Η Γκρέτα Τούνμπεργκ στην πορεία για το κλίμα

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ στην πορεία για το κλίμα

Απογοητευμένοι δηλώνουν οι νέοι από τους πολιτικούς

Είναι η 81η εβδομάδα κινητοποιήσεων για το κλίμα και της πορείας στις Βρυξέλλες ηγείται η Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Η Τούνμπεργκ έχει καταφέρει να επηρεάσει εκατομμύρια παιδιά, τα οποία είναι πλέον μαζί της στις κινητοποιήσεις, ζητώντας πιο φιλόδοξους στόχους για το κλίμα.

«Το έχουμε πει πολλές φορές. Αυτή πρέπει να είναι η 20η φορά που είμαστε εδώ και ακόμα δεν έχουν ακούσει. Είπαν ότι θα ενεργήσουν για αυτό, αλλά δεν έχουν κάνει τίποτα. Τώρα είναι η ώρα για δράση» δήλωσε ένας 16χρονος.

«Δεν θα σταματήσουμε να διαμαρτυρόμαστε και δεν ξέρω ίσως προβούμε και σε πιο σκληρές πράξεις αν δεν μας ακούσουν με αυτόν τον τρόπο, θα βρούμε έναν άλλον τρόπο για να μας ακούσουν» δήλωσε μια 19χρονη.

Αυτό το κίνημα ζητά υποσχέσεις για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα τώρα και όχι μέχρι το 2050 όπως προβλέπει ο νέος νόμος της ΕΕ για το κλίμα που παρουσιάστηκε αυτήν την εβδομάδα.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ βρέθηκε στις Βρυξέλλες για αυτήν την ανακοίνωση, αλλά ο στόχος των 30 ετών την απογοήτευσε.

«Ότι και αν καταφέρουμε στα επόμενα πέντε χρόνια και πραγματικά στα επόμενα 30 χρόνια, θα πρέπει να εξακολουθήσουμε να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες του κλίματος που αλλάζει. Ξέρετε έχει φτάσει και έχει περάσει η ώρα που θα μπορούσαμε να πούμε ας μην μιλήσουμε για αυτήν την προσαρμογή γιατί αυτό θα ήταν σαν να παραδεχόμαστε την ήττα μας» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς.

Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να επικυρώσουν το προτεινόμενο νόμο για το κλίμα. Ενώ οι πολιτικοί σε όλο τον κόσμο δίνουν μάχη για να μείνουν προσκολλημένοι στους στόχους, που οι ίδιοι έχουν επιβάλλει στους εαυτούς τους αυτό το κίνημα των νέων συνεχίζει να πηγαίνει μπροστά.

Ο δημοσιογράφος του euronews μεταδίδει: «Το κίνημα για το κλίμα κλείνει τα δύο του χρόνια και το άστρο της Γκρέτα Τούνμπεργκ δεν έχει σβήσει. Ενώ αυτοί που ξεκίνησαν το κίνημα μεγαλώνουν, όλο και νεότεροι άνθρωποι γίνονται μέλη».

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ