Ιμάμογλου για Αγία Σοφία: Τζαμί στη συνείδησή μου, αλλά είναι απόφαση δίχως όφελος

Ιμάμογλου για Αγία Σοφία: Τζαμί στη συνείδησή μου, αλλά είναι απόφαση δίχως όφελος

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης εξέφρασε την ανησυχία του μήπως τελικά με αυτή την απόφαση κινδυνεύουν τα τζαμιά σε διάφορα μέρη του κόσμου


Τα πολιτικά κίνητρα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί στηλιτεύει για άλλη μια φορά ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, στην πρώτη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αν και για τον ίδιο τον Εκρέμ Ιμάμογλου «η Αγία Σοφία είναι τζαμί από το 1453».

«Εάν αυτή η αλλαγή στην Αγία Σοφία θα προσθέσει υλικό και ηθικό πλούτο στη χώρα μου, εάν θα δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης για εκατομμύρια ανέργους, αποφοίτους πανεπιστημίων και εκατομμύρια νέους, εάν η χώρα μου κερδίσει σεβασμό στη διεθνή κοινή γνώμη, τότε υποστηρίζω μέχρι τέλους αυτήν την απόφαση», δήλωσε στην εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος αμφισβήτησε ευθέως το όφελος που μπορεί να έχει η Τουρκία από μία τέτοια απόφαση.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου αναρωτήθηκε στη συνέχεια τι άλλαξε μέσα σε ένα χρόνο κι ο Τούρκος πρόεδρος άλλαξε γνώμη, ενώ έλεγε ότι μπορεί να υπάρξουν επιθέσεις κατά τζαμιών ανά τον κόσμο μετά από μία τέτοια απόφαση για την Αγία Σοφία. Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης εξέφρασε την ανησυχία του μήπως τελικά με αυτή την απόφαση κινδυνεύουν πράγματι τα τζαμιά σε διάφορα μέρη του κόσμου. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε με βάση «ή άσπρο ή μαύρο», θεωρεί ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος προειδοποιεί ότι ο λογαριασμός για την Τουρκία θα είναι αρκετά βαρύς και ότι η απόφαση αυτή θα κριθεί από το τουρκικό έθνος στο μέλλον. «Θέλω πραγματικά οι άνθρωποι να το ζυγίσουν και θα το ζυγίσουν», είπε.

«Στη συνείδησή μου η Αγία Σοφία είναι τζαμί»
Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δεν αρνείται πάντως την «ταυτότητα του τζαμιού» της Αγίας Σοφίας. «Η Αγία Σοφία είναι τζαμί στο μυαλό και τη συνείδησή μου από το 1453. Είναι επίσης μια παγκοσμίως γνωστή αξία του πολιτισμού της Κωνσταντινούπολης. Σε όλες τις ομιλίες μου την αποκαλώ "Τζαμί Αγίας Σοφίας"», παραδέχτηκε ο Εκρέμ Ιμάμογλου.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ