Ελεύθεροι οι δύο δημοσιογράφοι που είχαν συλληφθεί από τους Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν είχαν δεσμευθεί να διεξαγάγουν "έρευνα” για την υπόθεση

Ελεύθεροι αφέθηκαν σήμερα οι δύο Αφγανοί δημοσιογράφοι που εργάζονταν σε ένα τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο μετά τη σύλληψή τους από τους Ταλιμπάν στην Καμπούλ, ανακοίνωσε στέλεχος του σταθμού.

Οι δύο δημοσιογράφοι του Ariana TV "αφέθηκαν ελεύθεροι αφού αθωώθηκαν”, δήλωσε ο διευθυντής ειδήσεων του δικτύου Αλί Ασγάρι, χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες πληροφορίες "για λόγους ασφαλείας”.

Ο Ουάρις Χάσρατ και ο Ασλάμ Χιτζάμπ, δύο δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού δικτύου Ariana TV, συνελήφθησαν τη Δευτέρα από τους Ταλιμπάν και "οδηγήθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία”, είχε ανακοινώσει η Ένωση Αφγανικών Μέσων Ενημέρωσης, μια νεοσυσταθείσα οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για τις εξαφανίσεις αυτές.

Χωρίς να αναφερθεί στους Ταλιμπάν στέλεχος του Ariana που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του είχε επισημάνει ότι οι δύο άνδρες συνελήφθησαν από ενόπλους που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους μπροστά από τα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου την ώρα που έβγαιναν για να πάνε να φάνε.

Οι Ταλιμπάν είχαν δεσμευθεί να διεξαγάγουν "έρευνα” για την υπόθεση, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την "αδικαιολόγητη” σύλληψη των δύο δημοσιογράφων. "Οι Ταλιμπάν πρέπει να τους αφήσουν αμέσως ελεύθερους και χωρίς όρους”, έγραψε στο Twitter η οργάνωση.

Αντίστοιχη ήταν η αντίδραση και της Αποστολής Βοήθειας του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, η οποία είχε ζητήσει μέσω του Twitter "έντονα από τους Ταλιμπάν να εξηγήσουν δημοσίως για ποιον λόγο κρατούν τους δημοσιογράφους του ArianaNews”.

Από τότε που κατέλαβαν και πάλι την εξουσία στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν καταστέλλουν οποιαδήποτε φωνή αντίστασης, συλλαμβάνοντας αντιφρονούντες και διαλύοντας με τη βία διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος τους. Πολλοί Αφγανοί δημοσιογράφοι έχουν χτυπηθεί την ώρα που κάλυπταν τις διαδηλώσεις αυτές.

Τον Ιανουάριο δύο φεμινίστριες απήχθησαν από το σπίτι τους στην Καμπούλ αφού συμμετείχαν σε διαδήλωση, σύμφωνα με πολλές ακτιβίστριες. Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση.

Ένας γνωστός Αφγανός πανεπιστημιακός που επέκρινε τους Ταλιμπάν έσυνελήφθη και κρατήθηκε επί αρκετές ημέρες τον Ιανουάριο. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος μετά τις πιέσεις της διεθνούς κοινής γνώμης.

Οι Ταλιμπάν διαβεβαιώνουν ότι έχουν αλλάξει σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς τους (1996-2001), όταν απαγόρευαν οποιαδήποτε φωνή αμφισβήτησης και καταπατούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως των γυναικών.

Όμως ήδη έχουν περιορίσει τις ελευθερίες των γυναικών, επιβάλλοντάς τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και στο δικαίωμά τους στην εργασία και την εκπαίδευση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ