύγκριση με το 1990, και να φτάσουμε στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050», είπε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ΕΕ Φρανς Τίμερμανς.

Κάθε κράτος - μέλος καλείται τώρα να καταρτίσει στρατηγικό σχέδιο για την εφαρμογή της πολιτικής κατά τα επόμενα πέντε χρόνια. Με τον τρόπο αυτό η κάθε χώρα θα επικεντρωθεί στις τοπικές συνθήκες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιθεωρήσει την υλοποίηση των σχεδίων το 2025 και το 2027.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ