Γαλλικές αντιδράσεις στο νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση τόσο εκ δεξιών όσο και εξ αριστερών

Newsroom
Newsroom

Κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα ενόψει των ευρωεκλογών

Με λιγότερους από δύο μήνες να απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές, ο Γάλλος δεξιός υποψήφιος Φρανσουά Ξαβιέ Μπελαμί θέλει να δείξει ότι ο ίδιος έχει σκληρή ατζεντα με το μείζον θέμα τη μετανάστευσης.

Την Παρασκευή, αυτο το μέλος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος επέλεξε ένα συμβολικό μέρος για να το πράξει: τη γαλλική πόλη Μεντόν, κοντά στην Ιταλία, σημείο ανάφλεξης της συζήτησης για τη μετανάστευση που πυροδότησε πολλαπλές διπλωματικές διαμάχες μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια.

Στόχος του Μπελαμί ήταν να συναντηθεί με τη γαλλική συνοριακή αστυνομία και να επιβεβαιώσει την αντίθεσή του στο πρόσφατα εγκεκριμένο Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ, μια μεταρρύθμιση ορόσημο που ενισχύει τους κανόνες μετανάστευσης του ευρωπαϊκού μπλοκ, οι οποιοι θεωρούνται πολύ χαλαροί από τους Γάλλους συντηρητικούς.

«Είμαστε αντίθετοι με την πλειοψηφία αυτού του συμφώνου για το άσυλο και τη μετανάστευση, γιατί βρισκόμαστε εδώ σε ένα σύνορο όπου μπορούμε να δούμε την αδυναμία των χωρών μας όταν πρόκειται για τη μεταναστευτική κρίση. Πιστεύουμε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή την ανικανότητα. Το σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση δεν μας επιτρέπει να δώσουμε λύση για την καλύτερη προστασία των συνόρων μας», σχολίασε ο Μπελαμί, ευρωβουλευτής και επικεφαλής της λίστας του κόμματος «Les Républicains» στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Ο υποψήφιος τάχθηκε ενάντια στο αίτημα της δικής του ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας στις Βρυξέλλες και δεν ψήφισε υπέρ της μεταρρύθμισης, την οποία συνυπέγραφε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κομμα, όπως έπραξε άλλωστε και η πλειοψηφία των μελών του Ευρωκοινοβουλίου. 

Οπως ειναι γνωστό, το σύμφωνο αποσκοπεί στην επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και, επίσης, στην απλούστευση της επιστροφής των παράτυπων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους. Θα απαιτήσει από τα κράτη μέλη να μοιραστούν την ευθύνη για τους αιτούντες άσυλο, είτε με την υποδοχή περισσότερων μεταναστών είτε με την παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης

Στην κοιλάδα Ρόγια, μια ώρα μακριά από το Μεντόν, ακτιβιστής της ΜΚΟ «Roya Citoyenne», γνωστής για την παροχή καταφυγίων σε μετανάστες που έχουν περάσει τα σύνορα, κατακρίνει τόσο την υιοθέτηση του νέου συμφώνου όσο και την στάση του Μπελαμί για το μείζον ζήτημα της μετανάστευσης.

«Θα δυσκολέψει πολύ το πέρασμά τους και συνολικά τη ζωή τους. Δεν μπορείς ομως με τέτοια μέσα να σταματήσεις μια ροή απελπισμένων ανθρώπων όπως αυτοί. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έτσι ή αλλιώς, είτε θα βρουν έναν τρόπο να έρθουν, είτε θα πεθάνουν προσπαθώντας», σχολιάζει ο Γκιμπί Μπονέ.

Σύμφωνα με τις γαλλικές τοπικές αρχές, το 2023 έγιναν 44.000 συλλήψεις σε αυτό το συνοριακό πέρασμα, με ορισμένους κρατούμενους μάλιστα, να συλλαμβάνονται πολλές φορές. Η μετανάστευση είναι ένα ευαίσθητο θέμα που θα παραμείνει στο επίκεντρο αυτών των ευρωεκλογών, καθώς τα κράτη μέλη πρέπει το αμέσως προσεχές διάστημα να εγκρίνουν την τελική μορφή του Συμφώνου, ενδεχομένως σε ψηφοφορία στα τέλη Απριλίου.

 

Πηγή: euronews.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ