Ηχηρή απάντηση Σασόλι σε Ερντογάν: Ένδειξη αυταρχισμού οι απελάσεις

"Δεν εκφοβιζόμαστε" το μήνυμά του

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η απάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι προς τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την κήρυξη δέκα πρέσβεων ως «ανεπιθύμητα πρόσωπα».

«Η απέλαση δέκα πρεσβευτών είναι ένδειξη της αυταρχικής μετατόπισης της τουρκικής κυβέρνησης. Δεν θα εκφοβιστούμε», έγραψε ο κ. Σασόλι σε ανάρτησή του στο twitter, ζητώντας την απελευθέρωση του Οσμάν Καβάλα.

Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε οδηγίες στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να κηρυχθούν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» (persona non grata) οι δέκα πρέσβεις, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, που ζήτησαν την αποφυλάκιση του αντιπολιτευόμενου ακτιβιστή, εκδότη και επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα.

Σύμφωνα με δήλωση του Ερντογάν, την οποία έκανε σε τελετή εγκαινίων στο Εσκισεχίρ, οι πρέσβεις αυτοί, ή θα πρέπει να κατανοήσουν την Τουρκία, ή θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι έδωσε τη σχετική εντολή στον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Κοιμούνται και σηκώνονται με τον Καβάλα. Ο Καβάλα είναι το παράρτημα του Σόρος στην Τουρκία. Γι’ αυτό ήρθαν στο υπουργείο Εξωτερικών οι 10 πρεσβευτές. Τι αυθάδεια ήταν κι αυτή. Εδώ είναι Τουρκία. Η ένδοξη Τουρκία. Κανείς δεν μπορεί να μας δώσει οδηγίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu και συνέχισε:

 

«Έδωσα την απαραίτητη εντολή στον υπουργό Εξωτερικών μας και είπα τι πρέπει να γίνει: αυτοί οι 10 πρεσβευτές πρέπει να κηρυχθούν persona non grata αμέσως. Θα το διευθετήσετε αμέσως. Αυτοί οι πρεσβευτές πρέπει να γνωρίζουν και να κατανοούν την Τουρκία. Θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα, εάν δεν τη γνωρίζουν πλέον».

Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν το βράδυ της Δευτέρας μέσω των πρέσβεών τους, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Φινλανδία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία και οι ΗΠΑ απηύθυναν έκκληση για μια «δίκαιη και ταχεία διευθέτηση της υπόθεσης» του Οσμάν Καβάλα, Tούρκου εκδότη και μαικήνα που έχει γίνει μαύρο πρόβατο του καθεστώτος και είναι φυλακισμένος εδώ και τέσσερα χρόνια χωρίς δίκη.

Η Τουρκία είχε καλέσει την Τρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών τους πρεσβευτές των δέκα χωρών χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την έκκλησή τους υπέρ της απελευθέρωσης του Καβαλά.

Ο Καβάλα βρίσκεται στη φυλακή από τα τέλη του 2017, κατηγορούμενος ότι χρηματοδότησε τις διαδηλώσεις στην Τουρκία το 2013 και ότι ενεπλάκη στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Οργανώσεις για τα δικαιώματα υπογραμμίζουν πως η υπόθεση Καβάλα είναι εμβληματική της καταστολής των διαφωνούντων από τον Ερντογάν.

Στα τέλη του 2019 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είχε ζητήσει την άμεση απελευθέρωση του Καβάλα επειδή δεν υπήρχαν εύλογες υποψίες ότι έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα, εκτιμώντας ότι η κράτησή του έχει στόχο τη φίμωσή του.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει δηλώσει πως θα αρχίσει διαδικασίες επί παραβάσει σε βάρος της Τουρκίας, αν ο Καβάλα δεν απελευθερωθεί.

Η επόμενη ακροαματική συνεδρίαση του δικαστηρίου για την υπόθεση εναντίον του Καβαλά, ο οποίος αρνείται όλες τις κατηγορίες, και άλλων θα πραγματοποιηθεί στις 26 Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ