Ευρωκοινοβούλιο: Οι τέσσερις υποψηφιότητες για τη διαδοχή του Νταβίντ Σασόλι

Ευρωκοινοβούλιο: Οι τέσσερις υποψηφιότητες για τη διαδοχή του Νταβίντ Σασόλι

Το αποτέλεσμα ενός πιθανού δεύτερου γύρου ψηφοφορίας θα ανακοινωθεί στην Ολομέλεια στις 14.00, στις 17.30 εάν υπάρχει τρίτος γύρος, και στις 19.30 εάν κριθεί απαραίτητος και τέταρτος γύρος.

Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες που διεκδικούν τη θέση για του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά τον θάνατο του Νταβίντ Σασόλι ο οποίος σκόρπισε θλίψη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, με το αποτέλεσμα να ανακοινώνεται το απόγευμα της Τρίτης. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Ρομπέρτα Μετσόλα, η Alice Bah Kuhnke, ο Kosma Zlotowski και η Sira Rego είναι τα τέσσερα πρόσωπα που διεκδικούν τη θέση του προέδρου του Κοινοβουλίου για το δεύτερο μισό της περιόδου 2019-2024.

Ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Pedro Silva Pereira ανακοίνωσε τα τέσσερα ονόματα στην Ολομέλεια το βράδυ της Δευτέρας, μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας.

Η Ρομπέρτα Μετσόλα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από τη Μάλτα, η Alice Bah Kuhnke των Πράσινων από τη Σουηδία, ο Συντηρητικός Kosma Zlotowski από την Πολωνία και η υποψήφια της Αριστεράς από την Ισπανία, Sira Rego  θα εκφωνήσουν σύντομες ομιλίες την Τρίτη στις 10.00, πριν τον πρώτο γύρο ψηφοφορίας, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί από τις 10.30 έως τις 11.15, και το αποτέλεσμα του οποίου θα ανακοινωθεί στις 12.00.

Η διαδικασία της εκλογής προέδρου

 

Οι υποψηφιότητες υποβάλλονται είτε από μια πολιτική ομάδα, είτε από ομάδα ευρωβουλευτών που φθάνει το λεγόμενο χαμηλό ελάχιστο όριο, δηλαδή το 1/20 των ευρωβουλευτών, ή 36 από τους 705 βουλευτές όταν καλύπτονται όλες οι έδρες. Οι υποψηφιότητες μπορούν να προταθούν ή να αποσυρθούν πριν από κάθε γύρο ψηφοφορίας.

Για να εκλεγούν, θα πρέπει να κερδίσουν απόλυτη πλειοψηφία επί των έγκυρων ψήφων σε μυστική ψηφοφορία, δηλαδή 50% συν μία ψήφο. Λόγω της πανδημίας, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί εξ αποστάσεως. Εάν μετά από τρεις γύρους δεν έχει αναδειχθεί νικητής, οι δύο υποψήφιοι ή υποψήφιες με τις περισσότερες ψήφους στον τρίτο γύρο θα αναμετρηθούν σε τέταρτη και τελική ψηφοφορία.

Το αποτέλεσμα ενός πιθανού δεύτερου γύρου ψηφοφορίας θα ανακοινωθεί στην Ολομέλεια στις 14.00, στις 17.30 εάν υπάρχει τρίτος γύρος, και στις 19.30 εάν κριθεί απαραίτητος και τέταρτος γύρος. 

 

Ο νέος ή η νέα πρόεδρος μπορεί στη συνέχεια να εκφωνήσει εναρκτήρια ομιλία πριν προεδρεύσει της εκλογής των υπόλοιπων μελών του Προεδρίου του Κοινοβουλίου (Τρίτη και Τετάρτη).

Οι αρμοδιότητες του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου

 

Ο πρόεδρος διαθέτει ευρύ φάσμα εκτελεστικών και αντιπροσωπευτικών εξουσιών που ορίζονται στο άρθρο 22 του Κανονισμού. Εκτός από τα ρητώς προβλεπόμενα καθήκοντα, η εξουσία του προέδρου εκτείνεται σε «όλες τις εξουσίες που είναι αναγκαίες για την προεδρία των εργασιών του Κοινοβουλίου και για τη διασφάλιση της ορθής διεξαγωγής τους».

Η διαδικασία εκλογής του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίο καθορίζεται στα άρθρα 14 έως 16 του Κανονισμού του Κοινοβουλίου.
 

Δείτε επίσης:

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τιμά τη μνήμη του Νταβίντ Σασόλι

Πηγή: ethnos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ