Η Λετονία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρώπης που επιβάλει ξανά lockdown

Επαναφέρει τους περιορισμούς, για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων

Η Λετονία μπαίνει ξανά σε lockdown για ένα μήνα- έπειτα από την άνευ προηγουμένου αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού- και έγινε η πρώτη χώρα της Ευρώπης που επαναφέρει τους αυστηρούς περιορισμούς, εν μέσω του νέου κύματος που σαρώνει όλη την ήπειρο. 

Αν και είχε καταφέρει να αντιμετωπίσει με επιτυχία την πανδημία για μήνες, η χώρα της Βαλτικής έχει τώρα από τα υψηλότερα παγκοσμίως ποσοστά κρουσμάτων κορωνοϊού σε αναλογία με τον πληθυσμό, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC). 

«Το σύστημα υγείας είναι σε κίνδυνο. Ο μόνος τρόπος να βγούμε από αυτή την κρίση είναι ο εμβολιασμός», τόνισε ο πρωθυπουργός Κρισγιάνις Κάρινς το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης και απέδωσε την αύξηση των νοσηλειών στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού. 

Μόλις το 57% των συνολικά 1,9 εκατομμυρίων Λετονών είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ποσοστό που είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο στην ΕΕ (74%). Έτσι η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 έως τις 05:00, έκλεισε τα σχολεία και όλα τα καταστήματα που δεν προσφέρουν απαραίτητες υπηρεσίες. 

«Πρέπει να απολογηθώ σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί», δήλωσε ο Κάρινς και συμπλήρωσε ότι μόνο στον βιομηχανικό τομέα, τις κατασκευές και τις κρίσιμες δουλειές θα επιτραπεί η εργασία με φυσική παρουσία. 

Την προηγούμενη εβδομάδα και ο πρόεδρος της Λετονίας, Έγκιλς Λέβιτς βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, με συνέπεια να αναγκαστεί να μπει σε καραντίνα ο Φιλανδός ομόλογός του, Σαούλι Νιινίστο, που τον είχε συναντήσει μία ημέρα νωρίτερα. 

Η Λετονία εδώ και καιρό θεωρούνταν ένα από τα λίγα success story της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, έχοντας καταγράψει λιγότερους από 3.000 θανάτους από την αρχή της πανδημίας. Τώρα οι επικριτές αποδίδουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού τις νέες περιπέτειες. 

«Ξέραμε ότι συγκεκριμένες ομάδες, ιδιαίτερα οι μεγαλύτεροι πολίτες, όπως και λιγότερο εύποροι ήταν διστακτικοί απέναντι στο εμβόλιο. Όμως, δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό αποτελεσματικά», δήλωσε η Ίλζε Βίνκελε, πρώην υπουργός Υγείας της Λετονίας. 

«Τώρα αναγκαζόμαστε να μπούμε σε lockdown και οι Λετονοί που έχουν εμβολιαστεί αγανακτούν γιατί από την αρχή ακολουθούν τους κανόνες», συμπλήρωσε και σημείωσε ότι σε κάποιες περιοχές της χώρας το ποσοστό εμβολιασμού είναι μικρότερο του 25%. 

Ο νυν υπουργός Υγείας, Ντάνιελς Πάβλουτς, έχει κατηγορήσει την παραπληροφόρηση για τα εμβόλια στα ρωσόφωνα ΜΜΕ για τη διστακτικότητα απέναντι στον εμβολιασμό. 

Την ώρα που η Λετονία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επιβάλει ξανά αυστηρό lockdown, το νέο κύμα κορωνοϊού σαρώνει όλη την ήπειρο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 7% στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα, η μόνη περιοχή του πλανήτη όπου υπήρξε άνοδος. 

Το νέο κύμα έχει πλήξει ιδιαίτερα τις χώρες με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Ο Πολωνός υπουργός Υγείας, Άνταμ Νιεντζιέλσκι δήλωσε σήμερα ότι χώρα έχει δει μια «έκρηξη της πανδημίας» τις τελευταίες δύο ημέρες και προειδοποίησε ότι η κατάσταση «γίνεται πολύ σοβαρή». Ο ημερήσιος απολογισμός κρουσμάτων ξεπέρασε τα 5.000 για πρώτη φορά από τον Μάιο. 

Η γειτονική Σλοβακία ανακοίνωσε 3.480 νέες μολύνσεις την Τρίτη, τις περισσότερες σε 24 ώρες από την περασμένη άνοιξη. Η Βουλγαρία κατέγραψε χθες τους περισσότερους θανάτους σε μία ημέρα από τον Μάρτιο και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού έγιναν υποχρεωτικά για την είσοδο σε γυμναστήρια, μουσεία, καφέ και άλλους δημόσιους χώρους. 

Στη Ρουμανία και την Ουκρανία τα νοσοκομεία είναι υπό τεράστια πίεση, καθώς και οι δύο χώρες καταγράφουν αρνητικά ρεκόρ θανάτων. Στη Ρωσία, όπου μόλις το ένα τρίτο του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, επίσης καταγράφει ρεκόρ θανάτων και ανακοινώθηκαν νέοι περιορισμοί. 

Στη Μόσχα οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών καλούνται να μείνουν στο σπίτι για τέσσερις μήνες, ενώ τα πιστοποιητικά εμβολιασμού άρχισαν να χρησιμοποιούνται σε πολλές περιοχές. Επίσης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε το πράσινο φως για αργία μίας εβδομάδας, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. 

Όμως, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και των λιγότερων περιορισμών, ο ιός «αντεπιτίθεται» και σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, όπως η Βρετανία και η Ολλανδία. Στη δεύτερη περίπτωση, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 44% την προηγούμενη εβδομάδα. 

Πηγή: Lifo

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ